Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Modernizacja Instalacji z piecem miałowym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam w sumie 3 letnia instalacje.piec miałowy sterowany komputerem grzejniki aluminiowe.Dom wyremontowany mury jeszcze nie ocieplone ale maja 47 cm grubości cegła pełna. No i teraz opis problemu/propozycji.

Problem mój polega na tym ze jak ustawie ok 50 C na piecu to w domu mam za gorąco jak mniej to temp jest ok ale w piecu pali się jakby nie mogło zadymia się no i wogole lipa.I teraz mam takie przemyślenia i potrzebuje opinii pomocy.

Czy zastosowanie zaworu 3 drożnego żeby zrobić 2 obwody tak jak jest w piecach na ekogroszek pomoże mi ? i czy będzie się lepiej palić ekonomiczniej czy jak? bo ze lepiej dla pieca to wiem. Nie mam również termostatów no i w związku z tym pytanie następne czy warto je stosować czy mając instalacje 2 obwodowa wystarczy ustawić sobie właściwy stopień mieszania i będzie ok ( w sumie teraz tak niby robiłem).

Co lepiej zrobic termostaty ipodniesc temp w całym układzie czy zawór 3 drożny i zrobić 2 obwody? doradźcie

Opublikowano
Co lepiej zrobic termostaty i podniesc temp w całym układzie czy zawór 3 drożny i zrobić 2 obwody? doradźcie

Proponuję abyś wstawił zawór cztero drożny, Ja taki u siebie wstawiłem i jestem zadowolony. Jak to się spisze bedę wiedział po sezonie ale już jest dobrze. Miałem piec miałowy i przerobiłem go na miarkownik ciągu. Zajrzyj do tematu "Solar- CWU -CO" tam wszystko opisałem ze schematami. Termostaty grzejnikowe możesz też dokupić ale tylko dla pomieszczenia które jest zbyt intensywnie grzane dla wyrównania rozkładu temperatury.

Pozdrawiam Stanisław

Opublikowano

no właśnie mam w domu 6 grzejników i w 5 jest ok w 6 jest troszkę za chłodno wiec chyba lepiej dołożyć żeberka do grzejnika akurat w tym pomieszczeniu.no i ten zawór żeby sie lepiej paliło

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
witam daj sobie 4drogówkę napewno pomoże i przed nią podłącz wymiennik cwu jeżeli chcesz i masz możliwość ciepła woda za darmo całą zimę w lecie też możesz z tego korzystać :( :)

wymiennik wlasnie mam i super sprawa.latem to doslownie podpalalem kilka kartonow i po 10 min ciepla woda.

Opublikowano

ja mam 4 drgówke i dwa wymienniki po 140l spiete szeregowo podłączone przed 4 drogówką do obwodu pieca a na 4 drogówce mam naped i utrzymuje mi stała temperature na obwód domu super sprawa chć troche kosztowna ale w lecie palę w piecu co 4 dni już 4 sezon hula bez zarzutu