przemyslaw2ar Opublikowano 22 Lutego 2012 #51 Opublikowano 22 Lutego 2012 A co do kulki w ZR to jest ona z gumy (lub podobnego tworzywa) ale na pewno nie z metalu ;) Cytuj
emus Opublikowano 22 Lutego 2012 #52 Opublikowano 22 Lutego 2012 (edytowane) Z izolacją instalacji może być problem, bo w piwnicy (60mkw) zero grzejników, grzeją jedynie nitki co. Ja mam około 70m2 piwnicy i wszystkie rury zaizolowane izolacją o grubości 20 mm, za wyjątkiem kilku kilkunastocentrymetrowych odcinków gdzie izolacja nie chciała "wejść". Grzejników w piwnicy nie mam. W największe mrozy temperatura nie spadała poniżej +7 stopni. Fundamenty nie są ocieplone. Przynajmniej zaizoluj rury zasilające. Bez izolacji traciłem około 4 stopni "ciepła" między wyjściem z kotła a piętrem domu. Edytowane 22 Lutego 2012 przez emus Cytuj
piotr3 Opublikowano 23 Lutego 2012 #53 Opublikowano 23 Lutego 2012 W piwnicy trochę życie się toczy. Może nie od razu towarzyskie, ale pralnia, pies nocuje, itp. W sumie te "straty" częściowo podgrzewają też podłogę parteru. W planach mam jedynie izolację obiegu kotła i wymiennika cwu, żeby latem sauny nie było. Cytuj
piotr3 Opublikowano 31 Maja 2012 #54 Opublikowano 31 Maja 2012 Prace ruszają dalej. Wczoraj przywieźli dwustulitrowego galmeta z wężownicą, mogę polecić taniego(chyba nawet bardzo) i solidnego sprzedawcę jakby ktoś był zainteresowany. Cytuj
piotr3 Opublikowano 24 Czerwca 2012 #55 Opublikowano 24 Czerwca 2012 Poskładałem w końcu obwód cwu, do pilnowania tego zaprzągłem Auratona 1111 i muszę powiedzieć, że w trybie grzania wody latem działa to bardzo wydajnie. Kocioł idzie na pełnej mocy, zero dymu. Jeden niewielki załadunek kotła, zapałka i gotowe. Mam jednak pytanie odnośnie najkorzystniejszego umieszczenia czujki kotła, tzn. gdzie? Przytulona i zaizolowana do rury wylotu kotła jest innego zdania niż termometry i czujka cwu i ręczne wymuszenie pracy pompy po jej wyłączeniu przez sterownik podbija temp. wody w zasobniku o dalsze 3-4 stopnie. Problem parametrów samych czujek to raczej nie jest. bo umieszczone w jednym miejscu mówią to samo. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi