Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Posiadam nową instalację grzewczą i zaobserwowałem pewien problem. Otóż zawór rożnicowy nie chce działać. Jeżeli pompa obiegowa jest wyłączona to zawór rożn. nie "przepuszcza" wody , nie ma stukniecia kulki, temperatura na piecu wzrasta i mam wrażenie, ze ciepła woda omija zawór roż. i biegnie obejsciem do pompy . Raz już rozwaliło uszczelkę w zaworze, została wymieniona lecz obawiam sie o całość instalacjii. Dodam tylko ,że wyjście z pieca ma średnicę 1 1/2 cala a nastepnie zaraz jest zredukowane do 1cala : być może to jest powodem całej sytuacjii.Bardzo proszę o doradzenie co z tym fantem zrobić. Dołączam zdjęcie instalacjii. Pozdrawiam.

post-38670-0-23074100-1328039198_thumb.jpg

Opublikowano

pokaz jeszcze kilka ujec , bo nie wszytko widac co gdzie idzie

uzupełnij opis , do czego jest druga pompa co to za rura od zaworu kulowego nad ZR

Opublikowano

witam.ze zdjęcia wynika że calowy jest bajpas pompy oraz piony,zawór różnicowy iest grubszy chyba 5/4,wiec jakoś bardzo zredukowanego wyjścia z kotła nie masz.dlaczego juz raz wywaliło ci uszczelke. Marek pyta o szczegóły bo pewnie zastanawia sie gdzie jest naczynie skoro na wszystkich pionach masz zawory. co do róznicówki to moze kula przykleiła sie do gniazda zaworu,spróbuj w nią popukać może się ruszy, nie zagotowałeś ostatnio wody?

Opublikowano

...zawór rożnicowy nie chce działać. Jeżeli pompa obiegowa jest wyłączona to zawór rożn. nie "przepuszcza" wody , nie ma stukniecia kulki, temperatura na piecu wzrasta i mam wrażenie, ze ciepła woda omija zawór roż. i biegnie obejsciem do pompy . ...

Masz tu cały wątek: https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/11597-zawor-roznicowy-alternatywa/page__view__findpost__p__102272__fromsearch__1

I pomyśl nad zamianą - robią jakoś te kulowce coraz podlejangry.gif...

A.

Opublikowano

Witam. Dzięki za szybką odpowiedź.Zrobiłem przyblizenie ; i tak rura oznaczona numerem 1 to ogrzewanie podłogówki (druga pompa z tyłu)+ bojler+ drabinki w łazience, natomiast numer 2 to rura zasilająca grzejniki. Sama podłogówka jest na razie odcieta, grzeją same grzejniki.

post-38670-0-70994600-1328126658_thumb.jpg

Opublikowano

Mnie przeraża ilość konopi- na Twoim miejscu rozebrałbym ten zawór.

A ja zamieniłbym go zaraz na coś działającego! No i jak wspominałem już - śrubunki pomiędzy zaworkami kulowymi odcinającymi, coby dało się dobrać do takiego drania bez wykonania potopu w kotłowni angry.gif... Nie powiem tu nic o klapowych/grzybkowych bo grawita raczej nie podniesie takiego w pionie.

PozdrA.

Opublikowano

Zawór różnicowy jest porysowany bo przecież była uszczelka wymieniana, wspominałem o tym. To co wymienić go na nowy? A samo wyjście z pieca jest ok? Pozdro.

Gość Digitrax
Opublikowano

Z A samo wyjście z pieca jest ok?

A gdzie masz naczynie otwarte ?

Opublikowano

Z tego co mi tłumaczył fachowiec to jeden służy po to aby w lecie tylko grzać wodę i odciąć grzejniki.

Gość Digitrax
Opublikowano

Taki z niego fachowiec jak z koziej dupy trąba słonia :angry:

Wywal ten zawór sprawiający problemy, zlikwiduj zbędne zawory. Instalacja stanie się bezpieczna i skuteczna.