Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

post-36854-0-45160000-1326578021_thumb.jpgWitam,

jestem nowym na forum. Ostatnio miałem ciekawą dysjusję z instalatorem-przekonywał mnie ,że ten uklad wystarczy do sterowania podłogówki. Widzę że tutaj bardzo chętnie wypowiadają się fachowcy i eksperci -więc postanowiłem zasięgnać waszej opini. Bardz proszę o obejrzenie zdjecia tego układu i o wasze zdanie czy ten układ sterowania jest poprawny.Jeśli potrzene będą jakieś dodatkowe informacje -to proszę pytać-postaram się odpowiedzieć.Za wszelkie opinie z góry dziękuę

Opublikowano

Nie bardzo jest nad czym dyskutować bo tu nie ma żadnego sterowania. Jeżeli "instalator" uważa że sterowaniem jest zawór termostatyczny z głowicą i kapilarą zamontowany jak na zdjęciu , to zmień instalatora szkoda twojego czasu i pieniędzy.

Opublikowano

-przekonywał mnie ,że ten uklad wystarczy do sterowania podłogówki.

moze pomyliłes pojecia zamiast napisac do zasilania ,napisałes " sterowania "

to zupełnie cos innego

tak czy owak pokazany układ do niczego sie nie nadaje

na forum znajdziesz lepsze rozwiazania

Opublikowano

moze pomyliłes pojecia zamiast napisac do zasilania ,napisałes " sterowania "

to zupełnie cos innego

tak czy owak pokazany układ do niczego sie nie nadaje

na forum znajdziesz lepsze rozwiazania

Nie jestem fachowcem-lecz tutaj kazdy domysli sie o co chodzi, Dziekuje za odpowiedzi -takich wlasnie sie spodziewalem.Niestety w kraju nadal jest za duzo cwaniakow ,ktorzy nie majac pojecia- wykonuja robote -taka jak na zdjeciu :angry: :( .Takie firmy powinno sie wpisywac na "czarna liste" by ostrzec potencjalnych klientow !

Opublikowano

Takie firmy powinno sie wpisywac na "czarna liste" by ostrzec potencjalnych klientow !

To byś musiał 90% firm na listę wpisywać.

Pomysł mam taki:

Wszyscy są na czarnej liście, dopóki nie znajdą się na białej liście. Będzie prościej. :lol:

Pozdrawiam.

Opublikowano

Ten układ ma pracować na zasadzie RTL, czyli jak czujnik wyłapie na powrocie ustawioną na głowicy temp, to zasilenie odcina. Tak czy inaczej, do pętli wprowadzana jest woda o temp kotła. Jest to dopuszczalne dla małych pętli (do 15 m2 lub 60 m węża), ale każda musi mieć swój własny RTL i mówimy raczej o dążeniu do "efektu ciepłej podłogi", a nie głównym źródle ciepła. Miejmy nadzieję, że chociaż węże ułożono w ślimaku a nie meandrze.