Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oczywiście spróbować mogę,ale uświadom mnie w czym może mi pomóc takie działanie??

I tak na marginesie,powie mi ktoś jak długo powinien się piec nagrzewać???pytam ponieważ już godzinę mój pracuje i stale waha się między 58st a 59st i nagrzać się nie może no i termostat nie dał jeszcze sygnału o potrzebie grzania.......

Opublikowano

Mam jeszcze jedno pytanie które spędza mi sen z powiek.

Chodzi o ogrzewanie grzejnikowe na piętrze,mianowicie termostat jest na dole no i jeśli termostat stwierdzi że już nie trzeba grzać to to zawór 4d będzie utrzymywał temp w grzejnikach tylko letnią.ajeśli pomieszczenia u góry będą zimniejsze niż te na dole??instalator powiedział że można regulować termostatami na grzejnikach no ale co mi da taki termostat skoro w grzejniku płynie ledwo co ciepła woda??

Boję się jak będą mrozy że pokoje na górze będą nie dogrzane.........Jak to rozwiązać??

Schematy na początku tematu.

Opublikowano

Oczywiście spróbować mogę,ale uświadom mnie w czym może mi pomóc takie działanie??

Może dać wymierne oszczędności.

Instalacja powinna pracować płynniej - w podłogach zgromadzi się mniej energii, co spowoduje mniejsze przegrzanie pomieszczeń w przypadku zadziałania termostatu, zmniejszy sie bezwładność układu.

Pytanie tylko jak to się zachowa gdy temp. spadnie - trzeba popróbować.

Opublikowano

No to instalator już był i poprawił instalację.Teraz mam zawór 4D 1.1/4 cala mały obieg fi40 stal no i dalej jest problem ale teraz innej natury ;-)

Wydaje mi się że gdy zawór 4D jest zamknięty woda zmienia kierunek.Możliwe to??

Może ktoś odpowiedzieć na ten post??

o ten ;-)

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

skoro twierdzicie że podłogo zabiera całą moc to niech ją odłączy i wtedy dogrzeje kaloryfery albbo odwrotnie moim zdaniem problem jest w sterowaniu 4D,jeżeli ma odzielną pompe do CWU z zaworem zwrotnym to w jaki spsób ucieka mu ciepło do wymiennika CWU skoro grawitacja zaczyna działać p[rzy 52stopniach a on nie może osiągnąć takiej temperatury i jeszcze gratki dla kolegi za te 30st. do załączenia pomp brawo!!!