Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Miałowy I Problem Ze Sterownikiem

Rekomendowane odpowiedzi

Link afiliacyjny

🔧 Szukasz fachowca?

Wybierz branżę i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Opublikowano

Witam serdecznie, nie wiem czy w dobrym dziale zakładam ten temat, ale nie znalazłem nigdzie działu związanego ze sterownikami. Posiadam kocioł od witkowskiego - miałowy (obieg zamknięty), i sterownik YETI: http://www.prond.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=60&Itemid=79 . Mój problem polega na tym, że zapaliła się ostatnia kontrolka na dole (nie wiem co ona oznacza, gdyż podpis na sterowniku tyczy się opcji menu) i dmuchawa nie uzyskiwała pełnej mocy mimo ustawienia. Po zdjęciu dodatkowego czujnika z rury - termostatu awaryjnego, jest ok, ale boję się, że coś jest nie tak, a nie chciałbym zostać na lodzie w święta... Czy ktoś spotkał się z takim problemem i czy można to naprawić domowym sposobem, czy trzeba wysyłać sterownik na serwis?

Opublikowano

rzekł bym tak: jaka instrukcja taki regulator. głupotą jest pisanie czegoś, co nie wyjaśnia Ci jak postąpić w określonej sytuacji.

palić delikatnie a jutro dzwoń do producenta.

może mieć to związek z uszkodzeniem termostatu awaryjnego. może zbyt mocno go "dopasowałeś do rury"

istotą działania termostatu awaryjnego jest to, że ma wyłączyć dmuchawę a pompy pozostawić w biegu.

doczytaj jeszcze. zapewne jest możliwość przywrócenia konfigu fabrycznego. zazwyczaj to kombinacja włącznika+jakiś guzik podczas włączania.

może po prostu podwiesiła się jakaś funkcja realizowana przez program i trzeba mu RESETu.

potem nastawisz wszystko raz jeszcze i będzie git?!

przed resetem spisz swoje nastawy.....

ale bez podłączenia czujnika bimetalicznego (awaryjnego) raczej bym nie pracował. ryzyko nie jest wielkie, ale jest to element bezpieczeństwa.

Link afiliacyjny

🔧 Szukasz fachowca?

Wybierz branżę i porównaj oferty firm z Twojego regionu