Skocz do zawartości
IGNOROWANY

ustawienie pieca na ekogroszek z podajnikiem typ EKO-GT KWP

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

Prosze o porade na temat ustawienia pieca na ekogroszek z podajnikiem typ EKO-GT KWP o mocy 25kw z Galmetu z regulatorem pogodowym i sterownikiem /PERFEKT/. Kupilem dom z lat 70. Dom jest zbudowany z cegly bialej pelnej - mur 40cm + ocieplenie 10cm. Okna plastykowe nowe i drzwi tez. Instalacja z miedzi kaloryfery plytowe. Piec jest w pomieszczeniu gospodarczy oddalone od domu okolo 20metrow. Rury w ziemi izolowane zrobiony specjalny styropian i wlozony do rury o przekroju 150 i zakopane na glebokosci 90 cm. Mam piec juz 2 sezon i spala i 6 ton na caly rok. Podgrzewam tez wode 140litrow /CWU/. NIe wiem czy to nie za duzo? Dom o powierzcni 130m2.

Ustawienia - ważne parametry:

temp zadana -wyliczona przez czyjnik pogodowy-zewnętrzny

1-korekcja nocna -2C od zadanej

2-koekcja ekonomiczna -4C od zadanej

5-moc kotła 100%

6-ilość powietrza 20%

10-zakres regulacji 10C

11-czas całkowania 85sek

12-współczynnik pogodowy 63%

13-obroty min dmuchawy 19%

14-------- max ----------- 70%

15-czas pracy podajnika 8sek

16-max przerwa podajnika 225sek

17-min --------------------- 33sek

18-przerwa nadzoru (podajnik) 12min

19-czas nadmuchu nadzoru 8sek

20-moc ---------------------- 0%

21-min temp zadana pieca 40C

Prosze o jakies podpowiedzi za ktore z gory bardzo dziekuje

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Wittam 6 ton to troche duzo ja zuzywam 8,5 tony na 320 metrow pow uzytkowej plus do tego 120 litrow na CWU

Wydaje mi sie ze jest to sprawa dobrej regulacji

Pozdrawaimm

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

witam.

Jeśli to przeczytasz..............ustawienia sterownika w zasadzie prawidłowe..... największe straty to pewnie te 20 m, słabe ocieplenie ściań a co na dachu??? - tam najwięcej ucieka ciepło ? Pozdro

• 2 lata później...
Opublikowano
witam

Prosze o porade na temat ustawienia pieca na ekogroszek z podajnikiem typ EKO-GT KWP o mocy 25kw z Galmetu z regulatorem pogodowym i sterownikiem /PERFEKT/. Kupilem dom z lat 70. Dom jest zbudowany z cegly bialej pelnej - mur 40cm + ocieplenie 10cm. Okna plastykowe nowe i drzwi tez. Instalacja z miedzi kaloryfery plytowe. Piec jest w pomieszczeniu gospodarczy oddalone od domu okolo 20metrow. Rury w ziemi izolowane zrobiony specjalny styropian i wlozony do rury o przekroju 150 i zakopane na glebokosci 90 cm. Mam piec juz 2 sezon i spala i 6 ton na caly rok. Podgrzewam tez wode 140litrow /CWU/. NIe wiem czy to nie za duzo? Dom o powierzcni 130m2.

Ustawienia - ważne parametry:

temp zadana -wyliczona przez czyjnik pogodowy-zewnętrzny

1-korekcja nocna -2C od zadanej

2-koekcja ekonomiczna -4C od zadanej

5-moc kotła 100%

6-ilość powietrza 20%

10-zakres regulacji 10C

11-czas całkowania 85sek

12-współczynnik pogodowy 63%

13-obroty min dmuchawy 19%

14-------- max ----------- 70%

15-czas pracy podajnika 8sek

16-max przerwa podajnika 225sek

17-min --------------------- 33sek

18-przerwa nadzoru (podajnik) 12min

19-czas nadmuchu nadzoru 8sek

20-moc ---------------------- 0%

21-min temp zadana pieca 40C

Prosze o jakies podpowiedzi za ktore z gory bardzo dziekuje

suchaj ja kupiłem piec elektrometu mam 380 m hatkę i 300L CWU spala mi tonę miesięcznie, cały czas się uczę, moje spostrzeżenia to gdy powstaje koks z węgla to konieczne jest udrożnienie wętylatora, wygaś piec i wyczyść palenisko z popiołu najlepiej odkurzaczem aż ze ślimaka czyszczenie robić najlepiej raz w tygodniu nie tyle z pieca co z samego paleniska to naprawdę pomaga moje ustawienia to węgiel 15% czas pracy 140s, wętylator 40% z przesłoną ustawioną na 1/3, 6 ton to cholernie dużo jak na twój piec można przeliczyć kilojuele na powierzchnię (każdy goszek ma jakość energetyczną około 26 kj.