Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam piec ling duo 25kw. Zawór 4d do dziś był sterowany ręcznie, odłćzenie czujnika co itd. Zakupiłem siłownik honeywell. Po jpodłączeniu czujnika co i zamontowaniu siłownika zawór ustawia się w poz. 1. Temp. na piecu dochodzi do 77/54, ale zawór nie otweira się. Zadałem więc na stwerowniku pokojowym wyższą o kilka stopni temperaturę, ale i to nie pomaga zawór nie drgnął. Po zamianie kabli zawó otweira się na poz. 9. Czy może źle coś podiąłem. Dodam jeszcze, żesterownik pieca to Recalart. Kable od sterownika podłączyłem zgodnie z opisem na sterowniku.

Opublikowano

witam , a czy zadeklarowałeś zawor w sterowniku co prawda nie znam menu twojego ale te które obsługuję muszą mieć ustawienia w sterowniku sprawdż w instrukcji gdzie trzeba go włączyć może w ustawieniach serwisowych? ja zanim nie poustawiałem tego też nie chodził jak znajde gdzieś instrukcje to poczytam też

Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Mam piec ling duo 25kw. Zawór 4d do dziś był sterowany ręcznie, odłćzenie czujnika co itd. Zakupiłem siłownik honeywell. Po jpodłączeniu czujnika co i zamontowaniu siłownika zawór ustawia się w poz. 1. Temp. na piecu dochodzi do 77/54, ale zawór nie otweira się. Zadałem więc na stwerowniku pokojowym wyższą o kilka stopni temperaturę, ale i to nie pomaga zawór nie drgnął. Po zamianie kabli zawó otweira się na poz. 9. Czy może źle coś podiąłem. Dodam jeszcze, żesterownik pieca to Recalart. Kable od sterownika podłączyłem zgodnie z opisem na sterowniku.

Kolego musisz w ustawieniach serwisowych zmienić ustawienia siłownika (zawór mieszający główny) P19, bo każdy model ma inny czas otwarcia np. 60 sek, mój ARA661 ma 120 sek. Może musisz też obniżyć P4 (temperatura minimalna.... ) i czujnik CO wpięty musi być za zaworem 4 drożnym w kierunku zasilającym CO około 15 do 30 cm.