andrzej63 Opublikowano 15 Września 2008 #1 Opublikowano 15 Września 2008 Witam. Mam problem z powietrzem w cwu.Woda jest ogrzewana gazowym pojemnościowym podgrzewaczem marki BERETTA. Po otwarciu kranu cw po kilkunastu sekundach rozpoczyna się "kanonada powietrzna", trwa około 2-5 min. Po dłuższej przerwie w korzystaniu z cw, sytuacja się powtarza. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie. Pozdrawiam!! Cytuj
teres Opublikowano 22 Stycznia 2018 #2 Opublikowano 22 Stycznia 2018 Mam podobny problem u klienta. Ma ktoś jakiś pomysł skąd może się brać powietrze w zasobniku CWU? Układ jest taki: Sieć wodociągowa - wodomierz - filtr - zmiękczacz - filtr - hydrofor - reduktor - zasobnik - instalacja. Na zimnej wodzie nie ma problemów. Nic mi do głowy nie przychodzi skąd może mu się brać to powietrze w zasobniku. Cytuj
Przemyslaw85 Opublikowano 22 Stycznia 2018 #3 Opublikowano 22 Stycznia 2018 To żeś odkopał zabytek. Zbiornik przeponowy ma cały pęcherz i jest nabity odpowiednim ciśnieniem? Cytuj
teres Opublikowano 22 Stycznia 2018 #4 Opublikowano 22 Stycznia 2018 Wiem, ale pasuje jak ulał do mojego przypadku. Hydrofor ma w tej chwili pół roku, więc raczej wszystko z nim ok. Ciśnienie w sieci około 2 bar ów, w hydroforze ciśnienie fabryczne bodajże 1,5 bara. W ogóle ten hydrofor służy tylko do podnoszenia ciśnienia wody latem. W tej chwili jest chyba nawet odłączony i woda przez niego przepływa pod wpływem ciśnienia z sieci. Cytuj
Przemyslaw85 Opublikowano 23 Stycznia 2018 #5 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Czy powietrze jest jedynie w ciepłej wodzie czy także w zimnej? Cytuj
teres Opublikowano 23 Stycznia 2018 #6 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Tylko w ciepłej, zbiera się w zbiorniku co jakiś czas. Cytuj
Przemyslaw85 Opublikowano 23 Stycznia 2018 #7 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Podgrzewacz to nie gotuje ci czasem wody? Może czujnik jest uszkodzony. Cytuj
teres Opublikowano 25 Stycznia 2018 #8 Opublikowano 25 Stycznia 2018 Problem rozwiązany, śrubunek przed pompą cyrkulacji był trochę luźny. Chyba tamtędy pompa czasem zasysała powietrze. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi