Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie

Poszukuje przetwornicy do zasilania awaryjnego mojego ukladu CO. Szukalem na allegro i znalazłem to:

http://allegro.pl/awaryjne-zasilanie-pieca-c-o-c-w-u-solarow-i1908540124.html czy takie cos bedzie odpowiadało zapotrzebowaniu mojemu układowi?

Do informacji:

1x pompka 60W na CO

1x pompka 45w na CWU (jednoczesnie chodzi tylko jedna pompka)

1x dmuchawa max 80W

1x sterownik 2W

zaniki pradu wystepuja na okologodzine lub dwie

Opublikowano

Przy założeniu, że pracuje tylko jedna pompa i dla T=2 godziny potrzebujesz akumulatora o pojemności powyżej 26 Ah.

Opublikowano

Ja rozwiązałem to inaczej:zastosowałem pompkę ogrzewania od autobusu /24v ale pracuje na 12v/,na zimę wyjmuję akumulatory z ciągnika i jest spoko,przy zaniku 230v przekaźnik automatycznie załącza12v.

Opublikowano (edytowane)

Tylko akumulator głębokiego rozładowania ; rozruchowy (jak sama nazwa wskazuje) z samochodu nie jest przygotowany do takiej pracy.poz Hermogenes

do konopka a co ze sterownikiem robisz

Edytowane przez Hermogenes
Opublikowano

Działa tylko pompa,bo chodziło mi o to zeby nie zagotować pieca,tłoczy na bufor.Chcąc żeby chodziła pompa,sterownik i dmuchawa trzeba przetwornicę czy ups znacznej mocy a to koszty.Mnie wystarcza to co jest,dlatego że gdyby miało nie być prądu dłużej mam drugi kocioł w budynku mieszkalnym,który pójdzie na grawitacji.Kotłownia obecnie w budynku gospodarczym.Nadmienię że w ubiegłym sezonie pompa awaryjna chodziła tylko próbnie.

Opublikowano

Ja kupiłem na "alledrogo" UPS ARES 500 używany bez akumulatora za 50PLZ Podłączyłem do niego stare aku z auta 72Ah Pod niego mam podłączone 4 pompy (do centralnego plus 1 do solarów ) Przy zaniku prądu przez ponad 4 godz napięcie na nim było jeszcze 11,8V a ile razy się załączały pompy to nie wiem. Jak na razie działa to od 3lat i nie miałem z tym problemów. Tylko przy kupnie ups-a trzeba zwrócić uwagę aby miał zimny start. Gdzieś też czytałem że nie wszystkie ups-y się nadają bo mają ograniczone elektronicznie ładowanie i nie można pod nie podpinać większych aku bo ich nie naładują.

Zobacz TUTAJ

Opublikowano (edytowane)

witam,ja zakupiłem rok temu przez internet przetwornice ,sprzedaje ją firma z Wrocławia i jestem zadowolony.Podłączyłem do niej akumulator 12v 74 ah i jak braknie prądu to nawet nie trwa to sekundę jak się przełącza .A też szukałem długo ze względu na rodzaj prądu jaki wyprowadza , ponieważ bałem się o pompę .Jak narazie to jestem zadowolony.

Edytowane przez albodek
Opublikowano (edytowane)

Witam.panowie tą przetwornicę o której pisałem (Voicekraft SPI 12v/230 600/1200w) kupiłem od firmy VoltON z Wrocławia Nr tel.71 363 53 33 , oraz adres e-mail www.voltON.pl ma ona wydajność 600w , więc na każdej pompie na najwyższym biegu masz opisane ile pompa ma wat i łatwo sobie obliczyć czy przetwornica da radę zasilić i ile urządzeń.Pozdrawiam

Edytowane przez albodek