Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Hydraulik właśnie kończy robotę a mnie niestety nie ma w domu. Instalacja wykonana tak, jak na załączonym schemacie. Po odpaleniu w kotle, coś jednak nie zagrało. Z informacji od żony wiem tylko, że grzejniki się nagrzały ale był brak powrotu i woda przelewała się przez naczynie, teraz chcą poprawić jakąś rurę do naczynia wzbiorczego. Proszę o ocenę instalacji waszym okiem. Z góry dziękuję.

schemat.bmp

Opublikowano (edytowane)

jak już to tak podłączyć zbiornik wyrównawczy ,

post-16946-0-42756700-1321030695_thumb.jpg

a jaka wysokość odnajwyższego grzejnika do zbiornika ?

schematy załączaj jako jpg będzie prościej

Edytowane przez mironw
Opublikowano (edytowane)

Naczynie i grzejniki znajdują się na tym samym poziomie. Wygląda to tak, że naczynie znajduje się minimalnie nad bojlerem, a nad grzejnikami ok 0,5 - 0,7m, oprócz drabinki w łazience ok 0,2 - 0,3m. Dlaczego na drodze do naczynia nie może znajdować się nawet zawór różnicowy? I czy koniecznie rurka z góry naczynka powinna być połączona z rórą zasiljącą? Ja myślałem, że problem może stanowić pompa na powrocie obiegu C.W.U. Czy za pompą c.o. powinien się rónież znajdować zawór zwrotny?

Edytowane przez mark084
Opublikowano (edytowane)

Naczynie i grzjniki znajdują się na tym samym poziomie. Wygląda to tak, że naczynie znajduje się minimalnie nad bojlerem, a nad grzejnikami ok 0,5 - 0,7m, oprócz drabinki w łazience ok 0,2 - 0,3m. Dlaczego na drodze do naczynia nie może znajdować się nawet zawór różnicowy?

https://www.info-ogrzewanie.pl/print,id_m-100131

poczytaj jeśli jeszcze tego nie znalazłeś

cytuje

Na rurach bezpieczeństwa, wzbiorczej, przelewowej oraz odpowietrzającej nie wolno montować armatury umożliwiającej częściowe lub całkowite zamknięcie przepływu, a także urządzeń oraz armatury zmniejszającej pole przekroju wewnętrznego rur.

a zawór różnicowy po zagotowaniu wody może się przykleićdo gniazda i nie otworzyć grawitacyjnie

Edytowane przez mironw
Opublikowano

A co do pompy CWU to dał bym ją przed bojlerem na zasilaniu i między bojler i pompe dał odpowietrznik automatyczny , oraz zawory na zasilaniu i powrocie w celu odcinania