Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Stara Instalacja - Nowy Piec - Pomoc W Wyborze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów, zwracam się z prośbą o dobór odpowiedniego pieca gazowego 2 funkcyjnego do mojego domu.......

Mam instalacje z systemem cyrkulacyjnym c.o na kocioł węglowy + zadko używany kocioł gazowy MORA, powierzchnia grzewcza w miom domu to 110 m2 a kubatura to ok. 270 m3.

Z opowiadań wiem ze Mora w sezonie grzewczym zuzywała ok 2500m3 gazu, przy czym kiedys nie było a teraz mam ocieplony dom i szczelne okna, wysokosc pionu wod do odbioru wynosi kolejno 2,5 m i kondygnacja wyzej 5 m.

Przypuszczam ze teraz spaliłbym na nowym piecu i przy ocieplonym domu dużo mniej, prosze o porade w wyborze pieca, zalezy mi na tanim rozwiązaniu :) i najlepiej jak bym nie musial za duzo przerabiac , zalezy mi równiez na tym zeby obsługa pieca w następnych latach, czyli serwis nie zrujnował mnie :) Dziekuje za każdą rade i czekam na opinnie...........

Opublikowano

Czytam coraz wieciej i dochodze do wniosku ze przy 2 lazienkach i 2 kuchnach 2 funkyjny chyba nie barzdo sie nada, skoro tak to 1 funkcyjny z zasobnikiem - pytanie czy mozna by bylo wykorzystac nowy bojler 150l który mam do pieca węglowego jako zasobnik kotła gazowego?

Opublikowano

Pytanie raczej do pomocy technicznej producenta kotła. Osobiście jestem zwolennikiem kupowania zestawów kocioł + zasobnik od jednego producenta, (są kompatybilne) ale jeżeli będzie możliwość zamontowania czujnika temperatury do zasobnika który masz, to myslę że taka współpraca jest możliwa. Jak masz w mieszkaniu dwie kuchnie i dwie łazienki to proponuję zastosować cyrkulację cwu co powinno podnieść komfort dostępu do ciepłej wody, wymaga niestety dodatkowej rury w obiegu i pompy oraz zasobnika przystosowanego do podłączenia cyrkulacji.