Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powiedzcie mi jak się pali miałem bo ja wczoraj spędziłem z 5 godzin w kotłowni, a miału nie rozpaliłem

 

Piec mam DEFRO OPTIMA KOMFORT NOWA LINIA a robiłem to w ten sposób:

- zasypałem piec miałem, tak ok 3/4

- na to troche gazet, kartonów no i drewno

- jak się już to drewno chyciło, włączyłem dmuchawe, zamknąłem drzwiczki i czekałem

 

Drewno się wypaliło, a miał nie, więc powtórzyłem operacje z rozpalaniem i poraz kolejny drzewo spalone miał nie, więc znowu rozpalanie i tak wkółko i nic

Miał w piecu siedzi do tej pory tyle samo ile wrzuciłem.

 

Teraz nie wiem co źle robie, może piec mam chu...owy , a może mam rozpalać tradycyjnie już sam nie wiem. Mam nadzieję, że dzięki waszej pomocy mi się to uda zapalić

Opublikowano

Ja robie podobnie tylko że dmuchawe włączam duzo szybciej jakies 4-5 minut od rozpalenia, jeśli po rozpaleniu widzisz ze powietrze przepływa przez zasyp miału to ten miał musi się zapalić.

Opublikowano

metode rozpalania wybrałes dobra

miał musi byc z wegla bo jak z czegos co sie nie pali to daremny twój trud

do tego nalezy górna warswe miału nasypac suchego , bo niektórym nie wiadomo ze woda nie chce sie palic

z drewna powinno byc tyle zaru aby wongiel mógł sie zapalic , od gazey nie da rady

kolejna sprawa to piec ,czy jest przystosowany do tego typu paliwa , nie znam tego modela

Opublikowano (edytowane)

Ten model Defro nie posiada bocznego nawiewu więc będzie problem spalania samego miału metodą od góry. Cytat: Kotły przystosowane są do spalania paliw stałych: węgla, mieszanki węgla i miału, drewna, zrębek drewna, a także trocin Może zacznij mieszać miał z grubszym węglem.Sam posiadam piece firmy Defro ale jest to wersja Optima Komfort Plus i problemu z rozpalaniem miału nie mam.

Edytowane przez danielek
Opublikowano (edytowane)

rozumiem, że masz zainstalowaną dmuchawe ale to nie wszytsko, czy posiadasz w komorze spalania na bocznych ściankach otrowy do powietrza wtórnego?

 

Niestety a nie posiadam, czyli co nie mogę przez to palić miałem? Może se nawierce te otwory i będzie git?

Edytowane przez smolec
Opublikowano

wydaje mi się ze samym miałem nie gdyż:

1. powietrze które wydostaje się spod niego ma utrudnioną drogę, chyba że nawiercisz otwory w dzwiczkach zasypowych i rozwiążesz problem powietrza wtórnego,

2. zalecanym paliwem jest węgiel orzech lub miezanka miału i węgla.

Jesli się mylę niech poprawią mnie doświadczeni palacze - forumowiecze.

Opublikowano

napewno powietrze wtóre jest potrzebne do spalania miału, tak jak wczesniej pisałem ja mam też defro z tym, że Optima Komfort Plus i on posiada otwory na ścianach bocznych co umożliwia spalanie samego miału. Jęsli kocioł jeszcze na gwarancji nie pozostaje nic tylko tel. do serwisu z zapytaniem co będzie jeśli nastąpi ingerencja w konstrukcje pieca. Tak z ciekawości kiedy kupowałeś piec i jeśli to nie problem to ile kosztował i jakiej jest mocy.

Opublikowano

Napisali "Kotły przystosowane są do spalania paliw stałych: węgla, mieszanki węgla i miału, drewna, zrębek drewna, a także trocin." więc pewnie paląc samym miałem mogą być problemy zmieszaj miał z orzechem i pewnie bedzie się paliło. No chyba, że problem w samym miale ;)

Opublikowano (edytowane)

Piec kupiłem w styczniu ma moc 20kw za 2880zł

ja za swój płaciłem 4400zł moc 15kw, czyżby taka różnica powstała tylko i wyłącznie po zamontowaniu sterownika, dmuchawy i nawiewu bocznego... a jeślichodzi o miał to jaką ma kaloryczność iczy przed saładunkiem moczysz go i w jakich proporcjach...

Edytowane przez danielek
Opublikowano

Ja ten miał dostałem od faceta na próbe dwa wiaderka żeby sprawdzić czy się palił będzie i nic więcej nie wiem ale chyba będę mu już musiał podziękować bo jak widać palić się nie chce a szkoda bo ma tanio ten miał

 

A te otwory co ty masz to są na wylot czy jak to tam jest rozwiązane?

Opublikowano

Nic nie nawiercaj bo rzeczywiście stracisz gwarancje. Dokup węgla i mieszaj w stosunku 70 procent węgla i 30 miału. To że miał jest tani nie znaczy że się lepiej opłaca. Ta sama ilość węgla będzie się dłużej palic i mniej popiołu. Poczytaj tu na forum. Poresztą już się przekonałeś, jakby ten miał był dobry to by się musiał zapalić nawet w Twoim kotle. Dzień wcześniej zmocz go wodą i przemieszaj, wtedy zrobi się bardziej grudkowaty i powietrze będzie się lepiej przebijać z pod rusztu. Na wierzchu musisz rozpalić porządne ognicho.

Opublikowano

otwory sa połączone z kanałem do dmuchawy, przy obecnych temp.na dworzu max 10oC w nocy blisko 0oC załadunek 15kg miału starcza na ok 10-12h palenia (palę tylko w dzień - rozpalam rano przed wyjazdem do pracy)

Opublikowano

Witam

Kolega Spidoman ma całkowitą rację jak by ten miał był git to tak czy siak by się zapalił z pw czy też bez

Sam miałem kiedyś taką sytuację

Kpiłem 2t miału od kolesia zadowolony jak nie wiem co bo cena FAJNA :angry: :blink:

Ładuję ta to do piecyka zapalam tak jak zawsze po 20 min w piecu ciemno temp trochę wyższa

NO to od nowa drewno po sufit temp podskoczyła do jakichś 50 drewno się wypaliło a MIAŁ dalej ciemny.

I tak Zabierali mi z kotłowni 2t szajsu.

Nie zapomne jak się gościu tłumaczył ale do końca był przekonany, że jeszcze pohandlujemy :lol:

Opublikowano

Nic nie nawiercaj bo rzeczywiście stracisz gwarancje. Dokup węgla i mieszaj w stosunku 70 procent węgla i 30 miału. To że miał jest tani nie znaczy że się lepiej opłaca. Ta sama ilość węgla będzie się dłużej palic i mniej popiołu. Poczytaj tu na forum. Poresztą już się przekonałeś, jakby ten miał był dobry to by się musiał zapalić nawet w Twoim kotle. Dzień wcześniej zmocz go wodą i przemieszaj, wtedy zrobi się bardziej grudkowaty i powietrze będzie się lepiej przebijać z pod rusztu. Na wierzchu musisz rozpalić porządne ognicho.

 

Raczej nic nie będę moczy tylko wyciągne to coś z pieca i wywale, bo dziś od rana to próbuje rozpalić i nic a ognicho było

 

otwory sa połączone z kanałem do dmuchawy, przy obecnych temp.na dworzu max 10oC w nocy blisko 0oC załadunek 15kg miału starcza na ok 10-12h palenia (palę tylko w dzień - rozpalam rano przed wyjazdem do pracy)

 

No to ładnie ci trzyma, w tamą zimę jak załadowałem piec orzechem to stałą temperaturę miałem może z 3 godziny a potem tylko spadała a w domu całe 5-8 st, mam nadzieję że w tym roku będzie lepiej

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.