Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam mam problem jak większość użytkowników, jestem młodym palaczem.Pale dopiero drugi sezon i staram się dowiedzieć o tym jak najwięcej. Posiadam piec typu UKS-G o mocy znamionowej 6,5 KW którym ogrzewam mieszkanie na parterze o powierzchni 60m2 ściany są dość cieknie ale blok jest ocieplony, okna wymienione, dodam też że mieszkanie jest narożne więc nie ma co liczyć że ogrzeją mnie sąsiedzi. Piec jest dość nowy bo wyprodukowany w 2010r. dodatkowo wyposażony w dmuchawę i sterownik typu PROTON, posiadam również pompę obiegową która włącza się przy 35 stopniach, dmuchawa ustawiona jest na temperaturę 55 stopni ale dość rzadko jej używam ponieważ miałem już z nią przygody.Do palenia używam węgla. Moje rozpalanie wygląda mniej więcej tak wkładam kilka gazet na to kładę pocięte drobno deseczki (bardzo suche) przysypuje węglem otwieram dolne drzwiczki, szyber na full i rozpalam, gdy dojdzie do 35stopni i pompka się włączy zamykam wszystko, szyber ustawiam na najmniejszy dosypuje z dwie łopatki i tyle. Rozpala się dość szybko temperatura tez szybko wzrasta tylko ze bardzo krótko trzyma około 2 godzin i tu pojawia się moje pytanie co zmienić żeby trzymało dłużej może rozpalać od góry? Tylko że tego jeszcze nie próbowałem.(Chciałbym także bardziej wykorzystać to że mam dmuchawę ze sterownikiem ponieważ po coś ją kupiłem a prawie z niej nie korzystam)I jeszcze jedno pytanie na drzwiczkach zasypowych mam taką mała klapkę na powietrze i też nie wiem jak ją ustawić czy mam być troszkę uchylona (teraz tak robię )czy może całkiem zamknięta ? Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam

Edytowane przez zielak100
Opublikowano

Kolego zielak100, Jeśli masz już nadmuch ze sterownikiem to wykorzystaj to i pal od góry. Będziesz miał czyste spalanie - brak gęstego dymu z komina, nie będziesz niepotrzebnie podgrzewał od dołu całego zasypu i marnował w komin niespalone węglowodory, o wiele dłuższa stałopalność. Zapanujesz nad mocą kotła, bo paląc od góry, żar stopniowo schodzi w dół do rusztu spalając wszystkie te "soki" węglowe, a potem zostaje skoksowany węgiel i żar wędruje potem ku górze wypalając już po drodze cały zasyp. Na drzwiczkach zasypowych musisz uszczelnić tą klapkę żeby nie wydostało się powietrze, bo będziesz miał dymówę, jak wentylator będzie chodził. Pozdro.

Opublikowano

Wielkie dzięki za podpowiedź, postaram się to wprowadzić w życie, tyle tylko że nie bardzo wiem jak się zabrać za to palenie od góry wykorzystując dmuchawę i sterownik.Co prawda próbowałem już palić od góry ale bez korzystania z dmuchawy bo balem się że piec osiągnie za dużą temperaturę. A moje palenie wyglądało następująco, nasypałem węgla nie do samej dolnej krawędzi drzwiczek zasypowych, ale też był go dość sporo na to nałożyłem gazetę i drewienka otworzyłem dolne drzwiczki szyber na full i podpaliłem. Trochę to trwało zanim piec doszedł do temperatury 35C (wtedy włącza mi się pompka). Po włączeniu pompki zamknąłem dolne drzwiczki szyber ustawiłem na najmniejszy przepływ jaki się da i uchyliłem ten wlot na klapie zasypowej. I tak to się paliło.W pewnym momencie temperatura zaczęła rosnąć i osiągnęła nawet te 60C które bym chciał mieć na piecu, ale po chwili stopniowo opadała i tyle z mojego palenia od góry. Dodam przy tym że trwało to bardzo długo zanim osiągnął pożądaną temperaturę a grzejniki przez większość czasu były letnie. Jeśli ktoś by chciał się ze mną podzielić metoda palenia od góry (najlepiej ze wszystkimi szczegółami) z wykorzystaniem dmuchawy i sterownika to z góry dziękuję i pozdrawiam.

Opublikowano

Tak jak wcześniej pisałem w którymś wątku posiadam piec Defro Optima Komfort Plus z dmuchawą i sterowikiem zPID. Palę od górya więc zasypuje piec miałem mniej wiecej 3/4 załadunku potem wkładam kilka gazet takich zwiniętych w kulkę na to 5-6 drewienek i rozpalam, jeśli drewno się już zajmie ogniem to zamykam drzwiczki zasypowe i włączam dmuchawe. Wszystko ładnie chodzi, piec osiąga szybko zadaną temp. (60oC)jeden załadunek pieca ok. 15kg na dzień dzisiejszy wystarcza na ok 10-12 h palenia. Ciepła woda w kranie, w domu 22-23, rodzinka zadowolona. Pozdrawiam.