macx Opublikowano 11 Października 2011 #1 Opublikowano 11 Października 2011 Witam!! Może ktoś z forumowiczów ma pomysł na wymieszanie wody zimnej z ciepłą w bojlerze. Opisze dokladnie o co mi chodzi: otóż posiadam bojler 300L który współpracuje z solarami (wężownica wpięta na dole) gdy jest słonecznie wszystko działa jak należy, gdy przychodzą chłodniejsze dni grzeję wodę kominkiem z płaszczem wodnym (wężownica jest wpięta troche powyżej połowy zbiornika około 100L ), ponieważ mam sporą nadwyżkę ciepła gdy pali się w kominku, bardzo szybko woda osiąga 85o C i wyżej, gdybym mógł wymieszać wodę w całym bojlerze (jest dobrze ocieplony) rozpalałbym w kominku co 3 dzień i byłby wiekszy odzysk ciepła. Do zbiornika można wrzucić "coś" o średnicy do 4 - 5 cm Zastanawiam sie czym wode mozna wymieszać: musiało by to być coś na zasadzie mieszadła magnetycznego, zdalnie sterowanego silniczka ze śmigiełkiem który by był wewnątrz bojlera i mieszał wodę? Czekam na ciekawe pomysły Cytuj
adamasz Opublikowano 11 Października 2011 #2 Opublikowano 11 Października 2011 Wiatraczek i owszem, ale na zewnątrz baniaczka - rolę mieszadła może doskonale pełnić mała pompka nierdzewna do cyrkulacji CWU połączona pomiędzy wlotem ZW a wylotem CWU. W dodatku może ona dawać pożądaną cyrkulację gdy baterie odbioru CWU są odległe o parę metrów (zw.ponad 5) i trochę tej zimnej trzeba spuścić na początek - mając cyrkulację nawet na przycisk czy okresowo sterowaną wył czasowym, problem znika! A teraz opowiadaj o nagrodach dla laureata konkursu... PozdrA. 1 Cytuj
vernal Opublikowano 11 Października 2011 #3 Opublikowano 11 Października 2011 A teraz opowiadaj o nagrodach dla laureata konkursu... Wirtualny punkt ;) [czy kotek znów się obliże?] Pozdrawiam. Cytuj
macx Opublikowano 12 Października 2011 Autor #4 Opublikowano 12 Października 2011 Nie do końca rozumiem na jakiej zasadzie ma to działać. Pompkę cyrkulacyjną mam wpiętą ale to niewiele daje. Jak na razie w momencie grzania wody kominkiem mam nagrzaną górę zbiornika około 100L a chodzi mi o nagrzanie całości 300 L. Prosze o jaśniejsze wyjaśnienia..... Cytuj
adamasz Opublikowano 12 Października 2011 #5 Opublikowano 12 Października 2011 ... a chodzi mi o nagrzanie całości 300 L. Prosze o jaśniejsze wyjaśnienia..... Bo zapewne masz wpiętą pompkę tak w połowie zbiornika! Wówczas pompka miesza tylko pół zbiornika gdy chodzi dłużej niż dla cyrkulacji w rurach - a ja sugeruję wpięcie jej WYLOTU na sam dół, do zasilania ZW i po ZZ+ZB. Pamiętaj też mieć w szeregu z pompką ZZ, aby nie mieć 'dolnej' ZW w kranach z CWU. No i wtedy puszczasz cyrkulację na godzinkę albo i dłużej (przy oporach obwodu cyrkulacji rzędu 0,1Bar taka np. krajowa ERGA przewala 0,3m3/h, czyli cały Twój bojlerek)! Miłego mieszanka, a napisz koniecznie jakie wyniki masz 'w temacie'... PozdrA. PS Vernal: ten Burasek zawsze się oblizuje po wizycie u naszej Koci Dostaje wtedy podwieczorek i mruczy serdecznie... Cytuj
macx Opublikowano 12 Października 2011 Autor #6 Opublikowano 12 Października 2011 Jestem tu nowy rozumiem że ZW to Zimna Woda, natomiast nie mogę rozszyfrować ZB i ZZ ?? Czy pompka ta wpięta na zasilaniu nie będzie miała wpływu na ciśnienie wchodzącej wody jeśli będzie wyłączona?? Cytuj
mironw Opublikowano 12 Października 2011 #7 Opublikowano 12 Października 2011 ZB- ZAWÓR BEZPIECZEŃSTWA - BEZWZGLĘDNIE INSTALOWANY ZZ- ZAWÓR ZWROTNY Cytuj
mironw Opublikowano 12 Października 2011 #8 Opublikowano 12 Października 2011 MOŻE TO CI PODPOWIE Cytuj
macx Opublikowano 12 Października 2011 Autor #9 Opublikowano 12 Października 2011 Czy ta pompka ma być wpięta zaraz przy zbiorniku czy może być zamocowana dalej, zastanawiam sie w jaki sposób pompka ma mieszać wodę gdy nie ma jej poboru przecież woda w rurkach wówczas stoi? U mnie wygląda to tak: Jest tam zielony zbiorniczek czy działa on jako ZB? Cytuj
macx Opublikowano 12 Października 2011 Autor #10 Opublikowano 12 Października 2011 moze troche wieksze zdj Cytuj
mironw Opublikowano 12 Października 2011 #11 Opublikowano 12 Października 2011 http://www.reflex.pl/zalaczniki/instrukcja_refix_2010.pdf np: poczytaj to ja polecam jednocześnie z zaworem bezpieczeństwa bo wywali najwyżej wode a nie instalacje . Pozdrawiam , Cytuj
mironw Opublikowano 12 Października 2011 #12 Opublikowano 12 Października 2011 a jak widzisz to masz zawór zwrotny za pompą obiegowa( sprawdż kierunek - strzałka na nim jest) . tylko co steruje nią ? Cytuj
macx Opublikowano 12 Października 2011 Autor #13 Opublikowano 12 Października 2011 (edytowane) a jak widzisz to masz zawór zwrotny za pompą obiegowa( sprawdż kierunek - strzałka na nim jest) . tylko co steruje nią ? Zawór zwrotny ma przepływ od zbiornika CWU w kierunku instalacji w domu, pompa cyrkulacyjna jest sterowana sterownikiem czasowym :) Nadal nie wiem na jakiej zasadzie woda ma się mieszać ??? Edytowane 12 Października 2011 przez macx Cytuj
mironw Opublikowano 12 Października 2011 #14 Opublikowano 12 Października 2011 to coś nie tak powino być Cytuj
adamasz Opublikowano 12 Października 2011 #15 Opublikowano 12 Października 2011 Czy ta pompka ma być wpięta zaraz przy zbiorniku czy może być zamocowana dalej, zastanawiam sie w jaki sposób pompka ma mieszać wodę gdy nie ma jej poboru przecież woda w rurkach wówczas stoi? U mnie wygląda to tak: Jest tam zielony zbiorniczek czy działa on jako ZB? Pompka jest umieszczona w DOWOLNYM punkcie obiegu CWU z cyrkulacją, dodanie ZZ w kierunku OD wierzchu DO spodu to tylko opcja, ale korzystna, aby nie czerpać zimnej wody z dołu zbiornika gdy pompka stoi (pompka wirowa, czyli bezzaworowa i na postoju puszcza wodę swobodnie w obu kierunkach). Zielony zbiorniczek to dodatkowe zabezpieczenie przed rozerwaniem instalacji gdy woda się nagrzewa i jej objętość rośnie; ZB jest i tak konieczny, bo zawsze może wywalić membranę w środku lub zaworek sam spuści powietrze jak w rowerku. Nie pokazałeś podłączenia samego bojlerka - porządnie go oświetl, to i fotka będzie ok. A dlaczego się miesza - ano dlatego, bo owa cyrkulacja polega właśnie na pompowaniu w obiegu zamkniętym, jeszcze PRZED odkręceniem kranu CWU! Moja idea polega jedynie na przestawieniu dolnego punktu obiegu! Zresztą na fotce i schemacie kol.mironw jest wszystko właśnie tak jak to sobie pomyślałem - bojlery leżące (poziome) zwykle nie mają dod. przyłącza pośrodku wys. zbiornika (ja mam pionowy). Brawadla kol.mironw za łopatologiczne wyłożenie sprawy i fotkę+grafikę(brak ZZ na zasilaniu ZW-ciśnienie po nagrzaniu zawsze jest nieco ponad sieciowe i wtedy ucieka nam ciepło w rury ZW); ja nie miałem dziś więcej czasu, sorki! PozdrA. Cytuj
mironw Opublikowano 12 Października 2011 #16 Opublikowano 12 Października 2011 [ Brawadla kol.mironw za łopatologiczne wyłożenie sprawy i fotkę+grafikę(brak ZZ na zasilaniu ZW-ciśnienie po nagrzaniu zawsze jest nieco ponad sieciowe i wtedy ucieka nam ciepło w rury ZW); ja nie miałem dziś więcej czasu, sorki! PozdrA. SORKI ALE JEST ZAWÓR ZWROTNY - a gdzie - zintegrowany z bezpieczeństwa - takie teraz produkują np pierwszy z brzegu http://allegro.pl/afriso-zawor-bezpieczenstwa-i-zwrotny-3-4do-bojler-i1850629696.html#gallery Cytuj
adamasz Opublikowano 12 Października 2011 #17 Opublikowano 12 Października 2011 "SORKI ALE JEST ZAWÓR ZWROTNY - a gdzie - zintegrowany z bezpieczeństwa - takie teraz produkują np pierwszy z brzegu http://allegro.pl/af...96.html#gallery" Wiem, choć nie polecam - tandeta to zwykle i zapycha się osadem. Nie ma to jak osobny markowy ZB i mosiężny solidny ZZ. Ale jeśli tak, to mogłeś opisać, bo ZZ oznacza się jak prostowniczą diodę el (strzałka wskazuje kierunek przepływu)... Ale opis na fotce fajny, a przepływ w cyrkulacji doskonale wyjaśniony! PozdrA. Cytuj
macx Opublikowano 13 Października 2011 Autor #18 Opublikowano 13 Października 2011 Dzieki za odpowiedzi. Jeżeli dobrze zrozumiałem to za pompą cyrkulacyjną mam dołożyć ZZ i wpiąć w ZW przed zielonym zbiorniczkiem ?? Cytuj
mironw Opublikowano 13 Października 2011 #19 Opublikowano 13 Października 2011 masz czarno na białym tylko sprawdż kierunki przepływu a podaj jeszcze model bojlera Cytuj
macx Opublikowano 13 Października 2011 Autor #20 Opublikowano 13 Października 2011 Teraz zburzyliście moją koncepcję, byłem pewny że ciapła woda ma płynąć od zbiornika CWU poprzez pompkę cyrkulacyjną i wpinać się z ZW, przez to ciepła woda ogrzeje dół zbiornika, ??? Cytuj
mironw Opublikowano 13 Października 2011 #21 Opublikowano 13 Października 2011 to ogląaj dokładnie schematy i czytaj powoli posty Cytuj
adamasz Opublikowano 13 Października 2011 #22 Opublikowano 13 Października 2011 Teraz zburzyliście moją koncepcję, byłem pewny że ciapła woda ma płynąć od zbiornika CWU poprzez pompkę cyrkulacyjną i wpinać się z ZW, przez to ciepła woda ogrzeje dół zbiornika, ??? Dokładnie tak jak piszesz powyżej - ona nie tylko ogrzeje dół zbiornika, ale jako lżejsza od zimnej zacznie unosić się i mieszać z zimniejszą, przez co temp w CAŁYM zbiorniku się wyrówna, jak chciałeś. W wykonaniach typowych nie robi się tego (tzw. zbiorniki warstwowe CWU) z powodu większego poboru mocy i wolniejszego nagrzewania, ale jeśli masz nadwyżki mocy (solary+CO) i spore potrzeby 'ciepłowodne', to akurat Twoja wersja zda egzamin! Stopień wymieszania będziesz regulował sobie czasem załączenia cyrkulacji. PozdrA. Cytuj
macx Opublikowano 13 Października 2011 Autor #23 Opublikowano 13 Października 2011 Dzieki za wymianę doświadczeń Cytuj
macx Opublikowano 25 Listopada 2011 Autor #24 Opublikowano 25 Listopada 2011 Udało mi się dokonać przeróbki, wszystko działa jak należy, wczoraj grzałem wodę kominkiem z płaszczem wodnym 300l w 3h, tem w bojlerze 65oC pozdr Cytuj
adamasz Opublikowano 25 Listopada 2011 #25 Opublikowano 25 Listopada 2011 Miło było... Fajnie, że się objawiłeś! Większość uczestników milknie zaraz po likwidacji problemu, nie informując nawet o tym. A więc do następnego - zapytania... PozdrA. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi