Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czym palić najtaniej.

Rekomendowane odpowiedzi

Link afiliacyjny

⛏️ Szukasz dobrego węgla?

Porównaj oferty składów węgla z Twojego regionu

Sprawdź ceny
Opublikowano

Witam!

Szukałem na forum, ale nie znalazłem takiej odpowiedzi. Czym jest palić najtaniej?

Jakie są proporcje przy spalaniu węgla, miału czy ekogroszku?

-miał

-węgiel

-eko-groszek

-pellet

-gaz

Może ja zacznę.

Stary piec, powierzchnia ogrzewana 120m.

Zużycie 1 toan wegla na miesiąc + 2 metry drzewa na sezon.

Opublikowano

Temat już był - to nie takie proste. Wszystko zależy od sprawności układu i bierzących cen. Najtaniej, jak ktoś napisał, jest palić drewnem z własnego lasu.

A co do spalania - jest gdzieś temat "osiągi naszych pieców" czy jakoś tak...

pozdrawiam

Wojtek

Opublikowano

Jednak myslę, ze mógłby być ciekawy temat. Na przykład piec firmy xxxx model xxx spalił mi 4 tony miału dom 140m2, a tamtemu piec firmy yyyy model yyy spalił 5 ton wegla 160m2. W miarę szybko zebrała by się poręczna baza. Była by też podstawa do rozmów miedzy użytkownikami tych samych kotłów. Taki sam kocioł, podobny dom, a róznica w spalaniu 10%.

Tu prosba do ADMINÓW może pomyslą nad takim lub podobnym przyklejonym tematem?

Opublikowano

Jak już napisano taki temat już jest (https://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?showtopic=239).

Pozdrawiam

Marcin

Opublikowano

Ekogroszek jest najbardziej kalorycznym paliwem, osobiście polecam ekogroszek z kopalni Polski Węgiel - kupuję od sprawdzonego sprzedawcy <REKLAMA> już jakis czas, dom grzeje się błyskawicznie, popiołu mało, a i cena w porownaniu do wygody jest przystępna.

Link afiliacyjny

⛏️ Szukasz dobrego węgla?

Porównaj oferty składów węgla z Twojego regionu

Sprawdź ceny