limas Opublikowano 9 Października 2011 #1 Opublikowano 9 Października 2011 witam mam pytane jak dobrać grzejnik panelowy do pomieszczenia. ile kw przyjmuje sie na 1m2 powierzchni? Cytuj
sambor Opublikowano 9 Października 2011 #2 Opublikowano 9 Października 2011 Witam Najlepiej ściągnij ze strony np PURMO kalkulator doboru grzejników. wstaw tam parametry pomieszczenia, parametry instalacji CO- temp zasilania i powrotu - i otrzymasz moc grzejnika Purmo, można ją odnieść do grzejników innych producentów. Pozdrawiam Cytuj
limas Opublikowano 9 Października 2011 Autor #3 Opublikowano 9 Października 2011 a tak mniej więcej umie mi powiedzieć ktoś jak to się dobiera mniej więcej np. przyjmijmy ze na 20m2 potrzebujemy grzejnik panelowy podwójny o wymiarach... Cytuj
sambor Opublikowano 9 Października 2011 #4 Opublikowano 9 Października 2011 Czynników wpływających na dobór jest więcej: powierzchnia pomieszczenia wysokość pomieszczenia izolacja termiczna budynku temp czynnika grzewczego doprowadzonego do grzejnika wymagana temp w pomieszczeniu np w pokoju przyjmuje się 20C a w łazience 24C a ty możesz chcieć 22C Za dużo niewiadomych na raz. Cytuj
genesis72 Opublikowano 9 Września 2014 #5 Opublikowano 9 Września 2014 (edytowane) Witam dopisuję sie Mieszkam w starym budownictwie - domek jednorodzinny Potrzebuje dobrać grzejnik do instalacji CO do pokoju 25 m2 (jako drugi) Jeden mam stary tym jednopłytowy bez radiatora (zasilanie od tyłu - tą były chyba czeskie grzejniki - już chyba nie kupię podobnego) wymiary 600x1300 woda w co ok 40-50 stopni Czy kupować grzejnik jednopłytowy typu C11, który jest podobno wydajniejszy? Przyjąłem 150 watt/m, gdyż jest to stary dom to 150*25=3750 Nie wiem jaka może być moc tego starego grzejnika, czy można przyjąć, że ma ok 1000watt z tego co widzę to, to aby zmieścić sie w tych parametrach, czyli moc powyżej 2000 watt to bym musiał mieć grzejnik dwupłytowy powyżej 1400 dł Edytowane 9 Września 2014 przez genesis72 Cytuj
Gość vlepek Opublikowano 14 Września 2014 #6 Opublikowano 14 Września 2014 Na szybko mogę polecic aby dobrac minimum 100W na 1m2.Do łazienki 150W. Jesli natomiast chcesz aby grzejniki dobrze były dobrane to nalezy to zrobic poprzez kalkulator Cytuj
genesis72 Opublikowano 29 Września 2014 #7 Opublikowano 29 Września 2014 Witam Mam taki kłopot Instalacja grawitacyjna, starego typu Założyłem grzejnik C22 Założyłem zawory zwykłe (na górze zwykły na dole odcinający) kątowe Po napaleniu, grzejnik grzeje górą do połowy od drugiej połowy w dół jest zimny Jak odkręciłem zaworek w zaworze odcinającym (imbus) upuściłem trochę wody Grzejnik powowi zaczął grzać Myślałem, że do wina przepustu zaworu odcinającego, założyłem zwyłę złaczkę kątową do grzejników To samo W czym jest przyczyna Cytuj
genesis72 Opublikowano 29 Września 2014 #8 Opublikowano 29 Września 2014 Sorry Nie mam edycji A może przepływ na powrocie jest za duzy? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi