dpasiek Opublikowano 29 Września 2011 #1 Opublikowano 29 Września 2011 witam mam taki problem hydraulik wymienił mi rury z grubych stalowych na plastikowe naturalnie odejście od pieca zostało stare 11\2 cala nowe grzejniki aluminiowe i jest problem instalacja ciągle sie zapowietrza napuszczamy wodę do instalacji i odpowietrzamy grzejniki jest ok woda wypycha powietrze przez odpowietrzniki palimy w piecu i włańcz się pompka i zaczyna się problem woda przelewem z naczynia w zbiorczego otwartego przelewa sie do kanalizacji . naczynie w zbiorcze jest podłączone do zasilania jest naturalnie układ otwarty co może być przyczyna proszę o pomoc i poradę Cytuj
vernal Opublikowano 29 Września 2011 #2 Opublikowano 29 Września 2011 Przyczyną może być pompa na powrocie. Cytuj
darkon Opublikowano 30 Września 2011 #3 Opublikowano 30 Września 2011 Miałem może coś podobnego. Przyczyna była prozaiczna. Mimo nawet niskiej tem. na piecu wywalalo mi wodę w zbiorniku. Myślałem że termometr może trefny. Guzik. Kaloryfery miałem po zamykane na 3/4 domu plus wysokie obroty pompki. Zmniejszyłem obroty i kaloryfery na ful i po kłopocie Najciemniej pod latarnią :-) Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 30 Września 2011 #4 Opublikowano 30 Września 2011 Źle wykonana instalacja. Rura do naczynia powinna być wpięta na zasilaniu z kotła przed pompa obiegową, lub drugi popełniany błąd ,pompa na powrocie z kotła. Cytuj
emus Opublikowano 30 Września 2011 #5 Opublikowano 30 Września 2011 (edytowane) Przyczyną może być pompa na powrocie. drugi popełniany błąd ,pompa na powrocie z kotła. Ja mam pompę Wilo 25/65 rs zamontowaną na powrocie do kotła w 1997 roku. ZERO problemów z zapowietrzaniem się instalacji. Edytowane 30 Września 2011 przez emus Cytuj
vernal Opublikowano 30 Września 2011 #6 Opublikowano 30 Września 2011 Ale Ty jesteś wirażka :P Jaki masz zbiornik oraz ilość wody w instalacji? Pompa może być oczywiście na powrocie, tylko instalacja musi być "lepsza". Po prostu czasem pompa na powrocie przeszkadza i to miałem na myśli. Oczywiście strzał w ciemno, bo kolega napisał jedno zdanie i pyta sie o przyczynę :angry: Pozdrawiam. Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 30 Września 2011 #7 Opublikowano 30 Września 2011 Uzupełnię tylko o to, że niewielkie opory instalacji zawory przy grzejnikach z nastawą wstępną i już mamy wyrzucaną wodę z naczynia. Może to być też pompa o zbyt dużej wydajności w stosunku do potrzeb instalacji. Nie zawsze własne rozwiązania można wykorzystać jako rozwiazanie problemu u innych, zwłaszcza przy niewielkiej ilości informacji. Cytuj
dpasiek Opublikowano 30 Września 2011 Autor #8 Opublikowano 30 Września 2011 (edytowane) Faktycznie pompka jest na powrocie i jest ustawiona na dwójkę co powinniśmy teraz zrobić żeby to naprawić Edytowane 30 Września 2011 przez dpasiek Cytuj
vernal Opublikowano 30 Września 2011 #9 Opublikowano 30 Września 2011 Teraz powinniście zrobić parę zdjęć tej instalacji i umieścić tutaj - na pewno pomysły sie znajdą. Pozdrawiam. Cytuj
dpasiek Opublikowano 1 Października 2011 Autor #10 Opublikowano 1 Października 2011 jest to stara instalacja ze stali wyjście z pieca rura 2 cale zredukowana na 11/2 do pierwszego odejście na grzejnik drugie odejście tez jest z rury 11/2 cale odejścia to rurki 1 cal. dalej wpięte jest naczynie wzbiorcze dalej zredukowana instalacja na plastik i rurę 32 i z tej rury jedna gałązka na grzejnik dalej zredukowana na rurkę 25 i dojście do 2 grzejników przed samymi grzejnikami zredukowane na rurkę 20 . powrót tak samo wygląda jak zasilanie na bojler jest odejście z pionu rurką 1 cal. moim zdaniem naczynie wzbiorcze jest zbyt małe bo ma tylko 10 litrów pomóżcie i doradźcie co dalej z tą instalacja Cytuj
Hermogenes Opublikowano 1 Października 2011 #11 Opublikowano 1 Października 2011 Witaj naczynie zamontowane w złym miejscu ,rura wznośna do naczynia powinna odchodzić bezpośrednio z pieca najlepiej prosto do góry,pompę zamontować tak aby naczynie było po stronie ssawnej .poz Hermogenes Cytuj
jendrej83 Opublikowano 1 Października 2011 #12 Opublikowano 1 Października 2011 np tak jak na tym zdjeciu: Cytuj
emus Opublikowano 2 Października 2011 #13 Opublikowano 2 Października 2011 Tak mam zabudowane naczynie wyrównawcze. A może kolega dpasiek ma zamiast pompy obiegowej CO ma zamontowaną pompę tłoczącą do wody? Cytuj
mironw Opublikowano 2 Października 2011 #14 Opublikowano 2 Października 2011 Witam . A ja obstaje że zpaprane naczynie zbiorcze -brak odpowietrzenia i zasysa wode do kanalizacji . potrzebne rzeczywiście jakieś foto Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi