Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nowy Dom O Powierzchni160M2 Z Piwnicą

tyska166

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Dom nowo stawiony o powierzchni użytkowej 160m2. Proszę o pomoc w doborze kotła oraz jaki najlepszy byłby bolier (ilo litrowy) na 6osób. W piwnicy są cztery pomieszczenia gdzie tylko w jednym będzie grzejnik, na parterze wiatrołap,korytarz,łazienka,kuchnia oraz salon będzie ogrzewanie podłogowe tylko w pokoju będzie grzejnik, na górce w trzech pokojach będą grzejniki a w łazience podłogowe oraz mały grzejnik na ścianie. Ocieplony będzie styropianem 12cm, okna plastik 5-cio komorowe dwu szybowe. Nie wiem czy to ważne ale komin jest z elementów gotowych. oto link jak ten dom wygląda tylko jest bez garażu i ma tylko jedno okno dachowe http://gotowe-projekty-domow.pl/at_ada_plus.htm

Oto link jak ten dom wygląda tylko jest bez garażu i ma tylko jedno okno dachowe http://gotowe-projek...at_ada_plus.htm

Jeżeli ma to być sensowna pomoc to może jeszcze kilka pytań uzupełniających bo projekt projektem a życie dyktuje często swój scenariusz .

1 Z jakiego materiału są ściany budynku?

2 Czym bedziesz ogrzewać?

3 Jak długo piec (budynek ) bedzie bez dozoru i ile osób bedzie mogło obsługiwać kocioł ?

4 Ile czasu możesz poświecić na obsługe kotła ?

Te informacje pozwolą ustalić jak daleko piec musi być zautomatyzowany , czy wystarczy kocioł zasypowy górnego czy dolnego spalania czy moze jednak podajnik

Ogrzewać będziemy przede wszystkim węglem i drewnem. W domu będzie tylko jedno dziecko więc reszta może obsłużyć piec ale może się zdarzyć że nie będzie nikogo góra 8-9 godzin. Lepiej by było bez podajnika chodzi mi teraz o koszty żeby ta cena nie była gigantyczna:-) Piwnica jest z betoniaka ocieplona styropianem 8cm a dalej to bloczek komórkowy 24/500 niegocin. A komin to rura ceramiczna 18/18 jest taki kwadratowy ocieplony wełną izolacyjną 25mm no i pustak kominowy 38/38 a wysokość gdzieś 8,70m a nad kalenicą 60cm.

Rozumie w czym rzecz . Co do budynku to bedzie ciepły ale z akumulacją ciepła przy tych materiałach kiepsko wiec raczej dozowanie ciepła a nie przepalanie czyli piec z dolnym spalaniem ze wzgledu na ilośc domowników i zapotrzebowanie na CWU moc pieca to ok 12.5 KW dla wegla ale jezeli przewagę w opale bedzie miało drewno to max 15KW..Rozumie że istotną rzeczą przy wyborze pieca bedzie miała cena wiec żeby nie przeginac

http://kotly.com/product_info.php?cPath=16&products_id=452- ten troche wiekszy ale jest i mniejsza jego wersja

http://www.zebiec.pl/pl/kotly-co/linia-tradycyjna/kwkd - jedna z lepszych konstrukcji do wegla i stara dobra firma.

http://www.kostrzewa.com.pl/opis-kotla-warmet-sds-ceramik.html - a to żeby mieć porównanie

Pozostaje jeszcze kwestia ciepłej wody i w tym przypadku ze względu na szybkość nagrzewania wody przydał by sie wymiennik płaszczowy ale 140 litrów na 2 łazienki to troche mało , więc albo 2 wymienniki płaszczowe połączone w kaskade w sumie na ok 250 litrów albo wymiennik stojący z wężownicą na podobną pojemność ( tu należało by zwrócić uwage na moc weżownicy im wieksza tym lepiej .

Jezeli pomogłem to miło .Jesli coś niejasne to pytaj

Pozdrawiam

W takim razie jeszcze spytam tak dla większej wiedzy :-) Dlaczego dolnego spalania i czy mają one sterownik i dmuchawę (jestem zielona w tym temacie a wole wiedzieć wszystko:)) I zauważyłam że to są jedno półkowe (nie wiem jak ten pierwszy) nie lepiej jak mają więcej. Tylko 15KW? W projekcie mieliśmy wpisany 17KW i to mieliśmy zmniejszony ze względu na to że odpadł garaż. I jeszcze jedno:) czy będzie można grzać np. samą wodę -latem. Słyszałam ale to prze gazowym że można sobie ustawić oddzielnie temperaturę wody a oddzielnie temp. grzejników. Czy jest to możliwe też przy takich piecach?

Ps. Każda uwaga jest bardzo pomocna za które bardzo dziękuję

Pozdrawiam

Pozostaje jeszcze kwestia ciepłej wody i w tym przypadku ze względu na szybkość nagrzewania wody przydał by sie wymiennik płaszczowy ale 140 litrów na 2 łazienki to troche mało , więc albo 2 wymienniki płaszczowe połączone w kaskade w sumie na ok 250 litrów albo wymiennik stojący z wężownicą na podobną pojemność ( tu należało by zwrócić uwage na moc weżownicy im wieksza tym lepiej .

Tylko teraz mam pytanie jeżeli stojący to z jedną czy z dwoma wężownicami (ogółem widziałam że maja 28,5KW) . Co było by lepsze płaszczowy czy stojący? I czy płaszczowych nie ma 250litrowych?

Dlaczego dolnego spalania ? otóż dlatego że Twój dom z racji materiału z jakiego został wykonany jest bardzo ciepły ale ma znikomą akumulacyjnosc cieplna co powoduje ze ciepło trzeba dawkowac bo nie da sie nagrzać scian żeby póżniej po wygaśnieciu kotła oddawały ciepło , dlatego trzeba palić cały czas ale ze znikomą mocą i do takiego palenia są właśnie piece z dolnym spalaniem ponieważ można w nich palic bez przerwy w przeciwieństwie do kotłów z górnym spalaniem gdzie piec zasypuje sie paliwem , rozpala od góry i czeka aż sie wypali . Z racji takiego palenia kocioł górnego spalania powinien byc mocowo nieznacznie wiekszy poniewaz nie pracuje z pełna moca od poczatku w przeciwieństwie do dolniaka . Co do grzania wody nie jest to żaden problem w okresie zimowym sprawa jest niezauważalna ponieważ i tak sie pali w CO a woda jest grzana niejako przy okazji W okresie letnim trzeba przepalać w piecu dla nagrzania CWU poniewaz moc pieca jest zbyt duza do grzania tylko zasobnika wiec trzeba poprostu spalić określona ilosć paliwa np drewna dla nagrzania zasobnika wody ( im wiekszy zasobnik tym żadziej ) co do sterowania tym wszystkim to sa proste i wmiare tanie rozwiązania ale są równiez rozbudowane instalacje z mozliwościa regulacji temperatury na grzejnikach , ochrona pieca przed korozja niskotemperaturowa ,regulowana temperatura CWU itd . Co do dmuchawy na kotle to przy paliwie jakie chcesz stosować nie jest ona konieczna są prostsze i tańsze rozwiazania . Najwazniejsza w tym wszystkim jest wiedza instalatora który bedzie to wszystko wykonywał aby bez potrzeby nie narazać Cie na niepotrzebne koszty . Cała instalacja powinna być tak wykonana aby jej działanie było zrozumiałe dla użytkownika a obsługa intuicyjna .

Co do wielkosci wymiennika albo jak wolisz ilosci pólek zapewniam Cie że są to konstrukcje bardzo poprawne pod tym wzgledem a wymienniki w kotłach wcale nie musza być półkowe . akurat w tych przykładach które podałem sa 2 różne rozwiązania wymienników .

Allegro nie jest do końca autorytetem w sprzedazy kotlów , no oczywiscie mozna tam poszukać okazji ale sąportale które specjalizuja sie w technice grzewczej jak fuego lub kotły . com a ceny zawsze dobrze skonfrontować z lokalnym dostawcą . ale do rzeczy .

http://allegro.pl/kociol-piec-zebiec-kwkd-15-wyprzedaz-i1836303579.html - poprawna konstrukcja a firma z dużym doświadczeniem

http://kotly.com/product_info.php?cPath=16&products_id=452 - dobra konstrukcja i stosunek cena / jakosc

http://allegro.pl/kociol-hef-14-64-kw-doradztwo-montaz-serwis-i1811682788.html - niezły dolniak wygodny w użytkowaniu .

Są to konstrukcji bez automatyki i sterowania ale nie znaczy to że nie mozna takowych rozwiazań zastosować . Celowo podaje piece bez dmuchawy poniewaz przy opale jaki chcesz stosowac nie jest ona konieczna . Do sterowania temperaturą tych kotłów można wykorzystac miarowniki mechaniczne lub elektroniczne -w tym przypadku mamy również sterowanie pompa obiegową CO i jest to prawdopodobnie niezbedne minimum w przypadku instalacji jaka posiadasz .

Piece z dmuchawą i sterownikiem beda zdecydowanie droższe ale jak napisałem wcześniej dmuchawa przy wspomnianym opale jest zbyteczna .