zgredek81 Opublikowano 14 Września 2011 #1 Opublikowano 14 Września 2011 Proszę o opinię na temat instalacji, którą narysowałem, chcę ją zrobić w domu. Czy jest poprawna, czy trzeba do niej coś dodać itp.. Instalację chcę zrobić w rurkach PEX. Czekam na komentarze, sprawa pilna. Cytuj
vernal Opublikowano 14 Września 2011 #2 Opublikowano 14 Września 2011 Dobrze, tylko po co ten rozdzielacz? Jeśli on łączy obie nitki, to będzie źle. 1 Cytuj
zgredek81 Opublikowano 14 Września 2011 Autor #3 Opublikowano 14 Września 2011 Rozdzielacz chcę dać, aby pociągnąć trzy nitki do kaloryferów: - pierwszy ma iść na jedną część mieszkania, - drugi na drugą część jeszcze nie wyremontowaną, - trzeci na pracownię żony poza budynek (w przyszłości), - czwarty na ciepłą wodę. Jeszcze zimna woda jak będzie wracała to też będzie szła przez rozdzielacz. Cytuj
vernal Opublikowano 14 Września 2011 #4 Opublikowano 14 Września 2011 Na grzejniki to ok. Tylko nie podłączaj do niego zbiornika cwu - bo jak widzę do cwu jest osobna pompa. 1 Cytuj
zgredek81 Opublikowano 14 Września 2011 Autor #5 Opublikowano 14 Września 2011 A jeżeli podłączyłbym ciepłą wodę pod rozdzielacz, mógłbym zrezygnować z drugiej pompy? Czy lepiej jest, aby ciepła woda miała osobną pompę? Cytuj
vernal Opublikowano 14 Września 2011 #6 Opublikowano 14 Września 2011 A jeżeli podłączyłbym ciepłą wodę pod rozdzielacz, mógłbym zrezygnować z drugiej pompy? Jakby tak było wystarczająco dobrze, to nikt nie stosowałby osobnej pompy do cwu. 1 Cytuj
zgredek81 Opublikowano 14 Września 2011 Autor #7 Opublikowano 14 Września 2011 Dziękuję za pomoc. Lepiej się zapytać niż potem ubolewać, że coś się źle zrobiło. Cytuj
Marek Opublikowano 14 Września 2011 #8 Opublikowano 14 Września 2011 dobrze bedzie dopiero jak za pompa cwu bedzie ZZ namalowane tak jakos zeby zaciemnic obraz schematu wiec nie widac tego błedu zobacz jak inni maluja 1 Cytuj
vernal Opublikowano 14 Września 2011 #9 Opublikowano 14 Września 2011 No tak. W zależności od sterowania, to może sie okazać, że za pompą c.o. tez jest potrzebny ZawórZwrotny. Uważaj też, żeby za szybko nie skręcić do naczynia wyrównawczego - lepiej pierwszy odcinek pociągnąć prosto w górę, a pompę puścic bokiem. 1 Cytuj
zgredek81 Opublikowano 15 Września 2011 Autor #10 Opublikowano 15 Września 2011 Mam pytanie. Teraz dopiero zauważyłem, że przyłącze wody jest doprowadzone do bojlera CWU. Czy do pieca trzeba osobno zrobić przyłącze wody? Cytuj
vernal Opublikowano 15 Września 2011 #11 Opublikowano 15 Września 2011 To zależy. Jeśli jest to przyłącze do części poączonej z kotłem (czyli woda może się stamtąd dostać do kotła), to wystarczy. Najlepiej przykręcic zaworek i złączkę mosiężną do węża na dolnym wejściu kotła i przyłączać wążogrodowy w razie potrzeby napełniania lub spuszczania. Jak wiadomo, dobrze wykonana instalacja nie wymaga zbyt częstego dolewania wody w trakcie użytkowania. Cytuj
zgredek81 Opublikowano 18 Września 2011 Autor #12 Opublikowano 18 Września 2011 Proszę o opinię na temat instalacji, którą narysowałem, chcę ją zrobić w domu. Czy jest poprawna, czy trzeba do niej coś dodać itp.. Instalację chcę zrobić w rurkach PEX. Czekam na komentarze, sprawa pilna. Otrzymałem od producenta, schemat połączenia instalacji do pieca. Jak patrzy się na ten schemat widać tylko jedną pompę i nie wiem czy ten schemat jest prawidłowy. Bardzo proszę o pomoc. Opis rysunku: 1. RB ? rura bezpieczeństwa 2. RW ? rura wzbiorcza 3. RS ? rura sygnalizacyjna 4. RP ? rura przelewowa 5. RO ? rura odpowietrzająca 6. PI ? manometr 7. Pw ? pompa TI ? termometr K ? kocioł C.O. Zr ? zawór różnicowy Pw ? pompa wodna C.O. Zm ? zawór mieszający trójdrożny B ? ogrzewacz C.W.U. z wężownicą Zb ? zwrotny zawór bezpieczeństwa Zo ? zawór odpowietrzający Rys 6. Schemat przykładowego zabezpieczenia instalacji ogrzewania wodnego systemu otwartego wg PN-91/B-02413. Odpowietrzenie instalacji C.O. należy wykonać wg Polskiej Normy PN-91/B-02413. Rysunek przedstawia również przykładowe podłączenie zaworu mieszającego oraz ogrzewacza ciepłej wody użytkowej z wężownicą. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi