Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Proszę o ocenę poprawności projektu instalacji. Część prawa ilustracji - rozdzielacze i piec gazowy traktujcie jako poglądową.

1. Czy separator powietrza w tym układzie powinien się znajdować za piecem czy za wymiennikiem płytowym? Jeśli za wymiennikiem proszę o wskazanie miejsca montażu. Rozumiem, że separator między innymi likwiduje uciążliwe "szumy" w grzejnikach.

2. Czy zawory powrotne są dobrze umiejscowione? Chodzi zwłaszcza o zbiornik c.w.u. i rurę do pieca gazowego.

3. Czy pewien odcinek rury bezpieczeństwa i rury wzbiorczej mogę wykorzystać jako normalną część obiegu? Kocioł na paliwo stałe stoi pół piętra niżej niż reszta elementów instalacji.

Proszę o konkretne rady.

post-23569-0-29877500-1315949452_thumb.jpg

Opublikowano (edytowane)

jesli sam tworzysz ten schemat to musisz troche poczytac , na forum jest duzo schematów i informacji

to co narysowane po stronie pierwotnej wymiennika jest niepoprawne a raczej ZLE

przy zasobniku w kolejnosci zawór, filter, pompa i ZZ i ten nieszczesny zawór 4-d

to juz obsesja na wpychanie tego cuda wszedzie czy potzeba czy nie

jest taki temat na forum ma ponad 70 stron a czaeło sie problemów ze magik zamontował 4-d przy wymienniku płytowym

separator nie jest konieczny , wystarczy poprawnie podąłczyc naczynie i kocioł bedzie sie odpowietrzał

a po stronie zamknietej raz dobrze odpowietrzyc i spokój

i nie widze odpowietrzników przy wymienniku , bez tego raczej sie nie obejdzie

Edytowane przez Marek
Opublikowano (edytowane)

Źle - ciekawe?!!

Schemat oparłem na analizie kilku innych.

- rura bezpieczeństwa od rury zasilającej

- rura wzbiorcza od powrotu

- zbiornik c.w.u. (bojler) wpięty równolegle, przed wymiennikiem i zaworem 4D (tu była prośba o kolejność - więc dzięki)

- strefa wymiennika - gotowy zestaw wymiennikowo-pompowy, więc przerysowałem tylko zawartość - fakt pominąłem odpowietrzniki automatyczne, sorrka

- jeśli chodzi o separator to chciałbym m. in. zlikwidować szumy,

Największy problem sprawił mi zawór 4D. Nigdzie nie umiałem znaleźć schematu z zaworem 4D i wymiennikiem płytowym. Jeśli możesz podaj link do tematu.

U siebie chciałem robić wg tego schematu, ale bez zaworu 4D. Hydraulik kilka lat temu zrobił mi instalację w obiegu zamkniętym. Co się działo nie muszę chyba pisać, powiem tylko że mam stopione wszystkie otuliny. Teraz przerobię - zamontuję wymiennik i podzielę na dwa obiegi - nie mam możliwości umieszczenia na piętrze zbiornika wyrównawczego, kucie i brak miejsca. Prościej podzielić i mieć wszystko w piwnicy.

Przedstawiony schemat z 4D dotyczy instalacji u kolegi - uparł się na zawór 4D, już go kupił i stąd moja prośba o pomoc.

Dalej jednak nie rozumiem tu cytuję: "to co narysowane po stronie pierwotnej wymiennika jest niepoprawne a raczej ZLE "

PROSZĘ PODAJ JAKIE ZROBIŁEM BŁĘDY !!!

Proszę jeszcze o odpowiedź na pyt. 2 - zz na rurze od pieca gazowego i na pyt. 3

Edytowane przez ArekAmator
Opublikowano

U siebie chciałem robić wg tego schematu, ale bez zaworu 4D. Hydraulik kilka lat temu zrobił mi instalację w obiegu zamkniętym. Co się działo nie muszę chyba pisać, powiem tylko że mam stopione wszystkie otuliny. Teraz przerobię - zamontuję wymiennik i podzielę na dwa obiegi - nie mam możliwości umieszczenia na piętrze zbiornika wyrównawczego, kucie i brak miejsca. Prościej podzielić i mieć wszystko w piwnicy.

No to się wyjaśniło skąd taka hybryda się wzięła...

Hydraulik Ci dobrze zrobił, tylko nie umiesz palić w "piecu".

Układ c.o. nie słuzy do gotowania wody, nawet jak jest otwarty.

Radzę w tej sytuacji wyrzucić wymiennik do śmieci a zamiast niego zainstalować wężownicę schładzającą na wyjściu z kotła, albo inne zabezpieczenie termiczne do układów zamkniętych.

Wtedy ten 4D nabierze jakiegoś sensu.

Poza tym, dlaczego Marek mówi, że źle po stronie pierwotnej - może chodzi mu o obwód kotłowy, który ma działac grawitacyjnie (jakie przekroje, jaki zawór jakie odległości - no nie wygląda to najlepiej).

Opublikowano (edytowane)

zimna woda na głowe...

o.k. może nie umiem palić, ale z tego co wiem zabrania się stosowania kotłów na paliwo stałe w systemie zamkniętym (Dz,. U. Nr 75, poz 690 par. 133.I ust.7)

Bojler działa na grawitacji - jest tuz nad piecem, metr rury miedzianej o przekroju 28, potem 22 (30cm). Metr w tą czy w tą nie ma znaczenia. Jeśli teraz działa bez dodatkowej pompy c.w.u to z nią tym bardziej będzie działał. Pompa c.w.u. będzie sterowana przez sterownik kotła.

U mnie jak napisałem: BEZ ZAWORU 4D. Zasilanie z kotła bezpośrednio na "F1" powrót na kocioł bezpośrednio z "F3" wymiennika.

U kolegi będzie 3 metry od kotła w bok (jakieś 4 metry rury), 50cm nad piecem rura miedź 28 (takie ma z odzysku).

Niestety, tu instalacja z zaworem 4D na 1".

Skupmy się na meritum: proszę o pomoc jeśli chodzi o część obwodu: zawór 4D i wymiennik - poprawnie czy nie.

Ponownie proszę o odp. na pyt 2 część B i pyt. 3.

proszę o rozdzielenie informacji na instalację bez 4D i z 4 D.

Dzięki za odpowiedzi.

Marku! Proszę opisz o co dokładnie chodzi.

Edytowane przez ArekAmator
Opublikowano

zimna woda na głowe...

o.k. może nie umiem palić, ale z tego co wiem zabrania się stosowania kotłów na paliwo stałe w systemie zamkniętym (Dz,. U. Nr 75, poz 690 par. 133.I ust.7)

Teraz tym bardziej widać przyczynę tego, że jesteś w ślepym zaułku.

Zapomnij na chwilę o tym przepisie i ponownie przeczytaj mój poprzedni post.

Czy wtedy będzie ok?

Znikną Twoje i Twojego kolegi problemy.

Pozdrawiam.

Opublikowano

do Marka! Obejrzyj schemat zamieszczony tu:

https://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?app=core&module=attach&section=attach&attach_rel_module=post&attach_id=4281

Podłączenie zbiornika wyrównawczego, bojlera jest identyczne jak na moim. Nie liczę tylko zaworów, pompy c.w.u. bo o nie pytałem. Do zaworu 4D identycznie.

Tu piszesz że " całkiem poprawny " , u mnie źle. Coś jest nie "halo".

Mam prawo nie rozumieć??

Mnie chodzi o wstawienie w ten układ wymiennika - bo piec gazowy i brak zbiorniczka wyrównawczego powyżej grzejników.

Opublikowano

Radzę w tej sytuacji wyrzucić wymiennik do śmieci a zamiast niego zainstalować wężownicę schładzającą na wyjściu z kotła, albo inne zabezpieczenie termiczne do układów zamkniętych.

Wtedy ten 4D nabierze jakiegoś sensu.

Witam ponownie!

1. Troszkę poszperałem i zdecyduję się na zamontowanie w mojej instalacji bufora ciepła. Okazuje się też, że piec mam z DUUŻYM zapasem mocy więc wymiennik jak znalazł. Dzięki za radę.

2. Nikt mi nie odpowiedział jeszcze na te tematy:

Czy zawory powrotne są dobrze umiejscowione? Chodzi rurę do pieca gazowego.

Czy pewien odcinek rury bezpieczeństwa i rury wzbiorczej mogę wykorzystać jako normalną część obiegu? Kocioł na paliwo stałe stoi pół piętra niżej niż reszta elementów instalacji.