Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja Co I Cwu Solar+Ekogroszek+Wymiennik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

bardzo proszę o opinie co sądzicie o proponowanym rozwiązaniu więc tak nowy domek 140m2 (parter plus poddasze) ściany styropian 15cm ogrzewanie planuje:

-piec na ekogroszek firmy *** 20kw z Podajnikiem ślimakowym kaskadowym samoczyszczącym (ekomax 3 z dodatkową komorą do palenia "ręcznego") można ponoć palić ekogroszkiem, miałem, peletem i owsem

-wymiennik multiwalentny 550/150 (bufor ciepła z wbudowanym zbiornikiem CWU)

-oprócz 4 pokoi w całości podłogówka (w pokojach polecono mi grzejniki z gęsto nawiniętym radiatorem)

-zestaw solarów 2x30rur 12m2 (ze względu na lokalizację domu jeden na połaci wschodniej drugi zachodniej)

-kominek tylko jako "bajer" ewentualnie do przemyślenia DGP

co sądzicie o takim rozwiązaniu wiem że to wspomaganie ogrzewania przez kolektory to taki chwyt marketingowy ale wydaje mi się że powyższy zestaw solarny + wymiennik za który po odliczeniu dopłaty z NFOŚ i kosztów z nią związanych za około 8tyś to chyba rozsądny wybór?

koszt kotła to około 7500zł

Edytowane przez slom
Opublikowano

opini bedzie wiele ale czy potrafisz wybrac tą słuszna ?

jak nie masz dostatecznj wiedzy bedziesz sie błakał jak dziecko w lesie

wiec zeby wybrac rozsadnie trzeba cos wiedziec inaczej to bedzie wybór na chybił trafił

ekogroszek + solary + kominek to juz wielu przecwiczyło

wymiennik "multiwalentny -co za dziwoląg- przy solarach i kotle z podajnikiem to kompletna klapa

ktos chce ci wcisnac cos co duzo kosztuje a mało z tego pozytku i za kilka lat jak bedziesz juz oswieconony zaklnisz srodze na to rozwiazanie

podobnie z kolektorami na dwoch połaciach dachu , jak chcesz wydac kase i nie liczysz efektów mozna i tak

ale sa inne rozwiazania nie koniecznie dach ,

przy ogrzewaniu podłogowymi -jaka powierzchnia ?- mozna wykorzystac kolektory w okresach jesienno wiosennych ale nie z bufora

Opublikowano

Witam

bardzo proszę o opinie co sądzicie o proponowanym rozwiązaniu więc tak nowy domek 140m2 (parter plus poddasze) ściany styropian 15cm ogrzewanie planuje:

-piec na ekogroszek firmy *** 20kw z Podajnikiem ślimakowym kaskadowym samoczyszczącym (ekomax 3 z dodatkową komorą do palenia "ręcznego") można ponoć palić ekogroszkiem, miałem, peletem i owsem

-wymiennik multiwalentny 550/150 (bufor ciepła z wbudowanym zbiornikiem CWU)

-oprócz 4 pokoi w całości podłogówka (w pokojach polecono mi grzejniki z gęsto nawiniętym radiatorem)

-zestaw solarów 2x30rur 12m2 (ze względu na lokalizację domu jeden na połaci wschodniej drugi zachodniej)

-kominek tylko jako "bajer" ewentualnie do przemyślenia DGP

co sądzicie o takim rozwiązaniu wiem że to wspomaganie ogrzewania przez kolektory to taki chwyt marketingowy ale wydaje mi się że powyższy zestaw solarny + wymiennik za który po odliczeniu dopłaty z NFOŚ i kosztów z nią związanych za około 8tyś to chyba rozsądny wybór?

koszt kotła to około 7500zł

Witam

Układ wspomagania CO przez solary jest popularny w Niemczech. Są dwie szkoły : podgrzewanie solarami powrotu na kocioł - typowe zastosowanie dla zbiornika multiwalentnego lub układ 2 zbiorników połączonych w kaskadę -jeden dla CWU - grzany solarem i kotłem, drugi zbiornik grzany kotłem i solaren na potrzeby CO. W załączniku przedstawiam schemat ideowy połączeń ze strony producenta . - na dwa kotły: gaz/ olej oraz paliwo stałe - oba w układzie zamkniętym.

Pozdrawiam

13-52-017-035.pdf