Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po wielu dniach i nocach spędzonych przed komputerem i buszowaniu po necie min. na tym forum, doszedłem do finału swoich poszukiwań. Wybrałem dwa kotły, które najbardziej mi odpowiadaja i pod względem finansowym , jak i bliskością zakupu. Pierwszy z nich to ... http://www.dziubarczyk.com.pl/index.php?p=oferta02c&l=pl , a drugi http://www.galmet.com.pl/cms/php/strona.ph...p;id_men_szuk=0. Oba piece mogę mieć w identycznej cenie

Kocioł jest mi potrzebny do ogrzania domu tzw"klocek" ocieplony, okna pcv, nowa instalacja co.

Liczę na opinię fachowców. Mam tylko wielka nadzieję na obiektywne opinie , ponieważ jak się przekonałem jest wielu tutaj ukrytych producentów , którzy zachwalają swoje produkty :D .Pozdrawiam....

Opublikowano

Ukrytych nie tak wielu - upierdliwość moja w tym zakresie robi swoje :D Natomiast ci co są gorąco są namawiani do ujawniania swojej profesji - takie opinie (choć nie do końca obiektywne) możemy dzięki temu odpowiednio potraktować.

Przepraszam, że nie na temat, ale chciałem wyjaśnić :)

Pozdrawiam

Marcin

Opublikowano

Fajny ten wynalazek z automatycznym rozpalaniem. Nie piszą tylko jakie jest zużycie prądu przez te 10 minut.

Po dokonaniu przeglądu cen ekogroszku ja bym na twoim miejscu rozważył któryś z piecy z podajnikiem tłokowym, szufladowym , czy jak tam zwał.

Ja taki kupiłem i na razie myślę że to najlepsze rozwiązanie.

Opublikowano

Może znowu nie na temat, ale jednak zabiorę głos bo wybór retorta/szuflada/tłok/itp to najważniejsza sprawa przy wyborze kotła "automatycznego".

Jeżeli zamierzasz palić miałem - kocioł z palnikiem retortowym może nie być najlepszym wyborem. Na podstawie własnych doświadczeń (konkretnie z palnikiem Brucer) wiem, że nie jest łatwo fajnie spalić w tym miał (a miał, którym testowałem bardzo fajnie palił się w "zwykłym piecu") - niestety próba okazała się porażką. Obecnie wrzuciłem właśnie ostatnią łopatę eko-groszku z ZG Piekary w cenie 500 zł brutto + przywóz. Za dobry miał zapłaciłem 380 zł i powiem szczerze - w ostatecznym rozrachunku wyszło drożej - miału (grzejąc cwu) spalałem po prostu kosmiczne ilości (mimo szeregu eksperymentów z ustawieniami sterowania/nadmuchu, nawet suszyłem miał, tworzyły się wielkie spieki co uniemożliwiało praktycznie normalne palenie).

Co do szufladkowych i tłokowych się nie wypowiadam, bo nie widziałem - od bardziej doświadczonych wiem jedno - miałem (przynajmniej samym) pali się trudniej - znam właściciela tłokowca - zadowolony, ale nie jest to ten komfort i czystość palenia co retorta. Czy taniej - jeżeli spali się tyle samo miału co groszku oczywiście tak - ale czy to się udaje - trudno mi wyrokować.

Tak więc jeżeli zdecydowałeś się na retortę i eko-groszek - moim zdaniem to dobry wybór jeżeli chodzi o komfort (i czystość) spalania i ja bym przy tym pozostał. Miał także "się spali" - może akurat w tych piecach i przy większym szczęściu niż moje nawet równie dobrze jak eko-groszek.

Generalnie dość obiektywne opinie mówią - do eko-groszku retorta, do miału szufladka/tłok.

Co do konkretnych marek. Galmet ma niskie notowania, ale to tylko ze względu na to, firma dopiero wchodzi w temat - tak więc żadna to opinia. O KWM jest trochę na forum. Piszesz, że już czytałeś, ale jeżeli przegapiłeś to tutaj jest np. jeden z tematów o KWM: https://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?...&hl=KWM-SGR

Kurcze - człowiek chce porady przy konkretnych modelach a ja znowu wykład filozoficzny strzeliłem :D

Z całego serca życzę trafnego wyboru

Marcin

Opublikowano

Dzięki Marcin......wiesz takie wywody, przy prawidłowej dedukcji dają bardzo dużo, tym bardziej są one cenne ,że oparte na własnych doświadczeniach :D . Wpadłem na pomysł ,żeby zadzwonic do hurtowni , która sprzedaje "Dziubarczyka" i zagadać miłą panią , co by udostępniła z dwa-trzy telefony do klientów , którzy użytkują te kotły i tam zasięgnąć opinii.... ;P

Opublikowano

Ta ilość producentów na rynku staje się przerażająca :/

Jeszcze kilka lat temu galmet uczył się robić dobre bojlery a teraz znajduje amatorów na kotły :D

Poszukaj producenta z tradycjami i doświadczeniem, choćby i ten dziubarczyk.