Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Grzejnik Łazienkowy

VIRUS254

Rekomendowane odpowiedzi

GRZEJNIK ŁAZIENKOWY 1200X650-975W-ZASIL. BOCZNE

Czas na wymianę grzejnika w łazience mieszkam w bloku więc CO z sieci miejskiej

Jestem zielony w temacie :(

Nowy grzejnik ma inne wymiary więc muszę poprowadzić dłuższe rurki do grzejnika

na allegro wyczytałem o rurach PEX, ale nie wiem jakie powinny być złączki kolanka do tych rur, i czy w ogóle Rury Pex się nadają

Nowy grzejnik bedzie poniżej rur które są na rysunku ok 1m

Możecie podpowiedzieć co i jak zastosować ??

Bez tytułu.bmp

Edytowane przez VIRUS254

....na allegro wyczytałem o rurach PEX, ale nie wiem jakie powinny być złączki kolanka do tych rur, i czy w ogóle Rury Pex się nadają

...

A wyszukiwarka to pies? Pooglądaj sobie choćby to:

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/9807-zlaczka-stal-pe/page__view__findpost__p__83242

i spróbuj naszkicować własny grzejnik w wymaganym położeniu na tle przyłączy - będziesz mógł ocenić wielkości PEXów do założenia ! Spuść wodę z instalki(w bloku jest trocha łażenia za tym). Zamocuj grzejnik i podłącz sztukówki.

No i pokaż efekty, ale w jpg-ach tak do 300kB bo nie każdy ma szybkie łącze...

PozdrA.

i spróbuj naszkicować własny grzejnik w wymaganym położeniu na tle przyłączy - będziesz mógł ocenić wielkości PEXów do założenia ! Spuść wodę z instalki

PozdrA.

nowy grzejnik tak jak naszkicowałem w tym położeniu poniżej rur przyłączy ok 1m, kolor ciemny niebieski to miały być rury PEX

wodę z instalki nie muszę spuszczać bo to nie sezon grzewczy

PEX bedzie potrzebny 1m i 1,5m tylko dalej nie wiem jakie złączki do tych PeX-ów

post-32427-0-17061900-1314441816_thumb.jpg

Edytowane przez VIRUS254

...

wodę z instalki nie muszę spuszczać bo to nie sezon grzewczy

PEX bedzie potrzebny 1m i 1,5m tylko dalej nie wiem jakie złączki do tych PeX-ów...

Młody jesteś i nie wiesz-a wszak młodzi szukają lepiej od starych(to po czesku, sorki) smile.gif! Czy jest woda, to może być różnie - jak mieszkałem w małym samotnym bloku z własną kotłownią, to wogóle wody na lato nie spuszczali, i tak być POWINNO, bo się korozję instalki tylko popędza.

A teraz przyłączki: jak PEXy na wierzchu, to mogą być skręcane złączki. Wklepujesz w Alle 'kolano pex 16 1/2" ' i już je masz! post-8763-0-97663200-1314477472_thumb.jpg

To jest tanie jak barszcz i chromowane w dodatku. Najlepiej uszczelniają jednak markowe Wavin, Tece, itp. Powinny mieć 2szt o-ringów uszczelniających i porządną nakrętkę dociskową. A dlatego kątowe, żeby to jakoś wyglądało, bo kształtek nie można mnożyć niepotrzebnie (taka hydr brzytwa Ockhamarolleyes.gif). Będziesz potrzebował 4szt 'samczyków' (z gwintem zew - takie co się wkręca nie nakręca) - po dwie na zawory przy grzejniku i na wyjścia na ścianie(tam chyba kolanka już są). Jak zapodasz fotkę tych wylotów ze ściany, to Ci dokładnie wyspecyfikuję zakupy!

A na grzejnik: góra zaworek prosty 1/2" termostat z półśrubunkiem, dół odcinający z takimże. Polecam markowe Heimeier, Herz, Danfoss itp. Na zaworek-głowica termostat odpowiedniej do zaworu firmy.

Razem z PEXami i złączkami powinieneś się zamknąć w 200-300zł.

Pisz i załączaj fotki ...

PozdrA.

Edytowane przez adamasz
  • Zgadzam się 1