wie87 Opublikowano 7 Lipca 2008 #1 Opublikowano 7 Lipca 2008 Witam Wszystkich,którzy zaglądają na to forum.A szczególnie tych , którzy bezinteresownie dzielą się z innymi wiadomościami,spostrzeżeniami,praktyką i radami w zakresie instalacji CO.Jakże one są cenne dla tych , którzy nie mają z tym na co dzień styczności.W okresie letnim chcę poczynić zmiany w mojej kotłowni w związku z problemem kominowym.Chcę wstawić w instalację CO zawór 4D wraz z siłownikiem wykorzystując już zainstalowaną pompę ze sterownikiem na powrocie oraz rurę wyjściową o przekroju 2i1/2" z kotła/pierwotnie była to instalacja o obiegu cyrkulacyjnym,budynek o ok.200m2/.Już wcześniej gdzieś czytałem,że dobranie odpowiedniego zaworu 4D zależy od mocy kotła CO, że nie może on być za duży.Czy to tak jest?Mam kocioł miałowy z górnym spalaniem o mocy 35KW.Mam pytanie : o jakim przekroju powinienem zainstalować ten zawór?Na wyjściu z kotła chcę mieć temperaturę od 50 do 60 stopni.Zamiast zaworu kulowego/taki kiedyś wstawił mi instalator/chcę wstawić zawór różnicowy.Patrz rysunek. Czy przedstawiony schemat jest poprawny i kocioł będzie skuteczniejszy?Bojler jest tuż przy piecu.Czy należy coś zmienić w tej instalacji CO? Cytuj
piotrek automatyk Opublikowano 7 Lipca 2008 #2 Opublikowano 7 Lipca 2008 Witaj, Do mocy Twojego kotła spokojnie wystarczy zawór mosiężny czterodrożny typu ESBE 1". Nie montuj pompy ani przed ani na powrocie z zaworu czterodroznego patrząc od strony kotła. Montuj na zasilaniu grzejników za zaworem lub na powrocie z grzejników przed zaworem mieszającym, choc lepsza jest opcja pierwsza. Z tego powodu może okazać się potrzebne zamontowanie dodatkowej malej pompy zasilającej zasobnik c.w.u. Pozdrawiam Piotr Cytuj
wie87 Opublikowano 7 Lipca 2008 Autor #3 Opublikowano 7 Lipca 2008 Dziękuję za szybką opinię i pomoc.Pozdrawiam Cytuj
piotrek automatyk Opublikowano 7 Lipca 2008 #4 Opublikowano 7 Lipca 2008 Jeszcze jedna sprawa - na pokazanym przez Ciebie schemacie podłączeń zaworu czterodrożnego błędnie połączyłeś zasilanie i powrót z grzejników. Podłączenia te powinny prawidłowo być zamienione, tzn. zasilanie grzejników w miejsce powrotu a powrót w miejsce pokazanego na schemacie zasilania. Jeśli połączysz zawór czterodrożny w sposób pokazany na schemacie przez Ciebie zasilanie grzejników będzie zamiast od góry to od dołu. Pozdrawiam Piotr Cytuj
wie87 Opublikowano 8 Lipca 2008 Autor #5 Opublikowano 8 Lipca 2008 Jeszcze jedna sprawa ... Dzięki.Rzeczywiście nie takie podłączenie.Wcześniej nie znałem zasady działania zaworu 4D.Wracając do charakterystyki zaworu 4D 1" myślę ,że wystarczy.Ale w okresie grzewczym/właśnie wtedy są często przerwy w dopływie prądu nawet kilkunastogodzinne/.I czy wtedy nie będzie problemu z zasilaniem elementów grzewczych poprzez obieg grawitacyjny?Na wyjściu z kotła mam rurę o dużej średnicy 21/2". Grawitacyjny obieg wody będzie wtedy poddany znacznemu oporowi hydraulicznemu przechodząc przez 4D 1",a tym samym nastąpią zaburzenia cieplne w grzejnikach.Biorąc powyższe pod uwagę, czy można zamontować zawór 4D 2"?Czy to rozumowanie jest poprawne?Mam następny problem: rura zasilająca wychodzi poziomo z kotła /inaczej nie może być położona/.Zawór 4D będzie zamontowany w pozycji poziomej, a za nim pompa zasilająca CO /według Twojej sugestii/z zaworem różnicowym/w pozycji poziomej/.I tu pytanie : czy zawór różnicowy będzie spełniał właściwe swoje zadania w obiegu wymuszonym jak i grawitacyjnym.Instrukcje montażu ZR mówią tylko o pozycji pion-góra.Niektórzy instalatorzy montują pion-dół lub poziomo.Czy są takie na rynku? Wracając do zasilania zasobnika C.W.U , chcę go zostawić na zasilaniu grawitacyjnym z kotła z uwagi na duży przekrój rury zasilającej i bliskiego położenia kotła.Czyli w całej instalacji byłaby jedna pompa.Czy w takiej sytuacji potrzebne są zawory zwrotne?/ewentualnie gdzie/Jeśli miałbym problem z uzyskiwaniem właściwej temperatury wody w zasobniku C.W.U , to planuję drugą pompę.Gdzie wtedy zamontować zawory zwrotne?Pozdrawiam serdecznie. Cytuj
wie87 Opublikowano 9 Lipca 2008 Autor #6 Opublikowano 9 Lipca 2008 Tak. Są na rynku takie zawory zwrotne kulowe , które mogą pracować w pozycji pionowej i poziomej na wejściu do kotła ,a także w pozycji pionowej i poziomej na wyjściu .Taki dzisiaj znalazłem w sklepie .W związku z powyższym nie będzie problemu jeśli trzeba będzie zamontować drugą pompę na krótkim obiegu.Pozostaje problem z zaworem 4D.I jeszcze jedno, czy w moim przypadku/przerwy w dopływie prądu/ ewentualnie rozbudowana automatyka może przysporzyć mi trochę problemów? Cytuj
piotrek automatyk Opublikowano 9 Lipca 2008 #7 Opublikowano 9 Lipca 2008 Witaj, W trakcie zaniku prądu automatyka przestaje działać, a pracę podejmuje spowrotem po przywróceniu zasilania. Proponuję małą przetwornicę ( inwerter ) 12 V DC/230 V AC o mocy 200-300 W dla kotłów bez podajnika i około 400-500 W dla kotłów z podajnikiem. Akumulator o pojemności 60-72 Ah wystarczy spokojnie na kilka godzin pracy. Pozdrawiam Piotr Cytuj
piotrek automatyk Opublikowano 9 Lipca 2008 #8 Opublikowano 9 Lipca 2008 I jeszcze jedno: zawsze siłownik na zaworze mieszającym można przestawić ręcznie w dowolna pozycję, a więc na pełen przepływ do ogrzewania grawitacyjnego. Pozdrawiam Piotr Cytuj
wie87 Opublikowano 9 Lipca 2008 Autor #9 Opublikowano 9 Lipca 2008 I jeszcze jedno: zawsze siłownik na zaworze ... Dzięki za przydatne nie tylko dla mnie informacje.Z tym akumulatorem to dobry pomysł sprawdzony już w mojej kotłowni .Przy braku prądu podłączałem dmuchawę na 12v. Pozdrawiam Cytuj
woocash Opublikowano 24 Sierpnia 2008 #10 Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Witam wszystkich, Zamierzam zaintalować w swojej instalacji zawór 4D. Po krótce opiszę jej aktualny wygląd ( dla ułatwienia załączam rysunek - lewa strona aktualny stan). W instalacji pracuje kocioł miałowy z górnym spalaniem 18KW. Aktualnie ogrzewam około 70m2 (jedno piętro nieogrzewane), instalacja starego typu - rury 1 3/4". Z pieca wychodzą króćce 2". Na wyjściu ciepłej wody jest zawór bezpieczeństwa oraz zawór różnicowy 2" z równolegle usytuowaną pompą obiegową. Pompa obiegowa jest zaopatrzona z obu stron w rurę 1" , wspawaną w rurę 2" (która łączy się z zaworem róznicowym). Patrząc dalej w stronę instalacji rura jest redukowana z 2" do 1 3/4". Moje pytanie jest następujące: czy powienienem zastosować zawór 4D również o średnicy 2"? Dowiedziałem sie z inforamcji w internecie na temat zaworów 4D, że wystarczyłby tutaj zawór 1". Ale jak wygląda sprawa ujścia ciepła w przypadku braku prądu? Obecnie pozwala na to zawór różnicowy 2". Na rysunku, który umieściłem (prawa strona), zawór 4D nie jest zamocowany bezpośrednio na wyjściu ciepłej wody z pieca, lecz z boku - w odnodze na pompę. W ten sposób chciałbym rozwiązać problem dławienia przepływu ceipłej wody przez zawór 4D 1",lecz obawaim się jednocześnie czy ciepło po przymknięciu zaworu nie będzie odprowadzane przez zawór różnicowy? W piecu nie mam wyprowadzonej rury na naczynie wzbiorcze więc obawiam się nieco umeiszczenia zaworu 4D bezpośrednio przed zaworem różnicowym. Prosiłbym o poradę w tej sprawie. Pozdrawiam Łukasz Cytuj
ciachus01 Opublikowano 27 Sierpnia 2008 #11 Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Witam wszystkich jestem nowy na forum!!!!Mam pytanie dotyczące zaworów mieszających czterodrogowych,czy za powrotem zaworu 4D (mały obieg kotłowy)może dochodzić część powrotu z grzejników i boilera C.W.U.(brak możliwości puszczenia powrotu przez zawór 4D)?I czy robi się obejścia zaworu 4D na zasilaniu i na powrocie w (razie braku prądu z oczywiście klapowym zaworem zwrtnym tzw.bajpas)aby umożliwić obieg grawitacyjny?Czy zapewni go sam zawór 4D 1 1/2 cala?Pozdrawiam!!! Cytuj
michal123 Opublikowano 29 Sierpnia 2008 #12 Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Panie Piotrze Jestem zupełnie nowy na tym forum, mimo to mam do Pana małą prośbę. Czy może Pan przesłać na priv namiary na siłownik i sterownik do zaworu 4d ESBE 1". Właśnie wmontowałem taki zawór w moją instalację i przymierzam się do siłownika i sterownika, a czytając forum widzę że to się sprawdza. Gdyby byl Pan kolejny raz tak mily bylbym bardzo wdzieczny. Pozdrowienia Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi