Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

mam zamiar podłaczyc do centralnego ogrzewania mała 2kw elektrownie wiatrowa . W zamyśle ma byc podłaczona do termy i w ten sposób odciazyc piec.

piec mam na ekogroszek z podajnikiem wiec w ten sposób mam nadzieje obniżyc ilosc spalanego paliwa

może ktos sie nad tym tematem zastanawiał? lub myśli o takiej hybrydzie ?

Opublikowano

Witam

Znam temat z życia gminę dalej gość ma własnej roboty siłownię. Grzeje nią cwu. On sięgnął po pomysł z zamysłem odstąpienia od palenia latem a nie zmniejszenia kosztów zimą. Ale myślę że to również może przynieść korzyść w zimę. Zawsze kilka kw mniej. Pozdrawiam

Opublikowano

Ja także rozważam aby za pomocą wiatraka ogrzewać cwu i nie tylko latem by się przydał.

Jakoś trudno znaleźć coś więcej na ten temat.

Chciałbym zamontować bufor taki dwa zbiorniki w jednym podłączyć piec kominek i dwie grzałki

jedna zostanie na 230V a druga od wiatraka tylko jaka powinna być jeśli turbina wiatrowa będzie o mocy 5 kw planuje że przy 2-3 m/s wytworzy gdzieś 15% mocy.

Opublikowano

wszystko pieknie ale jest jeden mały problem -- 5kw koszt ok 25.000 pln

Ja zastanawiałem sie nad 2kw-- koszt juz od 6.000 pln uzyska sie 96v/60A grzałka do termy 110v 1,8kw i w lato ciepła woda a w zimie oszczednosc na ekogroszku ,, mam nadzieje że to dobry pomysł bo zapłaciłem już za wiatrak czekam tylko na dostawe

Opublikowano

JAREK to załóż jeszcze licznik energi i bedziesz madrzejszy ile na tym zyskałeś ( straciłeś)

a za rok podliczysz i bedzie jasnosc jak długo sie ta inwestycja amortyzuje

wiaterek jest kaprysny i wieje kiedy sie mu zechce , więc trzeba sie jeszcze wspomagac z innego zródła energii

• 2 tygodnie później...
  • 1 rok później...