Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proszę o opinie jaki piec dobrać do instalacji grawitacyjnej z kaloryferami zeliwnymi . Dom jest ocieplony styropianem 7cm okan są wymienione , powierzchnaia około 140m2 stary piec ma 22 lata i czas na nowy . Jestem ograniczony do kwoty 3000 .

Opublikowano

Jezeli ma to byc piec zwykły zasypowy to proponuje zakupic zwykły np.z Pleszewa i tez będzie palił napewno długie lata.

Przykład np.Walendowscy.

Oczywiście jest dużo piecy.Trzeba tylko sie zdecydowac jaki ma byc górny czy dolny

Zakres mocy postawiłbym między 17-20 KW wystarczy do bojlera

post-21309-0-31327900-1313989976_thumb.jpg

post-21309-0-98520300-1313989987_thumb.jpg

Opublikowano

Kolega polecił producenta z odpowiednim doświadczeniem

Lepszy jest ten model KWS-SG

Ja mogę dodać SEKOM-GK 20kW do opcji wyboru

W powiecie pleszewskim jest ok.130zakładów produkcyjnych. Wybierać takie, które mają min.25lat doświadczenia, warto zapytać o badania kotła.

Jak jednak myślisz o dolniaku, to ten junkersa jest niegłupią konstrukcją

Opublikowano

Też tak sądzę choś specem nie jestem a sądzę że taki producent to bubla nie sprzedaje i wychodzę z założenia że lepiej dołożyć te 300 do 500 złotych a kupić coś z sensem :)

Opublikowano

Czasami można się mocno zdziwić. Nie wiem czy junkers na 100%produkuje ten kocioł.

Konstrukcja jednak jest ciekawa.

W buderusie np. modele węglowe tak naprawdę produkuje 2producentów, jeden z nich jest/był z Pleszewa.

Tylko inny kolor kotła i naklejka.....

Opublikowano

Ja mam kocioł zrobiony w pleszewie firma Jarkot.

Jest ok. Piec jest bardzo sprawny.

I z odpowiedniego materialu.Rozbierałem go na czynniki pierwsze do przeróbki.

Jak będzie trzeba dam tel.przywiozą na miejsce.

Opublikowano

Bzdura, sam mam taki kocioł od ponad 15lat.

Problemem może być taki ruszt przy dolnym spalaniu, ale dla modelu, gdzie podstawa jest miał i gdzie paliwo odpalamy od góry nic takiego nie powinno miec miejsca, jak producent pamięta o odpowiednim kącie pochylenia rusztu.