Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

już mnie krew zalewa z tym pukaniem. Nie mogę tego rozpracować a i nikt mi nie może doradzić. Może tutaj ktoś pomoże.

1. Jak w temacie, gdy włączy się pompa od cwu zaczynają pukać głośno rury. Mam piec Hef 15kW na eko groszek z podajnikiem i sterowaniem pogodowym, jest też zawór 4d. Zamieniałem już między sobą pompy /woda i co/, wymieniłem również zawór zwrotny przy pompie cwu i nadal to samo. W sumie nic innego nie widzę w obiegu CWU abym mógł wymienić. Pukanie jest bardzo głośne słychać je w całej kamienicy, sąsiedzi już mnie wypytywali co się dzieje. Dodam, że temperatura na piecu jest do 70°C a wody w bojlerze 36°C. Wyczyściłem filtr skośny /było trochę syfu/ ale nic to nie dało, nadal puka. Stuki są w zależności jak pracuje pompa /gdy jest na 3 to stuki są dosyć częste ale gdy przełączę na 2 stuki są wolniejsze, i tak teraz mam/. Zimą pompa od CO pracuje cały czas a pompa od CWU załącza się tylko gdy spadnie temperatura zadana wody. Dodam, że piec mam w piwnicy a moje mieszkanie jest na pierwszym piętrze /mieszkania mają jakieś 2,75m wysokości/, czyli orientacyjnie od pieca do grzejnika jest jakieś 4,70-5m, a do bojlera jakiś 7m. Mam dwie pompy takie same: 25/40 180. Oznaczenie 40 jak już się dowiedziałem oznacza wysokość podnoszenia wody do 4m. Czy to nie za małe pompy? Dodam, że przez 5 lat było ok. Ostatnio w nocy dość mocno pukało i wydawało przy tym dźwięki / syczenie/ jakby się zapowietrzyła pompa i sama odpowietrzała. Pokręciłem zaworkiem pompy od odpowietrzania i przycisnąłem go aby wyleciało powietrze, wyleciała tylko woda a więc chyba nie była zapowietrzona. Dziwne było tylko, że przy przyciskaniu zaworka pompa zwalniała.

2. Jeszcze pytanie z innej beczki. Przy grzejnikach mam zawory z termostatem. Zastanawiam się nad wymianę na zwykłe zaworki. Czy to dobry pomysł?

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Edytowane przez guciu69
Opublikowano

1. Jak w temacie, gdy włączy się pompa od cwu zaczynają pukać głośno rury...

2. Jeszcze pytanie z innej beczki. Przy grzejnikach mam zawory z termostatem. Zastanawiam się nad wymianę na zwykłe zaworki. Czy to dobry pomysł?...

Ad1 : Pukanie po paru latach może pochodzić od kulki zaworu różnicowego (taki 'kołnierz' równolegle z pompą), która potrafi się pokryć kamieniem ew obleźć z gumy którą jest pokrytaohmy.gif. Telepie się, bo nie trzyma ciśnienia i zarazem przeszkadza w pracy pompie bocznikując jąsad.gifordynarnie. Niestety, żeby to sprawdzić, trzeba spuścić wodę z instalki, zdemontować zawór, a potem potrząsając nim słuchowo potwierdzić/wykluczyć źródło stuków, i ew.wymienić(ok.40-50zł).

Najpierw jednak uruchom pompę i obsłuchaj inkryminowanycool.gifzaworek przy pomocy stetoskopu ew.rurki pl. ok.fi10 włożonej do ucha, a drugim końcem przyłożonej do niego!

Ad2 : Jeśli sprawne, to po co? A jeśli nie puszczają, to warto wymienić, ale także na termostaty, chyba, że chcesz być stałym gościem w kotłowni...

Napisz nam, jakie masz efekty inwestygacjiunsure.gif...

PozdrA.

Opublikowano

Ale w mojej instalacji nie ma zaworu różnicowego.

1. Dodam, że piec mam w piwnicy a moje mieszkanie jest na pierwszym piętrze /mieszkania mają jakieś 2,75m wysokości/, czyli orientacyjnie od pieca do grzejnika jest jakieś 4,70-5m, a do bojlera jakiś 7m. Mam dwie pompy takie same: 25/40 180. Oznaczenie 40 jak już się dowiedziałem oznacza wysokość podnoszenia wody do 4m. Czy to nie za małe pompy? Dodam, że przez 5 lat było ok. Ostatnio w nocy dość mocno pukało i wydawało przy tym dźwięki / syczenie/ jakby się zapowietrzyła pompa i sama odpowietrzała. Pokręciłem zaworkiem pompy od odpowietrzania i przycisnąłem go aby wyleciało powietrze, wyleciała tylko woda a więc chyba nie była zapowietrzona. Dziwne było tylko, że przy przyciskaniu zaworka pompa zwalniała.

2. Jeszcze pytanie z innej beczki. Przy grzejnikach mam zawory z termostatem. Zastanawiam się nad wymianę na zwykłe zaworki. Czy to dobry pomysł?Proszę o pomoc.Pozdrawiam

1. A co może być przyczyną tego zachowania?

2. Ktoś mi mówił, że gdy jest sterowanie pogodowe to lepiej gdy nie ma termostatów na grzejnikach. Dlatego moje zaciekawienie.

Opublikowano

Ale w mojej instalacji nie ma zaworu różnicowego...

No to może jeszcze rozszerzalność stalowych rur zamurowanych na sztywno - ma tak mój sąsiad, a ja tego słucham zawsze po odpaleniu gazowca (nagrzewanie ostre) Junkersa. Potem cisza i po ok. godzinie znowu 'cykanie w ścianie' . No, ale to byś miał już od początku instalacji!

A głowice termostat zawsze możesz zdjąć, założyć kapturki wciskające iglice zaworków - i porównać sobie, czy tak jest lepiej...

A.

Opublikowano

1. No, ale to byś miał już od początku instalacji!

2.A głowice termostat zawsze możesz zdjąć, założyć kapturki wciskające iglice zaworków - i porównać sobie, czy tak jest lepiej...

1. No właśnie. Cztery zimy było dobrze a ostatnia trochę "hałaśliwa". Może być to wina pomp? Albo się kończą bo są źle dobrane /są 25/40 a może powinny być 25/60/, albo kończą się od starości?

2. Spróbuję zimą.

Opublikowano

1. No właśnie. Cztery zimy było dobrze a ostatnia trochę "hałaśliwa". Może być to wina pomp? Albo się kończą bo są źle dobrane /są 25/40 a może powinny być 25/60/, albo kończą się od starości?

Ta 'wysokość podnoszenia' pomp to po prostu max ciśnienie słupa wody dla strumienia nominalnego. Taki punkt na wykresie p-v . I ta pompa akurat ma nominalne ciśnienie pompowania 4m sł.H2O=0,4Bara. I TO właśnie CIŚNIENIE musi przeciwstawić się OPOROM hydr sieci CO, ale nie WYSOKOŚCI samej instalacji, bo to nie hydrofor, a obiegówka!

Tym niemniej osłuchaj pompy w pracy (stetoskop w ok.zaworka odpowietrznika), bo mogą mieć już promieniowe LUZY na wirniku i to też przenosi się po rurach jako stuki...

A.