Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chciałbym prosić o ocenę kosztorysu wykonania instalacji CO i CWU zaproponowany przez hydraulika.

Rozwiązanie techniczne instalacji jest fachowca i go nie znam, ja tylko sprecyzowałem założenia podstawowe.

Chodzi mi o podejście ilościowe. Czy te wszystkie elementy z kosztorysu są niezbędne do prawidłowego działanie instalacji.

Czy na takiej powierzchni zużyje aż 1800 m PEX ? Po co mi aż 20 elektrozaworów ?

Może to może jest kosztorys na instalacje w pełni zautomatyzowaną ... albo ....

Podstawowe założenia:

- dom 162 m2 z garażem

- piec gazowy kondensacyjny z zasobnikiem (prawdopodobnie DeDetrich MCRII + zasobnik 100l)

- kominek z płaszcze wodnym

- podłogówka ok. 90 m2 (licząc po planie)

- grzejniki w pokojach na pietrze + łazienkach

- sterowanie

Pozdrawiam, Darek ( laik CO)

Rzut parteru post-31489-0-02681300-1311239574_thumb.jpg

Rzut poddasza post-31489-0-46823500-1311239586_thumb.jpg

Kosztorys instalacji kosztorys.htm

Opublikowano

Witam wstępnie można przyjąć : dla ogrzewania podłogowego ok 10m rury /m2 powierzchni grzanej a nie całkowitej + jakieś rozsądne odległości od rozdzielacza do powierzchni grzejnej, elektrozawory tylko do ogrzewania podłogowego -tyle ile pętli -wynika to z projektu lub ustaleń max pętla to 90 - 100 rury. Ta sama rura do grzejników w ilości 2x odległość grzejnika od rozdzielacza+ zapas dla każdej rury 0,5m z każdej strony.

Ilość rury zależy od lokalizacji rozdzielaczy ale takie ilości to przesada - sam ostatnio wykonywałem inst. na 290m2 - w tym 160m2 podłogówki i 8 grzejników. zamówiłem 1200 i zostało 50 ale w 4 kawałkach.

To nie jest żaden "kosztorys", jeżeli był projekt to należy się oprzeć o wytyczne projektowe, jeżeli nie ma projektu ogrzewania to kto weźmie odpowiedzialność za wykonaną instalację ?

Te ilości muszą z czegoś wynikać, obmiar jest wykonywany przeważnie na podstawie jakiś założeń, proś o te założenia -: np którędy będą będą prowadzone rury do grzejników, lokalizacja rozdzielaczy, ew zaproponuj rozliczenie materiałowe powykonawcze.

Pozdrawiam.

Sambor