wtmar Opublikowano 2 Lipca 2011 #1 Opublikowano 2 Lipca 2011 Witam wszystkich! Proszę o pomoc przy wyborze kotła z górnym spalaniem na drewno i węgiel. Nowy dom o powierzchni użytkowej 130m2, pustak 24cm + 15 cm styropianu, komin fi 20 wysoki ok 10m 80 żeberek włoskich fondital solar s5, ok 32m2 podłogówki, zbiornik cwu 300litrów i dwie drabinki w łazienkach. Jakiej mocy wybrać kocioł? i jakiej firmy mam mentlik w głowie na razie rozpatrywałem te trzy pozycje czekam na wasze rady i opinie proszę również o swoje typy te firmy porostu polecili mi w sklepach aha kocioł z miarkownikiem ciągu Rakoczy POPTER G 18 kW Defro optima komfort 15 kW Kamen WG 17 kW Cytuj
wtmar Opublikowano 2 Lipca 2011 Autor #2 Opublikowano 2 Lipca 2011 Dodam jeszcze że nie liczy się wygląd kotła tylko jego jakość w sensie oszczędności opału cena do 3200 max Cytuj
wojmariusz Opublikowano 3 Lipca 2011 #3 Opublikowano 3 Lipca 2011 te firmy porostu polecili mi w sklepach Nie patrz na to co polecają Ci w sklepach bo im zależy na sprzedaży kotła a nie na tym byś ty miał oszczędności i wygodę eksploatacji. Mi też na siłę pchali Defro i zachwalali , bo dużo ludzi bierze itp. Jeżeli chcesz mieć oszczędności to moim zdaniem szukaj kotła z dolnym spalaniem. Kotły z górnym spalaniem mają łatwą obsługę i ?wszystkopalność? ale przy nieumiejętnym paleniu tzn. podkładaniu od góry na żar węgla lub drewna potrafią pochłonąć olbrzymie ilości opału. Ale wybór należy do Ciebie ... Cytuj
mac65 Opublikowano 3 Lipca 2011 #4 Opublikowano 3 Lipca 2011 Dodam jeszcze że nie liczy się wygląd kotła tylko jego jakość w sensie oszczędności opału cena do 3200 max Sprzedawcy ? polecają to na czym mają najwiekszą marże i upusty od producentów , mało który orientuje się co sprzedaje a bardzo wielu nigdy nie paliło w piecu węglowym wiec skąd mają mieć wiedze w tym temacie . Chcesz górniaka to zwróć uwage czy palenisko jest bardziej pionowe nie poziome bo to ma wpływ na stałopalność .Czy w drzwiczkach zasypowych są otwory do podania powietrza wtórnego to umożliwia dopalenie niespalonych gazów i zwiększenie ekonomi i czystości spalania a co zatym idzie utrzymanie kotła i komina w czystości .Wymiennik lepszy pionowy niż poziomy , co może spaść niech spadnie do wyczystki a nie zalega na półkach z kolei jeśli bedziesz czysto spalał to ta odrobina popiołu nie zaszkodzi i w poziomym wymienniku z kolei zaleta to lepszy dostęp do czyszczenia . Obieg spalin im dłuższy tym lepszy czyli im wiecej zakrętów tym lepiej. Producentów nie podaje wybierz sam . Jak wybierzesz to sie pochwal i oczywiście miło jeśli uzasadnisz swój wybór Życzę ciepła . Cytuj
wtmar Opublikowano 4 Lipca 2011 Autor #5 Opublikowano 4 Lipca 2011 Witam! A więc dziś obejrzałem dokładnie kocioł Kamen WG 17kW i powiem że po pierwsze 4 półki, po drugie najwyższe drzwi zasypowe 19,5cm co przy drewnie ma duże znaczenie, po trzecie najtańszy i chyba go wybiore! Mam nadzieję że to będzie trafny wybór??? Czekam na sugestie i porady Pozdrawiam! Cytuj
mac65 Opublikowano 4 Lipca 2011 #6 Opublikowano 4 Lipca 2011 Będe złośliwy . Albo nie doczytałeś albo lubisz zielony kolor . Wymiennik OK, drzwiczki mogą być choć widywałem wieksze w górniakach a gdzie PW w drzwiczkach zasypowych bo ja ich nie widze , no chyba że wykonasz je sam . No chyba że przy tej cenie wiertarka i dobre wiertło i 10 min. roboty ale co na to gwarant? SAS nie ma nic przeciwko jeśli ingerujesz tylko w drzwiczki zasypowe a jak producent Kamena ? jeśli nie stracisz gwarancji to OK .Niestety aby czysto spalić i bez fukania pieca to PW naprawde jest potrzebne . Pozdrawiam Cytuj
wtmar Opublikowano 4 Lipca 2011 Autor #7 Opublikowano 4 Lipca 2011 (edytowane) Oczywiście sprzedawca mnie zapewnił że sam mogę wykonać dolot w drzwiach zasypowych a nawet otwory z boku na dole jak bym chciał w przyszłości zamontować wentylator ale mnie zapewnił że przy kominie 10 m i fi 200mm na pewno tego nie będę robił znaczy się wentylatora bo dolot w drzwiczkach zrobię na pewno. Oczywiście sam też dzwoniłem do przedstawiciela handlowego i również zapewnił że jak nie ingeruje w płaszcz to z czystym sumieniem mogę sobie drzwiczki podziurawić. Sas-a też dziś widziałem ale drzwi dużo mniejsze. Aha mac 65 te otwory to masz rację że są potrzebne w drzwiczkach wczoraj specjalnie u ojca próbowałem rozpalić od góry i jak zamknąłem dolot u góry to dym czarny prawie a wystarczył mały lufcik i już dużo lepiej było. Edytowane 4 Lipca 2011 przez wtmar Cytuj
mac65 Opublikowano 4 Lipca 2011 #8 Opublikowano 4 Lipca 2011 Czyli rozumie że już wybrałeś . A tych otworów to nie za wiele albo z regulacją , zależy dużo od rodzaju paliwa jakim palisz jak bedziesz miał możliwośc regulacji to super . To niech sie kociołek sprawuje , pozdrawiam Cytuj
wtmar Opublikowano 5 Lipca 2011 Autor #9 Opublikowano 5 Lipca 2011 No otworki z regulacją odgapię od ojca ma w swoim dorobione fajnie! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi