Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jakiej firmy kocioł wybrać

monter6

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 

Jestem nowy na tym forum 

Mam dylemat chciałbym wymienić kocioł na kocioł pelletowy i nie wiem na jaki się zdecydować 

Mam dwa typy kocioł Heitz bio 17kw czy z firmy -mering 

Mój przyszły instalator mówi ze kotły z firmy mering mają słabą blachę,a on by proponował Heitz 

Czy ma ktoś może kocioł na pellet z firmy- meringa ?

Ale o firmie -mering nic niemożna konkretnego znaleźć

Byłbym wdzięczny o wasze opinie 

Pozdrawiam 

@monter6 Jak jesteś z Pomorskiego , to proponuje mojego Blackstara. Kosi oba kotły w przedbiegach :) Duński producent więc bardzo  wysoka jakość. Automatyczne czyszczenie palnika, odpopielanie, pionowy  wymiennik i bardzo dobry sterownik :)

Jak dla mnie to ten kocio przekracza budżet zaplanowany na tę inwestycję 

Te kotły o których pisałem to jest moja pólka cenowa do  11 tyś zł i czegoś w tej cenie chciałbym znaleźć

W wczoraj byłem oglądać kocioł firma-meringa  EKO-MG PLUS 22kW   i powiem szczerze ze jestem mile zaskoczony 

Estetyka ok parametry ok cenowo mieści sie w moim budżecie tylko niema w sieci opinii jak te kotły się sprawują  Tak jak pisałem w gre wchodziłby kocioł HEITZ BIO 17kW

Może ktoś ma jakąś wiedzę na temat tych kotłów 

Pozdrawiam 

Mało wiesz, czytaj wiecej, słuchaj mądrych ludzi.... a nie dziadków w polarach HT Team. Duże te kotły bierzesz, rozumiem że masz dużą chatę?  Jak ocieplona? A jak już instalator powie Ci że brać z zapasem to omijaj z daleka.

Dom mam 2 kondygnacje +garaż+podłogówka  jakieś 140m2 Ocieplony styropianem 15 

To myśle ze kocioł 17kw jest wystarczający A ten z meringa EKO-MG PLUS 20  ma zakres od 50-do 200m2 

A  EKO-MG PLUS 14 możne być zamarła 

Nie znam się ale myśle ze na taką powierzchnie to taki 17kW powinien być acz kol wiek mogę się mylić co proponujesz jaki kocioł 

Szczerze to 10KW Ci to obskoczy a w Twoim przypadku bardziej ważna jest moc kotła minimalna.

Chcesz się zdziwić to rzetelnie wypełnij to i podaj wynik (żeby było śmieszniej,  stronka zawyża wyniki)

www.cieplowlasciwie.pl/start

Gość Visitor1230
41 minut temu, monter6 napisał:

Dom mam 2 kondygnacje +garaż+podłogówka  jakieś 140m2 Ocieplony styropianem 15 

To myśle ze kocioł 17kw jest wystarczający A ten z meringa EKO-MG PLUS 20  ma zakres od 50-do 200m2 

A  EKO-MG PLUS 14 możne być zamarła 

Nie znam się ale myśle ze na taką powierzchnie to taki 17kW powinien być acz kol wiek mogę się mylić co proponujesz jaki kocioł 

Dom widac w miare dobrze ocieplony. Wypelnij test na cieplow wlasciwe. Tak nawet pi razy drzwi to mozesz w najwiekszy mroz potrzebowac ok 60W mocy na m² czyli 8,5 kW no i cos tam na CWU. Kocil o mocy 12 kW wystarczy. Nie pakuj wiekszego niz 14. Kociol 12 kW spali na dobe ok 70kg pelletu pracujac na mocy max. Zakladasz takie zuzycie? No wlasnie. Czyli po co chcesz wstawic parowoz do kotlowni? Za duzy kociol to same zlo. Druga sprawa poszukaj kotla pelletowego. Najlepiej z wymiennikiem pionowym. A nie ekogroszkowca z wstawionym palnikiem pelletowym.

W zakładanym budżecie zmieścisz się kupując np. Ferroli czy Termikę Edilkamina działajacych na zasadzie "włącz i zapomnij" 

Krzysiek ja nie widziałem nigdzie postów że kocioł nie wyrabia. Tam może być i większy,  ale żeby sprawnie pracował na tych 4-5KW. Ja mam gorzej ocieplony dom w 4 strefie i przy -19 w nocy i -6 w dzień potrzebowałem 30kg pelletu to 7,5KW

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.