monter6 Opublikowano 31 Marca 2019 #1 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 Witam Jestem nowy na tym forum Mam dylemat chciałbym wymienić kocioł na kocioł pelletowy i nie wiem na jaki się zdecydować Mam dwa typy kocioł Heitz bio 17kw czy z firmy -mering Mój przyszły instalator mówi ze kotły z firmy mering mają słabą blachę,a on by proponował Heitz Czy ma ktoś może kocioł na pellet z firmy- meringa ? Ale o firmie -mering nic niemożna konkretnego znaleźć Byłbym wdzięczny o wasze opinie Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robin60 Opublikowano 31 Marca 2019 #2 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 Heitz ma beznadziejny wymiennik ,tamten trochę lepszy chwalą się sprawnością 93 % ale papierów nie widać na potwierdzenie ich tezy. W obu palniki OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kroitzman Opublikowano 1 Kwietnia 2019 #3 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2019 @monter6 Jak jesteś z Pomorskiego , to proponuje mojego Blackstara. Kosi oba kotły w przedbiegach :) Duński producent więc bardzo wysoka jakość. Automatyczne czyszczenie palnika, odpopielanie, pionowy wymiennik i bardzo dobry sterownik :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monter6 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Autor #4 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Jak dla mnie to ten kocio przekracza budżet zaplanowany na tę inwestycję Te kotły o których pisałem to jest moja pólka cenowa do 11 tyś zł i czegoś w tej cenie chciałbym znaleźć W wczoraj byłem oglądać kocioł firma-meringa EKO-MG PLUS 22kW i powiem szczerze ze jestem mile zaskoczony Estetyka ok parametry ok cenowo mieści sie w moim budżecie tylko niema w sieci opinii jak te kotły się sprawują Tak jak pisałem w gre wchodziłby kocioł HEITZ BIO 17kW Może ktoś ma jakąś wiedzę na temat tych kotłów Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eliks Opublikowano 2 Kwietnia 2019 #5 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Mało wiesz, czytaj wiecej, słuchaj mądrych ludzi.... a nie dziadków w polarach HT Team. Duże te kotły bierzesz, rozumiem że masz dużą chatę? Jak ocieplona? A jak już instalator powie Ci że brać z zapasem to omijaj z daleka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monter6 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Autor #6 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Dom mam 2 kondygnacje +garaż+podłogówka jakieś 140m2 Ocieplony styropianem 15 To myśle ze kocioł 17kw jest wystarczający A ten z meringa EKO-MG PLUS 20 ma zakres od 50-do 200m2 A EKO-MG PLUS 14 możne być zamarła Nie znam się ale myśle ze na taką powierzchnie to taki 17kW powinien być acz kol wiek mogę się mylić co proponujesz jaki kocioł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eliks Opublikowano 2 Kwietnia 2019 #7 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Szczerze to 10KW Ci to obskoczy a w Twoim przypadku bardziej ważna jest moc kotła minimalna. Chcesz się zdziwić to rzetelnie wypełnij to i podaj wynik (żeby było śmieszniej, stronka zawyża wyniki) www.cieplowlasciwie.pl/start Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Visitor1230 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 #8 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 41 minut temu, monter6 napisał: Dom mam 2 kondygnacje +garaż+podłogówka jakieś 140m2 Ocieplony styropianem 15 To myśle ze kocioł 17kw jest wystarczający A ten z meringa EKO-MG PLUS 20 ma zakres od 50-do 200m2 A EKO-MG PLUS 14 możne być zamarła Nie znam się ale myśle ze na taką powierzchnie to taki 17kW powinien być acz kol wiek mogę się mylić co proponujesz jaki kocioł Dom widac w miare dobrze ocieplony. Wypelnij test na cieplow wlasciwe. Tak nawet pi razy drzwi to mozesz w najwiekszy mroz potrzebowac ok 60W mocy na m² czyli 8,5 kW no i cos tam na CWU. Kocil o mocy 12 kW wystarczy. Nie pakuj wiekszego niz 14. Kociol 12 kW spali na dobe ok 70kg pelletu pracujac na mocy max. Zakladasz takie zuzycie? No wlasnie. Czyli po co chcesz wstawic parowoz do kotlowni? Za duzy kociol to same zlo. Druga sprawa poszukaj kotla pelletowego. Najlepiej z wymiennikiem pionowym. A nie ekogroszkowca z wstawionym palnikiem pelletowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radik81 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 #9 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 W zakładanym budżecie zmieścisz się kupując np. Ferroli czy Termikę Edilkamina działajacych na zasadzie "włącz i zapomnij" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kroitzman Opublikowano 2 Kwietnia 2019 #10 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Jeżeli to stary dom to bym tak nie szalał z tymi 10kW. nawet jak jest ocieplony może miec mostki i potem może być klops. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eliks Opublikowano 2 Kwietnia 2019 #11 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Krzysiek ja nie widziałem nigdzie postów że kocioł nie wyrabia. Tam może być i większy, ale żeby sprawnie pracował na tych 4-5KW. Ja mam gorzej ocieplony dom w 4 strefie i przy -19 w nocy i -6 w dzień potrzebowałem 30kg pelletu to 7,5KW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pastor Opublikowano 2 Kwietnia 2019 #12 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Pytanie co lepsze za duży kocioł i przesiadywanie na forum czy za mały na pare dni w roku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puławiak Opublikowano 2 Kwietnia 2019 #13 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Co lepsze dobry kocioł z szerokim zakresem modulacji i dobrze modulujący.Wtedy bez problemu sam dopasuje się do zapotrzebowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.