Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich,

zdaję sobie sprawę że podobnych postów są setki, ale może ktoś podrzuci parę cennych opinii.

Do ogrzania dom 150m2 ( połowa bliźniaka ), na dole podłogówka, na górze grzejniki ( z wyjątkiem łazienki ). W domu 3 osoby, może się powiększy do 4 za jakiś czas. Jestem zdecydowany na gaz. Dom jest w miarę przyzwoicie ocieplony ( porotherm24+12 cm styro, poddasze wełna 18+5 )

Wstępnie wybrałem:

De Dietrich MCR/II 24 BS 100 - (Pakiet) kocioł + zasobnik

Immergas VICTRIX 24 kW ECO PLUS 100 - tez pakiet

Zastanawiam się tez nad Termetem - model Winsor, ewentualnie następca. Tutaj trzeba by zasobnik dokupić ale cena wychodzi na podobnym pułapie.

Jest jeszcze kwestia osprzętu i automatyki. Nie wiem co trzeba dokupić a co dają w zestawie, czy obydwa piece będą w przyszłości dobrze współpracować np z zestawem solarnym, czy obydwa będą współpracować z pogodówką, itd...

Obydwie łazienki przylegają do kotłowni, duża jest nad kotłownią a mała przez ścianę obok, najdalej będzie do zlewu w kuchni, jakieś 5-6 m ale tam można poczekać tą chwilkę na ciepłą wodę - to nie prysznic.

A może są jakieś inne modele które będą lepszym wyborem, zaznaczam tylko że kotły za 7-8 tys nie wchodzą w grę - nie zmieszczę się w budżecie. Proszę o kilka komentarzy znawców tematu.

Pozdrawiam

Edytowane przez ibiz
Opublikowano

Wyb or z pośród prawie identycznych ofert jest trudny. często trzeba kierowa się intuicją i wyglądem. Obydwa oferują podobną klasę. Polski niestety bez zasobnika (przynajmniej na takie trafiłem w hurtowniach i sklepach).

Opublikowano

Chcesz ogrzewanie mieszane grzejniki z podłogówką, ale nic nie piszesz jak układ miałby być sterowany. Powinno się zastosować dwa obiegi grzewcze sterowane pogodowo. MCR-II który wymieniłeś jest dedykowany do jednego obiegu grzewczego sterowanego z termostatem pomieszczenia ( można wykonać przy takim zestawie podlogówkę ale ze sterowaniem stałotemperaturowym ( układ z zaworem termostatycznym z kapilarą, w handlu są takie zestawy skrzynka + rozdzielacze + zawór mieszajacy + zawór termostatyczny). Jak układ ma być sterowany pogodowo trzeba dokupić sterownik pogodowy na dwa obiegi. Podobna sytuacja jest z Immergas-em .

Opublikowano

Dziękuję za konkretne informacje - właśnie o to mi chodziło. Nie jestem obeznany w temacie na tyle żeby ocenić możliwości osprzętu tych kotłów, w skrócie chodzi mi o to że mogę zapłacić za kocioł z zasobnikiem np 5 tys pln ale potem będę musiał dokupić kolejne układy np za 800 czy 1000 pln, a może być tak, że inny kocioł będzie miał potrzebne rozwiązania wbudowane fabrycznie, i jeżeli będzie kosztował ok 6 -6,5 tys z zasobnikiem to dalej będzie to sensowna dla mnie oferta.

Stąd kolejne pytanie - czy są na rynku kotły, które są dedykowane do wspomnianego rozwiązania ( podłogówka+ grzejniki - czyli dwóch obiegów grzewczych ) w cenie do 6,5 tys pln ( już z zasobnikiem )?

Zresztą w ogóle waham się czy na górze robić grzejniki czy też podłogówkę? Jeżeli do drugiego układu z grzejnikami trzeba dokupić sporo sprzętu, nie wiem czy podłogówka na całości po prostu nie wyjdzie taniej? Praktycznie wystarczyło by dorzucić 3 sekcje i po temacie.

Tak przy okazji chciałbym zapytać czy ktoś z fachowców podjąłby się profesjonalnego zaprojektowania takiego układu do mojego domu z orientacyjnymi informacjami cenowymi osprzętu? Czytałem już opinie że podłógówkę trzeba dobrze zrobić ale tez odpowiednio zaprojektować. Oczywiście nie bezpłatnie...