Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bardzo proszę o pomoc gdyż nie umiem się zdecydować, który kocioł wybrać. Stary piec służył mi 21 lat ale popękały mu ruszta i muszę kupić nowy.

Dom budowany pod koniec lat 80, piętrowy, nieocieplony, pustak. Do ogrzania 150 m + bojler.

- zawsze paliłam węglem i niech tak pozostanie.

--dolne spalanie (ewentualnie górne też),

-stałopalność jak najdłuższa

-sterownik, nadmuch (niech będzie trochę nowocześniejszy od poprzedniego)

-pompka c.o. i c.w.u.

-ruszt wodny, ruchomy

-możliwość palenia przy braku prądu

-łatwy w obsłudze i ekonomiczny

W mojej miejscowości sprzedają takie piece i z nich chciałabym wybrać możliwie najlepszy:

http://www.kotly-zywiec.com.pl/oferta/kociol/17

http://www.kotly-zywiec.com.pl/oferta/kociol/169

http://www.ogniwobiecz.com.pl/s6wc.html

http://www.seko.pl/seko-kotly-piece-co/kotly_spalanie.html

http://www.defro.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=144&Itemid=53&lang=pl

Przeglądam wszystkie możliwe opinie ale jeden chwali drugi gani więc już sama nie wiem co wybrać a czasu już mam niedużo.

Bardzo dziękuję za każdą poradę.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Widzę że rozumie Pani zasadę jaka przy swieca spalaniu węgla kamiennego

bez namysłu wybrałbym Kotły c.o. z dolnym spalaniem EKO II

zaletą jest posiadanie w zespole miarownika ciągu z wentylatorem

Takie rozwiązania są stosowane w dużych kotłowniach

i naprawdę sprawdzają sie ekonomicznie

Ponadto mając nadmuch możemy realizowac spalanie mieszanek węgla z miałem

a ponadto trociny i inne

Ważna jest gwarancja... 10 lat świadczy o solidności producenta

Tylko mieć dobrego wykonawcę i dobrze poprowadzoną instalację grawitacyjną oraz obieg dodatkowego zabezpieczenia grawitacyjnego

Naprawdę jest w takim kotle potężna ilość energii i będzie Pani naprawdę zadowolona

Jest to najbardziej zaawansowana technologia

Inne też są równie dobre: Na miejscu drugim postawiłbym piec KDO-U (RW) Gdyby myślała Pani o innych paliwach w przyszłości ekoroszek zrębki w tkz automacie na stare lata

to zawsze można dokupić zasobnik wtedy postawiłbym go na 1 miejscu

trzeba trochę się wysilić aby sie do niego dobrać pozostałe elementy użytkowe podobne

Na niekorzyść gra dużo niższa gwarancja 5 lat to 2 razy mniej

Na trzecim miejscu Optima Komfort

Zalety uzytkowania są podobne

Ale nie jest przystosowany do podawania automatycznie paliwa

Krótka gwarancja to juz tylko 4 lata

duza pojemność wodna dla ok 17kW 55 litrów co przy seko 41 litrów

/duza poj. cieplna miała znaczenie jak trzeba było odebrać duzo ciepła poprzez grzejniki które je w sobie akumulowały

Dziś oddaje sie ciepło niemal natychmiast. przez grzejniki stalowe przez to kocioł z mniejsza poj. wodną nie ustępuje odbiorowi ciepła temu z większa pojemnościa./

Pozdrawiam

żaden z pieców nie jest zły chociaż mają swoje wady

Seko nie da sie rozbudować; KDO jest ok ale żeby go rozpalić trzeba sie troche natrudzić

Optima; To kocioł uniwersalny napewno najtańszy bez mozliwości rozbudowy

ale za to najlepiej odbiera ciepło /poj. wody/ jest najmniej podatny na róznice temp w kotle /zarastanie kamieniem wymiennika z uwagi na mozliwe niewielki wachania temp w kotle

no i po trochę bezpieczeństwo z powodu dużej pojemności wodnej i przy tym jest najcięższy aż ok o 60 kg w stosunku do KDO i napewno duzo więcej od SEKo /gdzie nie znalazłem danych/

Napisałem najpotrzebniejsze informacje które powinny uświadomić Pani pod jakim kątem patrzyć

Wybór to zawsze kwestia szukania kompromisów; ale ja jakbym miał sie decydowac wybrałbym KDO

Spać bezpiecznie wieczność to dziś 5 lat ... kto go wie czym przyjdzie mi palić.

To mój wybór i jest on kompromisem jak już napisałem ale na coś trzeba sie zdecydowac optymalnie....

Pozdrawiam

Opublikowano

Oczywiście ale odpowiednikiem regulacji dopływu powietrza wtórnego jest miarownik ciagu

i można stosować albo regulację ręczną / to właśnie regulacja ryglem z tyu kotła/ lub automatycznie

miarownikiem ciągu

Sytuacja może sie zmienić od nasłoneczniniea budynku a automat pilnuje non stop

Pozdrawiam czytaczy

Ale dobre pytanie zapomiałem że należało tą kwestię wytłumaczyć ....

• Nie zgadzam się 1
Opublikowano

Wiesz koleżanko, trochę mnie dziwi, że kolega stawia seko na pierwszym miejscu skoro sam producent określa, że kotły te na mocy minimalnej będzie chodził około 15 godzin TO ŚMIESZNE :P Mój Zębiec KWP21 ma dłuższą stało palność buahaha, a to górniaczek. Koleżanko wśród tych firm, które podałaś na pierwszym miejscu jest zdecydowanie Żywiec KDO-U, jest z rusztem ruchomym i klapką krótkiego obiegu, Ogniwa to górniaki więc pomijam :rolleyes:przy defro z kolei skarżą się ludzie na serwis i obsłógę. Przewaga Żywca nad Seko to przede wszystkim pochyłość rusztu w stronę miejsca spalania w Żywcu, której brak w kotłach Seko i dla tego na starcie zostają w tyle bo żar zamiast być w odpowiednim miejscu rozchodzi się po całym palenisku i LIPA!!!!!!!!!!!!!!!! Najlepszym kotłem było była by hybryda obu, ale niestety więc ->>>Żywiec, także łatwość obsługi jest ponad przeciętna. Wydajnością ,trwałością i obsłógą kotły Seko ustępują także kociołkom takim jak Zębiec KWKD. A jeśli koleżanko zastanawiałaś się nad kotłem za 4300-4800 czyli jakimś z droższych, to zamiast takiego DEFRO OPTIMA Plus 20 kW za 4400 zdecydowanie wolałbym jeden z najlepszych kotłów na rynku WARMET 200 CERAMIK 18 kW za 4800 ,ale jest to kociołek o ok. 2 tysiące droższy od Żywca i Zębca czy nawet tego Seko, ale od Defro to już tylko parę paczek i WARTO JE WTEDY DOŁOŻYĆ ;). Jest to kociołek z wysokiej półki i jeśli możesz sobie pozwolić to...:P Reasumując JA kociołki zestopniowałbym tak : Kostrzewa- Warmet 200, Żywiec KDO-U, Zębiec KWKD lu KDU,Sas,Defro,Seko lub Taurus i dalej... Pomijam firmy które produkują hybrydy o spalaniu dolno-górnym bo to jest wielkie G... Kociołek jest dobry gdy ma spalanie czysto dolne lub górne i tyle. A, poza tym dobry piec górnego spalania przy umiejętnym paleniu niewiele ustępuje wydajnością dolniakom jak w ogóle ustępuje, a obsługą i jej szybkością większość wyprzedza(wyjątek z obsługą to KDO-U dlatego też polecamgo)