Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

Wiem, że mogę zostać skrytykowany za ten post - ponieważ w sieci jest tego wiele, za co z góry przepraszam. Ale postanowiłem jednak spytać się tutaj ponieważ mam nadzieję, że pozwoli mi to zebrać wszelkie info w jednym - dla mnie czytelnym miejscu- z racji tego, że jestem wielkim laikiem (póki co)

Muszę kupić kocioł CO - obecnie mam piec przedpotopowy (grawitacyje ogrzewanie z wkładką) ale mieszkam w domku od niedawna i nadszedł czas na remont.

Z tego co można przeczytać w sieci to ile ludzi tyle różnych opinii - dolnozasypowe, górno,, itd..z podajnikiem itd..

Dom ma 100m2 użytkowej pow. z tego narazie ocieplone są 2 ściany. wysokość pokoi 2,1m (stare budownictwo) jednopiętrowy. Podłogi na dole nieizolowane.

Nie wiem wogól od czego zacząć przy kierowaniu się wyborem pieca- obliczyłem w sieciowych kalkulatorach, że moc cieplna pieca z uwzględnienim podgrzewania wody powinna być ok 17kW (do 130m2 ponieważ być może kiedyś się coś rozbuduje)

Ale jeśli chodzi której firmy, jaki typ spalania itd... to kompletnie nie wiem - za dużo tego w sieci chyba jest..

Proszę o wskazówki..

pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Witam

Dzięki za info.

A czym palić? Hmm jak to w domu- drzewo, węgiel, jakieś drobne "przyzwoite" odpady, kartony, opakowania papierowe itp...

Nie będę palił miałem napewno ponieważ jestem ograniczony chociażby powierzchnią kotłowni-piwnicy.

pozdrawiam

Edytowane przez denon5
Opublikowano

Jeżeli rozmawiamy kotłach węglowych to kolega ramzeus ma rację 13 kW spokojnie wydoli. Osobiście mogę polecić piec Ogniwo Biecz serii S6WC o mocy 13 kW. Sam ogrzewam dom takim piecem tylko o mocy 20 kW.

Opublikowano

Jeśli nie będziesz palił miałem to chyba dobrym rozwiązaniem będzie kocioł z dolnym spalaniem. Wybór jest duży np. Dakon, Seko, Żywiec, Zębiec, Rakoczy, Metalfach itd. Poszukaj poczytaj.

Opublikowano

Witam

OK dzięki za info.

Lokalnie gdzie mieszkam polecają kotły: PIRO-TURBO od producenta www.kotlypiro.pl

Nie mogę w sieci nic konkretnego o ich eksploatacji znaleźć. Znacie może ten typ?

pozdrawiam

Opublikowano

Witam

Jeszcze jedno:

Z tego co czytam to lepiej mieć kocioł ze spalaniem dolnym bo jego sprawnośc jest większa, spaliny mniej toksyczne, itp.. Ale jest jedno "ale" - należy w nim spalać tylko węgiel ewentualnie miał węglowy.

Natomiast kotły ze spalaniem górnym są mniej sprawne, większa emisja spalin itp. - Ale można w nim palić wszystko.

Jest jakiś typ kotła który łączy wysoką sprawność oraz możliwość spalania wszystkiego? Bo znowu jestem w kropce. Jaka jest wogóle różnica w sprawnościach obu typów kotłów?

I jeszcze jedno: Jak poznać (przez laika) tylko z wyglądu czy kocioł jest z rórnym spalaniem czy dolnym?

pozdrawiam

Opublikowano

Kolego na odpowiedź naprowadza sama nazwa spalanie następuje od Góry lub od Dołu:

kwk_przekroj.gif

Piec górnego spalania powyżej, a dolnego poniżej.

kwkd_przekroj.gif

Piec górny zasypujesz i podpalasz od góry, a dolniaka najpierw rozpalasz niewielką ilość drewna/węgla i jak jest żar dosypujesz do pełna. Jeśli będziesz musiał palić na okrągło, to lepszy dolniak bo ogień na dole i dosypujesz ciągle. Jak palisz nie ciągle wygodniejszy górniak bo rozpalasz i zostawiasz aż wygaśnie, a ty wracasz do niego jak jest potrzeba. Ekonomiczniejszy ciut jest dolniak, ale jest z nim więcej zachodu i czyszczenie dodatkowo od góry najczęściej. Jeśli zdecydujesz się na piec dolnego spalania, to obowiązkowo musi on mieć klapkę krótkiego obiegu, poczytaj o tym i nie bierz pieca bez niej bo będziesz miał dym w kotłowni przy dokładaniu. Z dolniaków bardzo pozytywne opinie panują o kotłach Żywiec KDO-U i Zębiec KWKD dobre są też sasy bardzo dobre ale i drogie ceramiki do drewna, na forum tematów morze poczytaj, dobrych kotłów więcej, firm z tradycją bezpiecznych mniej, ale jest ich parę" dla każdego...".

Ten kocioł PORTER'DS odpuść sobie będzie problem z czyszczeniem ma wstawki na półkach, które to utrudniają inaczej byłby ciekawy no i blachę cienką a to ważne przy drewnie, kocioł z grubszą blachą atestowaną dłużej pochodzi. Pozdrawiam.

Opublikowano

Witaj

Dzięki wielkie za Twoje uwagi.

Ja to laik wielki i jak dla mnie to te dwa rysunki mogą dotyczyć dolnego spalania- opał jest na dole :-) ale ok ..a ten porter ma blache 6mm zdaje sie- to jak rozumiem za słaba? z tego co widze to te 6mm to standard chyba.. ale rozejrze sie za grubszymi

Widzę po tym wszystkim, że jedna skłonię się do górnego spalania - w zimę to sie pali ciągle ale latem? tyle co na C.W.U.

A może znasz ten piec?--> PIRO-TURBO od producenta www.kotlypiro.pl

\

pozdrawiam

Opublikowano

Aby odróżnić górny od dolnego zwróć uwagę gdzie jest narysowana warstwa żaru. Na pierwszym rysunku (górniak) żarzy się od góry cały zasyp węgla. Spowodowane to jest wyjściem spalin w górnej części kotła. Przy paleniu od góry nie powinno się dosypywać węgla w czasie pracy, tylko czekać aż się wypali cały zasyp. Dosypanie węgla w czasie pracy uważa się za nieekonomiczne i nieekologiczne (wytwarza się w krótkim czasie dużo nie spalonych gazów i kłęby dymu)

Na dolnym rysunku żar jest w dolnej części zasypu i w dobrym dolniaku tam powinien się utrzymywać. Wymuszone to jest ujściem spalin umiejscowionym w dolnej części kotła. W każdym momencie pracy kotła można dosypywać węgiel.

Pozdrawiam

PS. Jeszcze pięć miesięcy temu też nie miałem pojęcia o czym tu mowa "górnak', "dolniak" Wszystkie piece pokazywane wydawały się jednakowe. Jednak wnikliwsza analiza tematu i przeczytanie tematu z konkurencyjnego forum "Ekonomiczne spalanie węgla" dało mi zupełnie inny obraz na tą materię.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ciekawa polemika: Myślę że przytoczone tu schematy dają wiele do myślenia niż jakieś opisy...

Ale kolega ma rację co do kotła dolnego spalania najciekawszym obecnie rozwiązaniem

, oczywiście mając nie tylko na uwadze węgiel jako paliwo, są kotły KDO-U

Uniwersalna konstrukcja, z możliwoscia przestawienia się na podajnik, wykorzystująca możliwości jakie daje kocioł górnego spalania

umożliwia dużo większe możliwości zdobywania, czasami zwykle okazyjnie, opału.

Bądźmy przygotowani na wszystko...

Zależy co komu potrzebne i jak by to chciał spożytkować

Pozdrawiam czytaczy ....

Opublikowano

Dokładnie, zgadzam się z tobą kolego kris, jest to moim zdaniem bardzo dokładnie przemyślana i rozsądnie uproszczona konstrukcja, tym samym już na pierwszy rzut napawa optymizmem i komentarze użytkowników to potwierdzają, iż jest to trafiona konstrukcja(KDO-U). Jeśli górniaka wybierzesz, to polecałbym z nowszych Zębiec KWP-Wenus kontra SA UWT lub tańsze starsze konstrukcje jak Zębiec KWK na równi z Ogniwkiem s6wc bodajże. Są jeszcze piece Cichewicza , ale jak na mój gust szaleją za bardzo z cenami choć jakościowo dobre. Reszta to loteria jak trafisz, tylko bardzo nieliczni producenci na polskim rynku zapewniają powtarzalną jakość, a to daje renomę na rynku. Ja zawsze pomijając żeliwniaczki ;) wierzę polskiej stali jej grubości :D i tego się trzymam, no i dobrze na tym wychodzę. Osobiście urzytkóję górniaczka KWP 21kW i jestem szczęśliwy bo już wiem jak w nim palić i moim zdaniem nie ustępuje wydajnością dolniakom w podobnej cenie !!! zaznaczam bo zaraz ktoś mi przrówna kociołek za 9-12 tysi i będzie jeździł po moim poczciwym górniaczku, a tego nie chcę bo pali wszystko dobrze długim jak i krótkim płomieniem ;) i jestem z niego wielce zadowolony. Więc tak jak mówiłem już jeśli będziesz palił non-stop to dolniaczek, a jeśli okresowo to górniaczek bo szybszy, no i zostaje ten KDO-U jako uniwersalny i o dziwo dobry podłóg opinii. Pozdrawiam.