Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

W projekcie budowlanym mam zaprojektowaną instalacje w układzie trójnikowym (teraz układ otwarty), ale będzie zmieniona na układ rozdzielaczowy (układ będzie zamknięty).

Majster od ogrzewania zaproponował mi taki schemat nowej instalacji (rysunek w załączeniu). Czy według Was, fachowców na tym schemacie wszystko jest OK ? Schemat jest trochę uproszczony - nie wrysowane zawory, filtry, naczynie przeponowe itp - ale w instalacji będą :)

Nurtują mnie takie pytania:

1) Czy dobrane są prawidłowe średnice rur - fi25 do rozdzielaczy + pion oraz fi16 do grzejników

2) Czy do zasilania rozdzielaczy może iść rura PEX ?

3) Czy do takiego układu (13 grzejników + 200 mb podłogówka) wystarczy jedna pompa obiegowa (nie jest wrysowana na schemacie) - czy to nie za dużo na jedną pompę ?

4) Gdzie powinna być umieszczona pompa obiegowa C.O. - majster mówi, że w zasadzie to wszystko jedno czy na zasilaniu (tuż za wymiennikiem) czy na powrocie (tuż przed wymiennikiem) - z tego z zrozumiałem czytając forum, lepiej jak pompa jest na powrocie

Kilka dodatkowych informacji:

- Kocioł będzie na ekogroszek (z podajnikiem) 25kW

- Wymiennik płytowy 30kW

- Dom ma parter + piętro (obie kondygnacje po 2,8 m wysokości), w sumie 200 m2 pow. użytkowej (projekt "Majorka" a biura projektowego "Domowe klimaty" - Białystok)

- Wszystkie grzejniki to stalowe Purmo - panelowe Ventil Compact

Pozdrawiam

Adam

post-28671-0-38404000-1303899455_thumb.jpg

Opublikowano

1.Ktoś tak zaprojektował więc pewnie wystarczy , ja zakładam rurę innego producenta fi 26 w 99% przypadków wystarcza ta średnica , do grzejników fi 16

2.Między wymiennikiem płytowym a rozdzielaczami jak najbardziej

3.Ja ten układ zrobiłbym na trzech pompach ,Pierwsza pompa kotłowa a wiec kocioł wymiennik ,druga C.O. wymiennik grzejniki oczywiście po drodze rozdzielacze , trzecia podłogowe za zaworem mieszającym przed rozdzielaczem do podłogówki którego na rysunku nie widzę ?????

4.Myślę ,że majster ma racje według mnie jest to nieistotne

Opublikowano (edytowane)

Mirek ma w 100% racje. Podłogówka i grzejniki będą działać najlepiej na osobnych pompach masz wtedy możliwość ich pełnej regulacji no i ten zawór mieszający też musi być.

Edytowane przez Homer
Opublikowano

nie wiem dlaczego chcesz zamykać układ nie polepsza ani nie pogarsza to sprawności instalacji a tylko ja podraża i komplikuje. W układzie otwartym wystarczają ci 2 pompy do tej instalacji w zamkniętym 3 . Dodatkowo musisz mieć wymiennik rozdzielający układ otwarty w którym będzie pracował kocioł i zamknięty którym będą grzejniki i podłogówka.

Opublikowano

Witam

Poczytaj, pooglądaj schematy jakie są na tym szanownym forum, a na pewno znajdziesz złoty lub co najmniej dobry środek na instalacje, wymiennik płytowy chyba nie jest złotym środkiem - miałem = zrezygnowałem.

Bez wymiennika jedna pompa odpada więc jakaś oszczędność, przynajmniej piwka w kotłowni będzie więcej, a kotłownia je lubi.

Przejrzyj w necie zawór Regulus dbv1, może się okazać że rozwiąże twoje bolączki

Pozdrawiam