Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Instalator właśnie skończył mi podłączać do kotła zasobnik dwupłaszczowy ( ładowany pompą ).

Zauważyłem ,ze nie dał nigdzie odpowietrznika automatycznego, a wydaje mi się że powinien być np. na zasilaniu.

Co wy na to ?

Dodam, że kocioł na obiegu otwartym , zbiornik przelewowy zawieszony ~ 0,8 m nad kotłem.

Zasobnik trochę niżej , też nad kotłem.

I mam dylemat odnośnie termomanometru.Instalator nie założył mi nigdzie termometru na wyjściu z kotła ani manometru.

Wydaje mi się że powinny być ? Co prawda temperaturę kotła mam ze sterownika, ale co w przypadku braku prądu ? Manometr też jest chyba potrzebny mimo ,że układ otwarty ?

Proszę o poradę.

Opublikowano

Witaj,

Być może instalacja odpowietrza się przez naczynie wzbiorcze. Zrób jednak fotkę, wrzuć na Forum i bedzie łatwiej ocenić. A termomanometr - ja montuję najczęściej właśnie taki pomiar zespolony. Warto wiedzieć jaka jest temperatura odczytywana nie tylko przez elektronikę ( wszelkiego typu sterowniki ) a manometr pokazuje cisnienie w ukladzie grzewczym. Na tarczy manometru ustawiam zawsze czerwoną strzałkę recznej nastawy na ciśnienie pracy zaworu bezpieczeństwa - 1,5 bar, który montuję jako dodatkowe zabezpieczenie instalacji c.o. I użytkownik ma jasność sprawy i wie co się dzieje w jego instalacji, a także mi łatwiej ocenić ewentualne wystąpienie awarii.

Pozdrawiam

Piotr

Opublikowano
Witaj,

Być może instalacja odpowietrza się przez naczynie wzbiorcze. Zrób jednak fotkę, wrzuć na Forum i bedzie łatwiej ocenić. A termomanometr - ja montuję najczęściej właśnie taki pomiar zespolony. Warto wiedzieć jaka jest temperatura odczytywana nie tylko przez elektronikę ( wszelkiego typu sterowniki ) a manometr pokazuje cisnienie w ukladzie grzewczym. Na tarczy manometru ustawiam zawsze czerwoną strzałkę recznej nastawy na ciśnienie pracy zaworu bezpieczeństwa - 1,5 bar, który montuję jako dodatkowe zabezpieczenie instalacji c.o. I użytkownik ma jasność sprawy i wie co się dzieje w jego instalacji, a także mi łatwiej ocenić ewentualne wystąpienie awarii.

Pozdrawiam

Piotr

Jakie powinien pokazywać ciśnienie manometr w ukladzie grzewczym otwartym : kocioł - naczynie przelewowe - wymiennik płytowy - kocioł ? :P .Myslałem że ciśnienie 1,5 bar to wystepuje w układzie zamkniętym :lol: .

Czy montuje się zawór bezpieczeństwa - 1,5 bar, w układzie otwartym przedstawionym powyżej ? .

Przecież w chwili zagotowania się wody w kotle cisnienie idzie w przelew ? To po co zawór bezpieczenstwa ?

Opublikowano

Manometr zamontowany w ukladzie otwartym w trakcie normalnej pracy powinien wskazywać ciśnienie słupa wody - w przybliżeniu 1 bar / 10 m słupa wody ( pion ). Montując zawór bezpieczeństwa 1,5 bar dobezpieczam układ grzewczy. W ten sposób sam układ otwarty jest głównym zabezpieczeniem kotła a dodatkowym właśnie zawór bezpieczeństwa maks 1,5 bar.

Proszę jednak rozróżnić dwie sprawy: w układzie otwartym ciśnienie może w większości kotłów dochodzić do 1,5 bar wg danych producentów podawanych jako maksymalne. Natomiast uklad zamkniety może mieć ciśnienie i np. 0,8 bar i jest skladową ciśnienia słupa wody plus dodatkowa wpuszczona objętość wody ( cieczy ). Chcę przy okazji przypomnieć, że zgodnie z Polską Normą zabroniony jest montaż kotłów na opał stały w układzie zamkniętym.

Pozdrawiam

Piotr

Opublikowano

Ja mam naczynie przelewowe w kotłowni tuż nad piecem i rura wychodząca z kotła do naczynia ma jakies 1,2 m długości.

Gdzie sie montuje ten dodatkowy zawór bezpieczeństwa ?

Jakie ciśnienie powinno być w układzie zamkniętym za wymiennkiem ? ( optymalne)

1, 2... 3 bary ?

Opublikowano

Witaj,

W Twoim układzie montaż zaworu bezpieczeństwa może zostać uznany jako, hm... dyskusyjny. Ja jednak nie zrezygnowalbym z zaworu i zamontowałbym go w okolicach powrotu kotła. A cisnienie w układzie zamknietym - 1-2 bar. Nie więcej.

Pozdrawiam

Piotr