swiniaa Opublikowano 30 Marca 2011 #1 Opublikowano 30 Marca 2011 Witam ;) dostaliśmy mieszkanko 32m2 pokój + kuchnia + malutka łazienka. Nie mamy możliwości podłączenia centralnego bo nie ma piwnicy ;/ stoi tam stara westfalka podłączona do komina ... Nie wiem jak dogrzać to mieszkanie i byliśmy w Praktikerze i Pan tam nam zaproponował alternatywę czyli Grzejnik Aluminiowy wodny i do tego grzałkę... powiedział że za całość zapłacę około 1400zł aby kupić na no to mieszkanie a miesięcznie nie zapłacę więcej jak 160zł za ogrzanie takiego mieszkania ... co mam o tym myśleć , co Wy może polecicie ? proszę o pomoc ... pozdrawiam Dawid. Cytuj
adamasz Opublikowano 30 Marca 2011 #2 Opublikowano 30 Marca 2011 ... stoi tam stara westfalka podłączona do komina ... Nie wiem jak dogrzać to mieszkanie i byliśmy w Praktikerze i Pan tam nam zaproponował alternatywę czyli Grzejnik Aluminiowy wodny i do tego grzałkę... powiedział że za całość zapłacę około 1400zł aby kupić na no to mieszkanie a miesięcznie nie zapłacę więcej jak 160zł za ogrzanie takiego mieszkania ... Jak już prądem, to po co te pośredniki - teraz jest grzejników el. ' jak mrówków' (fajne są promienniki IR pracujące na niższych temp) - ale koszty zależą od ocieplenia/jego braku tego mieszkanka, jakości okien, liczby ścian nieogrzewanych, stropów itp. jednym słowem trzeba policzyć zapotrzebowanie mocy cieplnej i potem dopiero dyskutować o kosztach . Wszystko tu już tu było, wystarczy poszukać lupką na górzeodwagi! A jak tam z możliwością zgromadzenia opału, nawet suchego drewna - bo jeśli chcecie jednak te żeberka na elektrykę, to lepiej mieć jeszcze alternatywę (jak ten hodowca kurco to mógł mieć kaczki) ? PozdrA. Cytuj
swiniaa Opublikowano 30 Marca 2011 Autor #3 Opublikowano 30 Marca 2011 te promienniki to jednak odpadają nie przemawia to za mną ;/ ale dalej nie wiem co robić z tymi grzejnikami ... Cytuj
adamasz Opublikowano 30 Marca 2011 #4 Opublikowano 30 Marca 2011 OblZapCiepła wg PN.doc Najpierw oblicz zapotrzebowanie ciepła (moc grzejników razem), a potem coś postanowicie odnośnie źródła ciepła, a nasi forumowi Koledzy pomogą to zrealizować (napewno-projektowo). A wykonanie w realu, to jeśliś nietęgi w 'mokre klocki', to musi przyjść hydraulik... Cytuj
swiniaa Opublikowano 31 Marca 2011 Autor #5 Opublikowano 31 Marca 2011 no to tera to leże ;D heh ale czy są te grzałki aż tak energooszczędne jak to mówią ? jak słyszę ze ludzie płacą rachunki po 1tys zł za prąd to obłęd. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi