Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zawór Termostatyczny Mieszający

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zastanawiam się nad założeniem zaworu termostatycznego mieszającego na zasilaniu w wodę pralki automatu.Czy to zda egzamin?

Moje założenia są takie: Zimą grzeję tak czy inaczej wodę w bojlerze z CO na 65 st C.Zakładam taki zawór na zasilaniu pralki i ustawiam na 40 st. C (Taką temp. mniej więcej nastawia moja żona w pralce).Myślę że była by to jakaś oszczędność energii elektrycznej potrzebnej na podgrzanie przez pralkę wody.Gdyby była potrzeba prania na 60 st. C to też nie ma problemu, żona przestawia zaworek na 60 st. C lub pralka sobie do tych 60st. C dogrzeje i już jest oszczędniej.

Wiem że są pralki z możliwością podłączenia ciepłej i zimnej wody.Niestety ja mam tylko z przyłączem na zimną.

Co o tym myślicie?

Ma ktoś z Was coś takiego zamontowane?

Pozdrawiam.

Opublikowano

Ja będe miał tak na zmywarce, do pralki też tak zrobiłem ale pewnie wyleci do innego pomieszczenia i wtedy nię będzie jak podłączyć ciepłej.

Jednak zrobiłem to ciut inaczej ponieważ zawór mieszający założyłem na całą instalację cwu i temp ustawiana jest ona centralnie dla całej instalacji.

W przypadku zmywarki nie ma to znaczenia jeśli pójdzie na nią wyższa temperatura niż powinna. Nastawa jest na ok 45-48 st.

Jeśli masz możliwość podłączenia ciepłej do pralki/zmywarki rób to i się nie zastanawiaj, szczególnie jeśli masz solary.

Opublikowano

A płukanie też w ciepłej? - to już strata, jaki byłby bilans takiego rozwiązania?

Opublikowano
  • Autor

A właśnie..O tym nie pomyślałem :unsure: No ale po to jest właśnie to forum.

Czy macie jakiś pomysł ?

Opublikowano

można dołożyć wyłącznik czasowy przełączający po około 10 minutach pobór wody na zimną wodę ale potrzebne będą dodatkowe elektrozawory.

Opublikowano

Zastanawiam się nad założeniem zaworu termostatycznego mieszającego na zasilaniu w wodę pralki automatu.Czy to zda egzamin?

Witam,

Nie polecam.

Oblicz sobie ile Cię to na dzień dobry będzie kosztować, to raz.

A dwa, to ciepła woda w cwu nie bierze się za darmochę - zazwyczaj uzyskiwana jest poprzez wymiennik.

Jak obliczysz ile Cie kosztuje wyprodukowanie tej ciepłej wody zanim dostarczysz ją pralce, to może się okazać, że pralka ją podgrzeje TANIEJ!!! :o :lol:

No i po trzecie - dodatkowe martwienie się jak to kiedy przełączyć itp itd.

Dodatkowa inwestycja robota (myślenie na codzień) w zamian za nawet nie wiadomo czy korzyść czy stratę.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Zawsze będzie za i przeciw każdego rozwiązania jego plusy i minusy.

Nie jestem zwolennikiem instalowania mieszaczy przed każdym urządzeniem, dlatego zrobiłem to centrelnie. Zakładałem przede wszystkim ze względu na komfort użytkowania cwu.

A wykonanie dwóch podejść (ciepła / zimna) do pralki zmywarki to już rzadne koszty. Wtedy zawsze można przełączyć wężyk jeśli się nie będzie sprawdzać. U mnie są solary dlatego przez lato jeśli jest dużo ciepłej może płukać w ciepłej, jaka to strata jak woda za friko i piec nie dogrzewa. Na zime kiedy słońca mniej zawsze można przestawić wężyk do zimnej. Choć i tam tego nie robie.

Jeśli ktoś już chce się bawić może mieszać na trójniku włączyć pralke na ciepłej wodzie po pierwszym jej uzupełnieniu ciepłą zakręcić zimną odkręcić i też jest oszczędność. Ale w tym rozwiązaniu oszczędności są mocną ponad konfortem użytkowania, a to on jest najważniejszy przy racjonalnie pracującej instalacji.

Opublikowano

A wykonanie dwóch podejść (ciepła / zimna) do pralki zmywarki to już rzadne koszty. Wtedy zawsze można przełączyć wężyk jeśli się nie będzie sprawdzać. U mnie są solary dlatego przez lato jeśli jest dużo ciepłej może płukać w ciepłej, jaka to strata jak woda za friko i piec nie dogrzewa. Na zime kiedy słońca mniej zawsze można przestawić wężyk do zimnej. Choć i tam tego nie robie.

Jeśli ktoś już chce się bawić może mieszać na trójniku włączyć pralke na ciepłej wodzie po pierwszym jej uzupełnieniu ciepłą zakręcić zimną odkręcić i też jest oszczędność. Ale w tym rozwiązaniu oszczędności są mocną ponad konfortem użytkowania, a to on jest najważniejszy przy racjonalnie pracującej instalacji.

No i bardzo dobrze.

Wpiąłem kiedyś miernik poboru energii do pralki i zmierzyłem ile kosztuje podgrzanie wody w czasie prania.

Ponieważ nie mam pralki dostosowanej do pobierania ciepłej wody (tylko muszę przełączać ręcznie), to nawet mi się za tę cenę nie chciało zerkać na przełączniki.

Myślę, że z solara się opłaca /choć i tak mi się nie chce tego pilnować za tę kwotę a wodę z solara i tak wykorzystam/.

Uważam, że jest to klasyczny przypadek przerostu formy nad treścią.

Normalna pralka (na zimną wodę) doskonale sobie poradzi z ogrzaniem wody, nie zniszczy bardziej środowiska niż uzyskanie tego z innych źródeł, najczęściej wyjdzie w dodatku najtaniej.

Są oczywiście osobliwe przypadki, w których się to będzie opłacać - jeśli taki masz, to się bardzo cieszę.

Pozdrawiam.