Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem z rozwiązaniem regulacji temperatury podłogówki, w instalacji jest jedna pompa obiegowa, która daje na grzejniki (z termostatami) oraz na rozdzielacz KAN (7 obwodów) do podłogówki (rozdzielacz ma swoja pompę), teraz temperaturę podłogówki reguluję poprzez regulację głowicy termostatycznej na wejściu do rozdzielacza, ale już mi się to znudziło, więc chciałbym zastosować jakiś regulator pokojowy, który by odpowiadał za utrzymywanie stałej temperatury. Może ktos podpowie jak rozwiązać w miarę jak najtaniej takie sterowanie.

Opublikowano

Witam , najtaniej to będzie chyba założyć siłownik elektromagnetyczny za ok 100 zł na zawór powrotny całego mieszacza taki sam jaki jest na zasilaniu na którym zamontowana jest głowica nie wiem czy masz taki zawór nie widzę zdjęcia , ale z tego co sobie przypominam to jest . (głowica musi zostać ) , podpinasz go do sterownika pokojowego i już . ( z tym że wtedy regulujesz tem . w całym mieszaczu ) jeśli chciałbyś regulować w poszczególnych pomieszczeniach to trzeba zakupić tyle siłowników ile obwodów i tyle termostatów ile pomieszczeń chcesz sterować , ( występują całe takie systemy sterowania nawet w wersji zdalnej ) można teżna tym zaworze powrotnym co wcześniej pisałem założyć siłownik elektryczny sterowany z czujnika pogodowego za pomocą sterownika , pozdrawiam

Opublikowano

Właśnie interesuje mnie regulacja na całości podłogówki, słyszałem jeszcze że można po prostu odłączyć pompę mieszającą w KANie i tez powinno działać, zaznaczam, że mam jedna pompę na grzejniki i podłogówkę.

Możesz mi powiedzieć o jaki zawór elektromagnetyczny (może jakiś link do strony internetową) ci chodzi i czy można to sterować takim samym sterownikiem pokojowym jak pompę np Euroster???