czarnypzl Opublikowano 18 Lutego 2011 #1 Opublikowano 18 Lutego 2011 Witam wszystkich! To mój pierwszy post. Mam zamiar zbudować piec do ogrzewania wody w basenie pojemność około 1500l. Muszę zrobić jakiś rysunek z wymiarami dla spawacza. Całość będzie wyglądała jak na załączonym obrazku. Co o tym sądzicie? Jak to może być zbudowane? w środku wężownica czy może płaszcz wodny? Jeżeli wężownica to z jakiej rurki i jak długiej? A jeżeli płaszcz to jak on jest w ogóle zbudowany? Wiem, że wymiary takiego pieca to dł-60cm, średnica 50cm, wysokość komina 2m. Był bym bardzo wdzięczny za wszystkie rady i pomysły! Wygląd musi być taki jak na obrazkach ponieważ chodzi o estetykę. pozdrawiam Marcin. Cytuj
CoTo Opublikowano 19 Lutego 2011 #2 Opublikowano 19 Lutego 2011 To raczej ma być kocioł do ogrzewania wody w wannie (balii).Wydaje mi się że że jego moc nie powinna być zbyt duża.Wydaje mi się że podkowa by wystarczyła.Chodzi o to by się nie ugotować w tej balii. Ps.Po tytule tematu pomyślałem o dużym basenie do pływania. :rolleyes: Cytuj
Stan13a Opublikowano 28 Sierpnia 2011 #3 Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Najprostrzym i najtańszym rozwiazaniem ogrzewania basenu jest zastosowanie płytowego wymiennika ciepła do kotła CO . Koszt wymiennika ok 250 zł. + pompa CO 120zł i rury 3/4 cala + otulina izolacyjna. Cytuj
haker7 Opublikowano 13 Września 2011 #4 Opublikowano 13 Września 2011 co to jest płytowy wymiennik ciepła Cytuj
SanitSystem Opublikowano 13 Września 2011 #5 Opublikowano 13 Września 2011 Do basenu to JAD a nie płytowy !!!!!! Cytuj
ramzeus Opublikowano 13 Września 2011 #6 Opublikowano 13 Września 2011 Nie chcesz kupić gotowego? Jest firma w Łańcucie co robi takie ustrojstwa. Jeśli byłbyś zainteresowany to mogę podać namiary. Cytuj
Stan13a Opublikowano 13 Listopada 2011 #7 Opublikowano 13 Listopada 2011 Ja mam płytowy 40kW przez ok. 12 godzin podgrzewa wodę ponad 30 tys.litrów o około 5-6 st. C. Na Allegro wpisz płytowy wymiennik ciepła - jest tego duzo. Ja mam Urlicha zaok. 270zł. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi