Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Link afiliacyjny

🚨 Awaria hydrauliczna? Reaguj szybko

Hydraulicy z Twojego regionu — wycena tego samego dnia

Znajdź firmę
Opublikowano

Witam, mam oto taki problem, od kilku dni muszę codziennie uzupełniać wodę w instalacji CO o jakieś 70 - 80 litrów. Wcześniej się to nie zdarzało. Pytanie brzmi co się dzieje z tą wodą? Dom obszedłem kilka razy wszerz i wzdłuż - zero wycieków, kapania, etc. Pod piecem nie ma żadnej kałuży są tak jakieś mikro wycieki pojawiające się i znikające ale takie coś mam od dwóch lat - pewnie gdzieś na spawie przepuszcza. Zresztą tak sobie myślę że 8 wiader dziennie to piec już by cały pływał. Czy możliwe jest że się mocniej rozszczelnił i woda odparowuje w środku? Musiałoby odparować jej jakieś 3,5 litra na godzinę - jednak w tylnych wyczystkach nie widzę żadnej pary, syczenia et. Rurką przelewową też nie ucieka - podłożone wiaderko jest suche. Czy jest z kolei możliwe że wężownica ma dziurkę i woda ucieka do zbiornika CW? Chce zrobić mały eksperyment dodać odrobinę nadmanganianu potasu do wody wpuszczanej do instalacji - jeśli kolor niebieski pojawi się w gorącej wodzie z kranu to znaczyć będzie że woda z instalacji kontaktuje się z wodą w bojlerze. Co sądzicie Państwo o środkach typu - http://www.ferdom.pl/index.php?a=opis&k=113&id=356 albo http://www.autokosmetyki.pl/prestone_super_radiator_sealer_uszczelniacz_do_chlodnic,p239.html - czy warto je stosować w mojej sytuacji?

Pozdrawiam i bardzoooooooooo proszę o jakieś Państwa sugestie, komentarze.

Maciej

Opublikowano

Zapomniałem jeszcze dodać - piec 10-letni, pleszewski, górnego spalania, 3 komory wyczystki, 36 kW, użytkowany raczej na wyższych temperaturach.

Witam, mam oto taki problem, od kilku dni muszę codziennie uzupełniać wodę w instalacji CO o jakieś 70 - 80 litrów. Wcześniej się to nie zdarzało. Pytanie brzmi co się dzieje z tą wodą? Dom obszedłem kilka razy wszerz i wzdłuż - zero wycieków, kapania, etc. Pod piecem nie ma żadnej kałuży są tak jakieś mikro wycieki pojawiające się i znikające ale takie coś mam od dwóch lat - pewnie gdzieś na spawie przepuszcza. Zresztą tak sobie myślę że 8 wiader dziennie to piec już by cały pływał. Czy możliwe jest że się mocniej rozszczelnił i woda odparowuje w środku? Musiałoby odparować jej jakieś 3,5 litra na godzinę - jednak w tylnych wyczystkach nie widzę żadnej pary, syczenia et. Rurką przelewową też nie ucieka - podłożone wiaderko jest suche. Czy jest z kolei możliwe że wężownica ma dziurkę i woda ucieka do zbiornika CW? Chce zrobić mały eksperyment dodać odrobinę nadmanganianu potasu do wody wpuszczanej do instalacji - jeśli kolor niebieski pojawi się w gorącej wodzie z kranu to znaczyć będzie że woda z instalacji kontaktuje się z wodą w bojlerze. Co sądzicie Państwo o środkach typu - http://www.ferdom.pl/index.php?a=opis&k=113&id=356 albo http://www.autokosmetyki.pl/prestone_super_radiator_sealer_uszczelniacz_do_chlodnic,p239.html - czy warto je stosować w mojej sytuacji?

Pozdrawiam i bardzoooooooooo proszę o jakieś Państwa sugestie, komentarze.

Maciej

Opublikowano

nie znam tych mikstur i nie wiem na ile sa skuteczne. co do dziurawej wezownicy to raczej nie.woda w bojlerze ma wyższe ciśnienie niż woda w c. o. więc w przypadku dziurawej weżownicy to woda z bojlera wleje się do c.o. a nie odwrotnie

Opublikowano

Witam.Fachowcem nie jestem ale jak sie skonczy sezon to zamknij zas i pow.do bojlera i nabij inst .co cisnieniem zostaw na jakis czas i zobaczysz czy w niej jest nieszczelnosc i tak samo w cwu :unsure:

Opublikowano

No niestety najgorsze rozszczelnił się piec - dwie dziurki na takiej poprzecznej rurze biegnącej na ostatniej komorze wyczystki akurat tam gdzie nie patrzałem. Spuściłem wodę z małego obiegu i zapoksilinowałem. Będę doklejał kolejne warstwy, może do wiosny wytrzyma. Jutro chcę kupić opaskę hydrauliczną tak aby jeśli poxilina puści to się tym wspomóc, pozdrawiam.

Link afiliacyjny

🚨 Awaria hydrauliczna? Reaguj szybko

Hydraulicy z Twojego regionu — wycena tego samego dnia

Znajdź firmę