Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy jest na tym forum jakiś fachowiec co poradziłby mi w zakupie kotła dwufukcyjnego z zamknietą komorą spalania ? Muszę ogrzać 52 m kw. mieszkania.Mieszkanie jest w ocieplonym bloku . Chciałabym ,żeby piec był ekonomiczny w rozsądnej cenie i cichy .Moje typy to Saunier Duval model SEMIA , Mini Term Turbo Typ GCO-DP 21-13 , Ariston Clas Turbo 24FF , Junkers Ceraclass ZW 14-2 DV AE Turbo. Może mi ktos pomóc wybrać najbardziej odpowiedni ? Podobno te turbo są bardzo głośne .Co to znaczy ,że piec ma turbo ? Podobno są takie piece , które szybko nagrzewają wode w kranie co w moim przypadku jest nie bez znaczenia bo kran mam dość daleko.

Opublikowano

Na 52 m2 nie potrzeba Ci aż tak dużych kotłów (najmniejszy jest Junkers ma 14 kW to i tak ponad 2 razy więcej niż potrzebujesz). Musisz poszukać kotłów o mniejszej mocy lub kotła modulującego w dużym zakresie mocy (patrz moc minimalna). Marka kotła jest sprawą wtórną i wybierz jaki chcesz (ważne aby blisko był serwisant)

Opublikowano

Dziękuję Mak za odpowiedź .Widzę ,że dobrze się na tym znasz , więc może podaj mi proszę konkretne modele , które mają taka moc lub są kotłami modulującymi .Ja się na tym nie znam i w takim gąszczu kotłów jakie są w sprzedaży nie umiem znaleść tego jednego odpowiedniego .

Opublikowano

Mojego Junkersa kupilem na Allegro za 2000-2500 pln. Serwisanta mam bardzo blisko siebie ~40km. Piec spala okolo 100m3 propanu - duzo gdyz mam nie docieplony dom, wiec moim spalaniem sie nie sugeruj. Wode grzeje ok. Aktualnie chodzi na 14KW, jest mozliwosc zwiekszenia jego mocy - ale u mnie niema to sensu. W 100% polecam piecyk. Tani i naprawde bardzo fajny w uzytkowaniu. Do sterowania mam AURATON'a 2005TX (bez przewodowy)

Opublikowano

Mam pytanie do Maka ! co są dzisz o WHR Deditrichu 2.188 FF ? ON też będzie dla mnie za duży ?

W instrukcji jest napisane że moduluje w zakresie 30-100% czyli powinien być ok