kiko Opublikowano 9 Lutego 2011 #1 Opublikowano 9 Lutego 2011 Witam szanownych użytkowników forum, mam zamiar zrobić centralne ogrzewanie w mieszkaniu 2 pokoje, kuchnia i łazienka. najprawdopodobniej będą tylko 3 grzejniki w pokojach i w łazience. Chciałbym wszystkie grzejniki wyposażyć w grzałki elektryczne tak aby w okresie jesiennym włączyć ogrzewanie elektryczne czy opcjonalnie korzystać z tego i tego. O ile z łazienkowym grzejnikiem nie ma problemu i dokupieniem grzałki to mam pytanie czy ktoś z Was coś takiego stosował w grzejnikach pokojowych np stalowych konwekcyjnych?? interesuje mnie również jakiej mocy muszą być grzałki bo przecież jeżeli grzejnik ma 2500 W i mieści się w nim 7 litrów wody to do podgrzania jej do np. 60 stopni nie potrzeba grzałki o mocy 2500 W, myślę że nawet 1000 W wystarczy spokojnie. czekam na Wasze sugestie. Cytuj
lama71 Opublikowano 9 Lutego 2011 #2 Opublikowano 9 Lutego 2011 ja przyznam, że o grzejnikach z dodatkową grzałką nie słyszałem. Ale mam u siebie dwa kotły co, jeden węglowy, drugi elektryczny. Elektrycznego używam, jak sa temperatury na zewnątrz wyższe, a w każdym innym przypadku używam węglowego. Chyba że mi się palić nie chce., wtedy jadę na elektrycznym. Oba razem nie pracują nigdy. Cytuj
vr5 Opublikowano 9 Lutego 2011 #3 Opublikowano 9 Lutego 2011 Jeśli masz choć jeden piecyk elektryczny, nie ważne, czy olejak, czy farelkę, najlepiej z możliwością regulacji, to zrób proste doświadczenie - sprawdź na jakiej mocy uzyskujesz w danym pomieszczeniu temperaturę, którą chciał byś mieć z rozbudowanego kaloryfera. Przy grzałce o podobnej mocy wstawionej do kaloryfera otrzymasz podobny efekt. Musisz się liczyć z tym, że jeśli nie masz 2-taryfowej energii, to czekają cię spore rachunki z elektrowni. Cytuj
kiko Opublikowano 10 Lutego 2011 Autor #4 Opublikowano 10 Lutego 2011 Grzejnik o mocy 1500W spokojnie ogrzewa duży pokój jest to grzejnik olejowy przestarzały wykorzystujący bardziej promieniowanie niż konwekcje, także myślę ze spokojnie 1000 W wystarczy na pomieszczenie czyli ok 3kW na mieszkanie, oczywiście mam 2 taryfy i chodzi mi o możliwość dogrzania nastawienia np na temp która ma być jak wracam np z pracy wieczorem żeby nie trzeba było rozpalać w piecu tylko godzinę przed przyjściem zrobiło się ciepło. Interesuje mnie montaż grzałki czy musi być specjalny grzejnik czy da się w każdym czy ktoś montował i jeżeli tak to w jakich . Cytuj
vr5 Opublikowano 10 Lutego 2011 #5 Opublikowano 10 Lutego 2011 W sprzedaży są różne grzałki przewidziane do kaloryferów, i do tych starszego typu i do obecnie produkowanych. Sprawdź oferty w internecie oraz w pobliskich sklepach z akcesoriami do ogrzewania. Innym wyjściem jest zakup drugiego pieca (elektrycznego c.o.) i wstawienie go w obieg posiadanej instalacji. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi