browacz Opublikowano 4 Lutego 2011 #1 Opublikowano 4 Lutego 2011 (edytowane) Witam wszystkich forumowiczów mam zamiar zamontować w mojej kotłowni bojler który będzie zasilany z kotła co i mam pytanie jaki wybrać z wężownicą spiralną czy dwu-płaszczowy ? Edytowane 4 Lutego 2011 przez browacz Cytuj
vr5 Opublikowano 4 Lutego 2011 #2 Opublikowano 4 Lutego 2011 Zadałeś bardzo ogólne pytanie. Wydaje mnie się, podstawowa sprawa, to jaki ma on być duży - jakiej pojemności i czy chcesz pionowy, czy poziomy. I na jaki jest miejsce w pomieszczeniu - pionowy, czy poziomy? Ja spotkałem się z płaszczowymi poziomymi. Ze względu na dużą powierzchnię wymiany szybko potrafią się nagrzać do temperatury zadanej (moc około 20kW dla pojemności około 100l.). Jeśli chodzi o bojlery poziome, to spotyka się raczej z wężownicą w kształcie litery U lub 2xU - moc mniejsza około 4 i 2 razy od płaszczowych, Pionowe z wężownicą spiralną - moc wężownicy porównywalna do płaszczowych. Cytuj
vr5 Opublikowano 4 Lutego 2011 #3 Opublikowano 4 Lutego 2011 Jeszcze jedna ważna sprawa związana z wyborem bojlera - izolacja. Im lepsza izolacja tym lepiej. Taki przykład: Bojler w izolacji fabrycznej około 5 cm styropianu nagrzany do 50 st.C. po 24 godzinach przy temperaturze otoczenia 20 st.C miał około 40 st.C. W tym samym bojlerze obłożonym dodatkowo wełną mineralną 15 cm i folią temperatura obniżyła się do 40 st. trzeciego dnia. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi