Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich użytkowników tego forum,

postanowiłem napisać ponieważ od kilku dni nie potrafię optymalnie ustawić pieca.

Moja "zabawka" to Zębiec KP 20 ze sterownikiem Perfekt. Otóż kilka dni temu zakupiłem nowy eko-groszek (kaloryczność 29000 kJ/kg) i zaczęły się problemy.

Jeśli chodzi o dochodzenie do temp. zadanej to w zasadzie nie mam się czego czepiać bo piec jakoś sobie radzi natomiast sen z powiek spędza mi widok jaki zastaje po tym jak otwieram drzwiczki do komory spalania. Po otwarciu drzwiczek widzę jak kupa groszku spieczonego w bryłę wielkości dłoni sterczy dumnie na retorcie.

Zapewne nie jeden z Was zaproponuje zwiększenie lub zmniejszenie ilości powietrza. Uprzedzając owe sugestie nadmienię że parametr te ustawiany był w zakresie od 30 do 60%.

Może przytoczę najistotniejsze parametry mojego cuda:

1. Moc kotła - 100%

2. Ilość powietrza - 50% (obecnie zmieniłem na 45% i czekam na efekty)

3. Zakres regulacji - 8 stopni

4. Min obroty dmuchawy - 18%

5. Max obroty dmuchawy - 40%

6. Czas ruchu podajnika - 5 sekund

7. Max przerwa ruchu podajnika - 150 sekund

8. Min przerwa ruchu podajnika - 50 sekund

9. Czas całkowania - 80 sekund

Temp. zadana to 60 stopni natomiast w instalacje idzie ok 45 (zawór 3D)

Przy takich ustawieniach i obecnych temperaturach na zewnątrz piecyk pochłania ok 30 kg/dobę (temp. w domciu ok 21,5)

Gdyby ktoś z Was miał jakiś pomysł na takie ustawienia które zagwarantują mi w miarę poprawne spalanie będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam Kamil

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, przeszukałem wiele forum w temacie regulacji sterownika PERFECT Z do pieca Zębiec KP20 i znalazłem same porady na temat regulacji. Chciałbym aby ktoś opisał krok po kroku w punktach jak dla laika postępowanie przy konfiguracji tego sterownika.

np:

1. ustaw parametry sterownika na takie i zaczekaj aż osiągnie stabilną pracę, jezeli nie dodaj dwie łopaty groszku :) itd

2. jezeli kocioł pracuje poprawnie zacznij regulację sterownika aby spalanie było ekonomiczne i zrób to....

3. po tym punkcie zrób to itd..., aż do pełnego sukcesu.

Jak mi się wydaje algorytm programu w tym sterowniku był stworzony na podstawie jakiegoś schematu postępowania, dzięki któremu trzeba dokładnie krok po kroku postępować aby sterownik wyregulować efektywnie do jakości opału zasypanego do zasobnika.

Wydaje mi się, ze firma produkującą ten typ sterownika - taki schemat postępowania swoim użytkownikom jest winna.