Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Bojler Elektryczny Wykorzystujacy Co Weglowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziendobry.

Otoz zepsul mi sie aktualnie bojler elektryczny, przymierzam sie do zakupu nowego, ale poczytalem o tym i ze mozna sobie zakupic Bojler dwufunkcyjny, na energie w lato, i wykorzystanie CO w zime.

Prosilbym o jakies porady, oraz jaki bojler do tego bylby dobry. Nie umiem znalesc takiego bojlera na stronach zabardzo, bo nie wiem konkretnie o jaki chodzi.

Lekka przebudowa CO tzw. podpiac bojler jak zwykly grzejnik? I powinno chulac co by mnie bardzo zadowalalo w zime ^^

Opublikowano

każdy typowy bojler z wężownicą do c.o. ma w sobie miejsce na grzałkę elektryczną,tylko jak grzejesz wodę grzalką anie kotłem to trzeba zakręcić zawory na weżownicy żeby bojler nie oddawał ciepła do c.o.

Opublikowano

Solidny to jest nierdzewny Viessman czy Ariston za ca 3000PLN, ale z polskich możesz poszukać Biawar Spiro Classic 120l (mam taki od 3ch latek) za ok 800PLN - są niezłe chociaż obudowa delikatna, trzeba ostrożnie wieszać bo powygina blaszkę. Przyłącza wężownicy 3/4" i grzałka 1,5kW. No i magnezowa anoda do wymiany co prę lat - przeciwkorozyjna. To wystarcza z trudem dla 4ch osób. Lepszy byłby 200l. Są też dwupłaszczowe: zbiornik CWU zanurzony w wodzie 'brudnej' CO, podobno grzeją się znacznie szybciej, grzałki el także w kpl.

Jest tego na rynku co niemiara...

PozdrA.

Opublikowano

Jeśli bojler, który ci się popsuł, a wystarczał na twoje potrzeby, to nie musisz kupować większego. Jest wiele bojlerów sprzedawanych z wężownicą i grzałką. Najprościej ustawić go w miejsce popsutego, jeśli nie będzie problemu z doprowadzeniem zasilania z kotła c.o.

Po twoim poście wnioskuję, że chyba najlepiej będzie poradzić się hydraulika, który będzie go montował, niech ci zaproponuje parę rozwiązań. A może poradzić się u następnego...