Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam taką wątpliwość.. Mianowicie, nieruchomość budowana przez developera..

Około 70 metrów kwadratowych, 2 poziomowy, piec dwufunkcyjny Viessmann Vitopend 100 wraz z całym osprzętem Viessmanna: rury, konwektory itd.

Z racji małego metrażu wyraziłem chęć zmiany ogrzewania na podłogowe ze względu na jego liczne atuty.

Developer początkowo informował o tym, że rodzaje ogrzewania są bardzo zbliżonych kosztów także nie będzie problemu.

Teraz podczas chęci zmiany ogrzewania na podłogowe usłyszałem o dopłacie 10tyś

Argumentacja jest tak, że np. ze względu na 2 poziomy mieszkania muszą być zastosowane 2 zawory umożliwiające różną temperaturę na dół i górę..

Jestem ciemny w temacie ogrzewania więc nawet nie mogę za bardzo dyskutować w tym temacie..

Jak to wygląda w praktyce?

Opublikowano

To nie jest takie proste do wytłumaczenia.Trochę za mało danych aby rozważać dlaczego tak jest (jaka jest nowa konfiguracja sprzętowa?). Ogólnie przyjmuje się że budowa podłogówki może być 30-40% droższa od ogrzewania grzejnikowego.Dalej można pogdybać jak można to zrobić. Kocioł vitopend 100 najlepszym rozwiązaniem do podłogówki nie jest, może nie sam kocioł a jego sterownik. Sterownik powinien mieć możliwość sterowania 2 obiegami grzewczymi i współpracy z mieszaczem (w przypadku kotłów Viessmana powinien być to sterownik 200 lub 300 ). Dobrym kotłem który spełniał te wymagania był vitopend 222 ze sterownikiem 200 niestety nie ma go już w ofercie. Jest vitodens 222 z takim sterownikiem ale jego koszt z wymaganym osprzętem przekroczy na pewno 10 tys zł (vitopend 100 kosztuje ok 3 tys zł.) a jeszcze układ odprowadzania spalin, rozdzielacze, mieszacze i inna armatura . Oczywiście to tylko moje przypuszczenia, a deweloper powinien Ci wyjaśnić czym dopłata jest spowodowana