janpol Opublikowano 16 Stycznia 2011 #1 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Piszę na tym forum pierwszy raz, a więc witam wszystkich serdecznie. Aby rozwiać wszelkie wątpliwości oznajmiam, że nie jestem fachowcem, tylko majsterkowiczem i eksperymentatorem. Mam zamiar zamontować bojler podgrzewany przez piec CO. Trafiłem na jeden fajny egzemplarz, ale po zobaczeniu schematu zwątpiłem. Bojler stojący, wężownica ma zasilanie i powrót na dole i według mnie nie ma szans na odpowietrzenie wężownicy. Może któś pomoże w wyjaśnieniu tej sprawy. Schemat w załączeniu. pozdrawiam Cytuj
sobon2000 Opublikowano 16 Stycznia 2011 #2 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Hey! Czy aby na pewno jest to bojler stojący? Jakby go dać poziomo to nie było by tak źle z tym odpowietrzeniem... ale poczekajmy na opinię fachowców. Pozdrawiam! Cytuj
janpol Opublikowano 16 Stycznia 2011 Autor #3 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Na pewno jest stojący, a na leżąco powietrze zostało by w każdym górnym łuku wężownicy Cytuj
Marek Opublikowano 16 Stycznia 2011 #4 Opublikowano 16 Stycznia 2011 jak dasz pompe to nie musisz martwic sie o odpowietrzenie Cytuj
jenot Opublikowano 16 Stycznia 2011 #5 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Montowałem podobny bojler o pojemności 260 l, też mi się bardzo nie podoba to rozwiązanie, ale wszystko ładnie smiga :) Cytuj
lama71 Opublikowano 16 Stycznia 2011 #6 Opublikowano 16 Stycznia 2011 A co Wam się takim wymienniku nie podoba? grawitacyjnie raczej nie pójdzie. No stawiam na 90% że nie pójdzie. Bojler na 100% stojący. A taki wymiennik spokojnie będzie podgrzewał wodę, nawet jeśli jego temperatura będzie niewiele wyższa od temp. wody w zbiorniku. DObrze będzie oddawał ciepło. Spotkałem się z takim bojlerem kiedyś, gdy myślałem o ogrzewaniu gazem mieszkania. Wtedy tłumaczyli mi, że taka wężownica jest montowana do obiegu grzewczego wody co. Czy to prawda nie wiem. Ale tak pamiętam mi tłumaczyli w hurtowni chyba. Cytuj
janpol Opublikowano 17 Stycznia 2011 Autor #7 Opublikowano 17 Stycznia 2011 jak dasz pompe to nie musisz martwic sie o odpowietrzenie Czyli trzeba by dać drugą pompę, jedna do CO druga do CWU ??? Cytuj
jenot Opublikowano 17 Stycznia 2011 #8 Opublikowano 17 Stycznia 2011 A co Wam się takim wymienniku nie podoba? grawitacyjnie raczej nie pójdzie. No stawiam na 90% że nie pójdzie. Bojler na 100% stojący. A taki wymiennik spokojnie będzie podgrzewał wodę, nawet jeśli jego temperatura będzie niewiele wyższa od temp. wody w zbiorniku. DObrze będzie oddawał ciepło. Spotkałem się z takim bojlerem kiedyś, gdy myślałem o ogrzewaniu gazem mieszkania. Wtedy tłumaczyli mi, że taka wężownica jest montowana do obiegu grzewczego wody co. Czy to prawda nie wiem. Ale tak pamiętam mi tłumaczyli w hurtowni chyba. Chociażby to, że wężownica przy zasilaniu wchodzącym od dołu bojlera wytraca część ciepła na podgrzewanie kompletnie zimnej wody - to powinien robić powrót (dolna część wężownicy), ale to niuans. A pompa do tej wężownicy raczej jest niezbędna, inaczej będą problemy z wyregulowaniem instalacji i utrzymywaniem temperatury CWU. Włączona między piecem a pompą na CO, do pompy CWU dodatkowo koniecznie zawór zwrotny. Cytuj
janpol Opublikowano 17 Stycznia 2011 Autor #9 Opublikowano 17 Stycznia 2011 A pompa do tej wężownicy raczej jest niezbędna, inaczej będą problemy z wyregulowaniem instalacji i utrzymywaniem temperatury CWU. Włączona między piecem a pompą na CO, do pompy CWU dodatkowo koniecznie zawór zwrotny. Trochę nieekonomiczne rozwiązanie. Przy bojlerze miałem zamontować elektrozawór (pobiera ok 3W) sterowany oddzielnym sterownikiem z czujką temperatury. W tym przypadku nie dość, że musiałbym kupić drugą pompę to dodatkowo żarła by ona prąd. Cytuj
jenot Opublikowano 17 Stycznia 2011 #10 Opublikowano 17 Stycznia 2011 Elektrozawór o rozsądnej średnicy 3/4 cala kosztuje na Allegro co najmniej 229 złotych, za ta cenę a się kupić dwie pompy obiegowe 25/40 low quality. Co do poboru prądu to się zgodzę, że pompa pobiera więcej, ale i szybciej dogrzeje wodę. No i oczywiście pompa CWU na termostacie, sugerowałbym też programator czasowy tygodniowy skoro jesteśmy aż tak oszczędni :) . Cytuj
janpol Opublikowano 17 Stycznia 2011 Autor #11 Opublikowano 17 Stycznia 2011 Elektrozawór już posiadam. natomiast mam pytanie co oznacza stwierdzenie pompa CUW na termostacie i po co programator czasowy??? pozdrawiam Cytuj
jenot Opublikowano 17 Stycznia 2011 #12 Opublikowano 17 Stycznia 2011 Termostat to "czujka temperatury", a programator czasowy, żeby bojler dogrzewał wodę wtedy kiedy potrzeba. Cytuj
janpol Opublikowano 19 Stycznia 2011 Autor #13 Opublikowano 19 Stycznia 2011 Czyli taki ostateczny wniosek, bojler może być tylko konieczna jest osobna pompa do CWU. Jeszcze pytanie pompa chyba na zasilaniu bo na powrocie może się zapowietrzać z bojlera - mam rację??? Cytuj
jenot Opublikowano 19 Stycznia 2011 #14 Opublikowano 19 Stycznia 2011 Raczej tak, zasilanie to moim zdaniem lepsze rozwiązanie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi