Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Palić W Kotle Z Palnikiem Rynnowym Defro Duo Uni

thepablo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam rynne i ogien jest na srodku paleniska.Moje ustawienia to temp 57c czas podawania 3sek przerwa 60sek podtrzymanie co 10min Wiaterek 35% bo moja dmuchawa ma 550m3.W domu 23-24c spalanie ok 25kg na 24h teraz, przy duzym mrozie tak -15c ok 30kg.Zdiecia moge zrobic telefonem jak zrobie to wstawie.

Opublikowano

Tak płytka szamotowa dalej sobie tam wisi :)

Rezultaty są może nie wielkie ale zawsze coś

Nie mam już smoły na ścianie nad palnikiem .

Także czyściej nad rusztem wodnym :P

Opublikowano

Mam rynne i ogien jest na srodku paleniska.Moje ustawienia to temp 57c czas podawania 3sek przerwa 60sek podtrzymanie co 10min Wiaterek 35% bo moja dmuchawa ma 550m3.W domu 23-24c spalanie ok 25kg na 24h teraz, przy duzym mrozie tak -15c ok 30kg.Zdiecia moge zrobic telefonem jak zrobie to wstawie.

ok to zrob zdjecia. Rozumie ze palisz eko grochem , bo ja podaje 8 sek co 40 sek i podtrzymanie 20 sek co 30 min a piec stoi w podtrzymaniu 50 min. Zobacz jaka masz temp rury. Ja mam od 40 - 45 st

Opublikowano

Tak płytka szamotowa dalej sobie tam wisi :)

Rezultaty są może nie wielkie ale zawsze coś

Nie mam już smoły na ścianie nad palnikiem .

Także czyściej nad rusztem wodnym :P

czyli jakis postep jest ze smoly nie ma , a co do spalania ilosci eko to pewnie sie nie zmienilo ?

Opublikowano

Balzak jezeli tak podajesz to pewnie masz malo zaru na rynience i trudniej jest osiagnac temp zad, bo plomien wychodzi z rury, tak mi sie wydaje i dluzej trwa osiagniecie temp zad i duzo pradu idzie na went i silnik

Zaru jest uważam wystarczająco w stanie pracy, gorzej jest jak wychodzi z długiego podtrzymania. wtedy faktycznie jest bardziej schowany do rury ale po kilku cyklach wyrównuje sie. dziś sprawdziłem sobie czasu, instalacja rozgrzała sie niezle w domu ok 23,5 stopnia, Pracuje 21 minut, stoi w podtrzymaniu 18min. 

A co do temp. 

Kociołek odstawia sie przy 55 podbił do 58 i spadał przy 53 załączyła sie praca i spad do 51 i sie podnosił. 

Opublikowano

co mi tu troche nie pasuje piszesz ze :

Pracuje 21 minut, stoi w podtrzymaniu 18min. 

A co do temp. 

Kociołek odstawia sie przy 55 podbił do 58 i spadał przy 53 załączyła sie praca i spad do 51 i sie podnosił.

Skoro schodzi do 51  to dluzej piec dochodzi do zadanej i wiecej wegla zuzywa. Pisales ze zuzywa okolo 15-16 kg na dobe , lecz przy tym ze pracuje przez 21 min i stoi w podtrzymaniu 18 min to na 100 % zuzywa wiecej grochu i pradu bo musi sie kociolek nagrzac, prawda?

Opublikowano

Tak. Ale pisałem ze w obecnym czasie. Na kilka godzin piecem steruje regulator pokojowy jak nie ma nas w domu. Jak jesteśmy to chodzi bez regulatora.

Opublikowano

Zmienilem ustawienie tylko temp zadanej na piecu z 65 st na 60 stopni. Reszta ustawien bez zmian.

Przy temp zadanej 65 st piec spalal okolo 18 kg grochu na dobe

Przy temp zadanej 60 st piec spalil 14,2 kg grochu na dobe

Temp w pomieszczeniach 21 st

Opublikowano

Walek to spora różnica w spalaniu. Fakt ze teraz i temperatury w miare. W czasie Xawerego trochę więcej mi wyszło średnie spalanie

Opublikowano

tak z tym ze mysle zeby zmienic na 55 st wtedy tez spalanie sie zmniejszy

Co do podawania grochu to mam tak:

Czas pod 8 sek

przerwa pod 40 sek

wiater 18 % teraz zmienilem na 20%

praca podtrzym 20 sek co 30 min

went w podtrzym 20 sek co 20 min

co bys tu zmienil?

Opublikowano

tzn bogate podtrzymanie?

Co bys w moich ustawieniach zmienil?

pale pieklorzem z bobrka

Opublikowano

Wydaje mi sie ze mógłbyś mniej dmuchać, co do podawania mogłbyć przerwę wydłużyć, a najlepiej obserwuj gdzie jest zar jak wychodzi z podtrzymania w pracę. i tu też na dobe kilka gramów węgla zaoszczędzić, podtrzymanie nie ma na celu podbijania temp. tylko utrzymanie by palenisko nie zgasło.  

Jako że bobrek jest spikający czy tam koksujący, prace w podtrzymaniu bym ustawił mniej a częściej, aby złoże sie troszkie chłodziło. np. 7s co 10 min. 

Opublikowano

W swoim DDU 25 kW mam tak ustawione :

praca 15 s. przerwa 50 s.

dmuchawa 28 % i w polowie zasloniety wlot wentylatora

srubki obciazajace klapke wentylatora na samym koncu bo duzy ciag u mnie i w podtrzymaniu lekko uchylalo co powodowalo chlodzenie kociolka

szyber do komina na 45 stopni przymkniety

podtrzymanie :

praca 15 s. co 22 min

wentylator 10 s. co 23 min

Jak wial Xavery to straszne spalanie wyszlo dwa razy wieksze niz normalnie.

Musialo cale ciepelko z kociolka wyciagac kominem.

U mnie spalanie jest wieksze niz u was bo stary dom i tylko pietro i dach mam ocieplone.

Na dole sa tylko nowe okna a dom stoi bez fundamentow na szlace i gruzie wiec ciagnie od podlogi.

Spalanie mam ok. 22-23 kg/dobe przy temp. zewn. 0 stopni.

Jak zaczyna mrozic to piecyk zaczyna wciagac 30 kg .

Wam moge pozazdroscic bo pewnie macie nowe domy w pelni ocieplone z nowa instalacja.

Walek pamietaj ze balzak ma piecyk slabszy od naszego chyba 19 kW i pionowe plyty wymiennika.

Wiec on moze podawac mniejsze dawki przy pelnej sprawnosci.

I tez nie wiadomo jak moc dmuchania ma sie tam do pionowego wymiennika.

Opublikowano

Ja mam Defro AG. Jedynej opcji jakim mi w nim brakuje. To cyklu pompy jak kocioł chodzi z regulatorem pokojowym.

Ja nie mogę zejść poniżej 5s podawania. Bo może bym zszedł przy mocnych weglach.

Opublikowano

balzak poszukaj tej opcji w menu serwisowym

kod do wejscia to 5162

tam odszukaj menu opcji regulatora pokojowego i musisz wlaczyc go zalaczyc w trybie cyklu pompy

sam tak kiedys robilem i dzialalo jak regulator podlaczylem pod sterownik kotla i zglosil dogrzanie pokoju to pompa zaczela dzialac cyklicznie wedlug czasow jekie sobie tam zaprogramujesz

ja mam sterownik AG LUX

Opublikowano

Dudus na 100% u mnie nie ma tego cyklu. Chciałem oprogramowanie zaktualizowac dzwoniłem do techa i raz jeden pan twierdził ze w innej wersji softu będzie cykl pompy a inny twierdził ze nie. I nie wiem któremu wierzyć.

Opublikowano

jedlica sie  choinki urwal a tu swieta tuz tuz :) heh

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.