MIQ Opublikowano 29 Września 2013 #1101 Opublikowano 29 Września 2013 Andrzeju_M_, nie ma pomyłki z Twojej strony. Po prostu użyte w tejże instrukcji wykresy nie muszą wcale odzwierciedlać pracy kotła z podajnikiem. Są tylko informacją o charakterze poglądowym, a moim zdaniem - marketingowym. ----- http://www.techsterowniki.pl/76-o-pid
miro30 Opublikowano 11 Października 2013 #1102 Opublikowano 11 Października 2013 Witam.sezon się zaczął,jakie spostrzeżenia na nadchodzący sezon,jakim rodzajem opału chcecie w tym roku palić na rynnie?
WalekDDU25 Opublikowano 13 Października 2013 #1103 Opublikowano 13 Października 2013 ja zakupilem pieklorza 28MJ do DDU25, wczesniej palilem eko z kopalni julia i troche retopalem
Balzak Opublikowano 13 Października 2013 #1104 Opublikowano 13 Października 2013 pieklorz z bobrka. Jak tam sprawa sadzy w twoim kociolku???
dudus1234 Opublikowano 14 Października 2013 #1105 Opublikowano 14 Października 2013 Ja kupiłem ten sam węgiel co rok temu z tego samego składu : pieklorz 28 MJ z Bobrka w cenie 880 zł/tona W tamtym sezonie próbowałem dwa rodzaje polskiego , ruski oraz czeski ale były kiepskie . Mój pieklorz troche sie spieka więc lecę na małym nadmuchu 22 % i powoli testuje w dół do granicy z niedopałkami a spiekaniem. Klapkę na wetylatorze otwarłem na full bo jak miałem ptrzykrytą na 2-3 cm piec szybciej zasyfiał sie sadzą . Pewnie ze względu na moją kotłownię gdzie średnio do niej dociera świerze powietrze.
WalekDDU25 Opublikowano 14 Października 2013 #1106 Opublikowano 14 Października 2013 jak na razie jeszcze nie pale bo nie mieszkam , zaczne palic dopiero w grudnium. Co do ceny to kosztowal 740 zl/tonke. Klapke poprzedniej zimy mialem ustawiona na 2 cm no i nie mialem doplywu swiezego powietrza do kotlowni. Niedawno zrobilem "zetke" doplywu swiezego powietrza i mysle ze powinno sie duzo zmienic do do spiekania czy zadymiania i osadzania kociolka sadza. Ale czy klapka rzeczywiscie duzo daje jak jest otrwarta na max???? Mam pieklorz a bobrka dla Balzak
miro30 Opublikowano 5 Listopada 2013 #1108 Opublikowano 5 Listopada 2013 a żyjemy piec chodzi bezproblemowo to i pisać nie ma o czym
1paul11 Opublikowano 6 Listopada 2013 #1109 Opublikowano 6 Listopada 2013 Witam panowie , jestem przed wyborem kotła do nowego domu powierzchnia ogrzewana ok 200 m ocieplony 20 cm styro 0,032, strop 20 cm styro 0,036. Chcialem kupić piec 20kW defro Defro Eko Duo Uni - wydaje mi sie najbardziej uniwersalny z dużym zbiornikiem ale martwi mnie to że czytając ten post jest wiele osób które narzekają na jego osadzanie sadzy i częste czyszczenie. Jak to jest faktycznie ? Nie uśmiecha mi sie kupowanie pieca za ok 10 tys i czyszczenie co tydzień go. Za to bardzo fajnie wygląda sprawa z jego sterowaniem 4 pompki i zawory- dobre rozwiązanie do nowego domu zaworem 4 drogowym. Prosze powiedzieć czy wybralibyście ten piec jeszcze raz ?
TIMON120777 Opublikowano 6 Listopada 2013 #1110 Opublikowano 6 Listopada 2013 dla tej powierzchni i takiej izolacji 10-12KWmaks szukaj innego kotła
WalekDDU25 Opublikowano 7 Listopada 2013 #1111 Opublikowano 7 Listopada 2013 piece maja regulowana moc od - do wiec 20 kw jak pisze kolega to jego max moc. Moze rowniez pracowac z moca 12kw
yogi440 Opublikowano 8 Listopada 2013 #1112 Opublikowano 8 Listopada 2013 PAUL11 Jezeli masz tak dobrze ocieplony dom piec 15 kw spokojnie wystarczy.Ja mam po podlogach 135 m2.Moj piec to DEFRO DUO UNI 15 KW.Wedlug tabeli mocy pale aktualnie z moca 11 -12 kw i piec nie ma najmniejszego problemu z ogrzaniem domu. Jesli chodzi o czyszczenie kupujac piec ze stalym rusztem wodnym musisz sie liczyc z czysczeniem go raz w tygodniu lub co drugi tydzien Nie jest to jakos specjalnie skomplikowane i uciazliwe ale jednak trzeba to robic.I to jest wada tych piecy. Ale pomijajac to ich uzytkowanie jest naprawde bezproblemowe .Bardzo fajne mozliwosci sterowania pompami i zaworami 4 drogowymi to na plus. Piec smigaL cala zime .nie mialem problemu ze zrywanymi zawleczkami .Troche czasu zajmuje ustawienie sobie poarametrow do w zaleznosci od wegla ale jak juz raz sie go dobrze wyreguluje pozostaje tylo sypac wegiel wyciagac popiol i w domku bedzie cieplutko. A jezeli nie chcesz czyscic pieca to koniecznie poszukaj modelu bez stalego rusztu wodnego . Podsumowujac dzisiaj kupilbym jeszcze raz piec defro ale DEFRO EKO UNI.ma palnik rynnowy a nie ma rusztu wodnego przez ktory brudzi sie piec. Aktualnie pale polskim ekogroszkiem kupinym na allegro http://www.allegro.p...item=3454377632 Pali sie dobrze poiol wyglada ok wiec chyba zamowie go ponownie.
TIMON120777 Opublikowano 8 Listopada 2013 #1113 Opublikowano 8 Listopada 2013 piece maja regulowana moc od - do wiec 20 kw jak pisze kolega to jego max moc. Moze rowniez pracowac z moca 12kw owszem ale przy tych 12KW jego sprawność spadnie a 12KW kolega będzie potrzebował gdy na dworze minus 20st będzie czyli przez tydzień może dwa przez resztę sezonu zdecydowanie mniej przy takiej pogodzie jak teraz +10 to potrzeby będą na poziomie 4KW i tu sprawność już leży całkiem a opał się marnuje a tym samym pieniądze kocioł się dobiera do potrzeb a nie z zapasem
yogi440 Opublikowano 8 Listopada 2013 #1114 Opublikowano 8 Listopada 2013 Niby racja ale jesli chodzi o kotly z podajnikiem to z defro jest chyba tylko jeden 12kw a tak to najmniejsze sa 15
TIMON120777 Opublikowano 9 Listopada 2013 #1115 Opublikowano 9 Listopada 2013 rzekłbym nie tylko niby a na pewno defro ma też w ofercie kocioł o mocy 10KW,14KW,18KW wystarczy poszukać dobrze niestety nie zawsze jest dostępny kocioł idealnie pasujący mocą do potrzeb przewymiarowanie o 2-3KW nie będzie tragedią w przedziale 12-15KW jednak wybór kotła mocy większej o ponad 60% od szczytowych potrzeb to zła decyzja i większe kłopoty na własne życzenie wiem że to wątek o palnikach rynnowych i przepraszam za OT ale jeśli defro to komfort eko lub EKR z palnikami do eko lub komfort eko PZ z palnikiem ekoenergii. wymienniki poziome i brak rusztu wodnego i jednak mniej kłopotów z regulacją procesu zwłaszcza na małych mocach
WalekDDU25 Opublikowano 13 Listopada 2013 #1116 Opublikowano 13 Listopada 2013 yogi440 od tygodnia pale piecykiem w domku. Poddasze wykonczone jeszcze zostaly drzwi do wprawienia , na dole takze drzwi do wprawienia mozna powiedziec ze sprawy kosmetyczne zostaly aby sie na dobre wprowadzic :) . Ustawilem piec na 65st zadana z tym ze przy tych samych parametrach co mialem przy paleniu z temp zadana 55st ,piec dluzej mi dochodzi do tych 65st ( okolo 12 min) dmuchawa jest na 15% i pale retopalem. Ustawilem na 65 z tego powodu ze mniej sie piecyk zasyfia w srodku i sadza juz nie ta .. podobno , pozyjemy zobaczymy. Wczesniej piec przy 55 st uzyskiwal temp w czasie 6-8 min. Skad ta roznica przeciez teraz na dworze jest 5st a duzego odbioru ciepla przez grzejniki nie ma bo nie potrzeba. Na gorze zalozylem glowice termostatyczne , ktore uzyskaly temp 23 st i grzejniki zimne. Mam zawor 4D otwarty na 45%
dudus1234 Opublikowano 14 Listopada 2013 #1117 Opublikowano 14 Listopada 2013 W moim DDU 25kW jak ustawiłem 65 st. to piecyk wyraźniej więcej węgla potrzebował na dobę. Więc na takie temp. zewnętrzne jak teraz mam obniżone na 57 st. Zauważyłem że piec szybko dochodzi do zadanej jak rynna jest mocno zapełniona groszkiem . Więc podaje pełna moca według tabeli producenta w stosunku 1:3 W moim przypadku jade na pieklorzu (paliwo mocno spiekające) Więc krótko i częściej : Praca 5 s. przerwa 15 s. Nadmuch na 22 % przesłona na wentylatorze odsłonięta na 2 cm Ważne żeby w kotłowni nie było dużych przeciągów bo to też mocno w zimne dni wychładza piecyk i dużo krócej stoi w podtrzymaniu. Pozamykałem więc wszystkie okna w piwnicy a świeże powietrze z zewnątrz podaje rurą w okolice wentylatora . Zostawiłem tylko lekko uchylony szyberek w kominie wentylacyjnym aby była lekka wymiana powietrza.
WalekDDU25 Opublikowano 14 Listopada 2013 #1118 Opublikowano 14 Listopada 2013 dzis zmniejszylem ustawienie zaworu 4D , przy temp 65st zadanej piec stoi w podtrzymaniu okolo 40 min, wazne jest zeby powrot byl goracy wtedy szybciej wzrasta temp zadana. Narazie zostawie temp zadana 65 st , tylko nie wiem do konca jak ustawic piec w podtrzymaniu. Teraz mam: praca 8sek przerwa 42 sek went 15% klapka okolo 3cm otwarta podtrzymanie praca 20 sek przerwa 20 min went w podtrzyum czas pracay 20 sek przerwa 20 min dodam ze pale retopalem ( zostalo mi jeszcze z poprzedniej zimy) potem bede palil pieklorzem z bobrka
maniek130 Opublikowano 15 Listopada 2013 #1119 Opublikowano 15 Listopada 2013 Mam pytanie czy tak powinien wyglądać kopczyk czy powinien być bardziej na środku bo dzisiaj odpaliłem kociął i temp zadaną mam 60st a piec cały czas stoi na 56-58st
micik Opublikowano 18 Listopada 2013 #1120 Opublikowano 18 Listopada 2013 Solid Eko 5 na groszku z Wesołej. Ustawienia 12s podawanie, 60s przerwa, wiater na 50%. Efekt - popiołek znacznie mniejszy niż z cygarety.
Balzak Opublikowano 18 Listopada 2013 #1121 Opublikowano 18 Listopada 2013 Chłopaki mam takie pytanie jak zachowuje sie wam rynna w podtrzymaniu?? Kopci czy nie??
Afera Opublikowano 18 Listopada 2013 #1122 Opublikowano 18 Listopada 2013 Ja miałem rynnę Stalkotu. Kopciła w podtrzymaniu jak diabli... Z resztą ni tylko w podtrzymaniu ;) Po trzech dniach miałem piec do czyszczenia... Na forum jest link do youtuba gdzie wrzuciłem filmik jak kopcił mój palnik :) Po zmianie palnika mam święty spokój :)
Balzak Opublikowano 18 Listopada 2013 #1123 Opublikowano 18 Listopada 2013 Podrzuc ten link jak możesz.
Afera Opublikowano 18 Listopada 2013 #1124 Opublikowano 18 Listopada 2013 po tygodniu wymiennik był zarośnięty dwu centymetrową warstwą sadzy...
micik Opublikowano 18 Listopada 2013 #1125 Opublikowano 18 Listopada 2013 Mi też kopcił na źle ustawionych czasach. teraz mam w podtrzymaniu 30sek co 8 minut wiatr i podawanie 15 co 30 minut. Nie kopci i nie zarasta sadzą. Rynna jest dużo lepsza od retorty bo spokojnie spali miał za 350zł/tona - kwestia tylko w ustawieniach. Ja walczyłem miesiąc przy piecu i wyżłopałem kilkadziesiąt browarów ale warto było bo efekt jest rewelacyjny.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.